Μαγειρίτσα: 6 διαφορετικές συνταγές για να διαλέξεις 

02.05.2024
Μαγειρίτσα: 6 διαφορετικές συνταγές για να διαλέξεις 
Παραδοσιακή, με κοτόπουλο, για χορτοφάγους ή γκουρμέ; Επειδή και στη μαγειρίτσα ισχύει το «περί ορέξεως» ρητό, συγκεντρώσαμε έξι δοκιμασμένες συνταγές για κάθε γούστο και γεύση και τις «καταθέτουμε».

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα. Διάλεξε ποια μαγειρίτσα θα μαγειρέψεις για το Μεγάλο Σάββατο και οργάνωσε τα ψώνια σου. Καλύτερα μην τα αφήσεις τελευταία στιγμή! Ιδού και Καλό Πάσχα

1. Μαγειρίτσα κλασσική

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 25 λεπτά

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:
Μέτρια

Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια μεγάλη
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα
3 μαρούλια μεγάλα χοντροκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο

2 αβγά
2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Εκτέλεση
Πλένουμε τη συκωταριά και τη βάζουμε σε κατσαρόλα να αχνιστεί σε μέτρια φωτιά. Aποσύρουμε από τη φωτιά και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια με ψαλίδι κουζίνας. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν, ρίχνουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μαρούλια και μόλις μαραθούν, ρίχνουμε το ρύζι και λίγο νερό για να βράσει το ρύζι. Aνακατεύουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μισή ώρα. Pίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και κλείνουμε τη φωτιά. Xτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους και σιγά σιγά το λεμόνι και λίγο ζωμό από τη μαγειρίτσα με κουτάλα. Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού χωρίς να ανακατέψουμε.

Πασχαλινά κουλουράκια: Η πιο εύκολη συνταγή και το μυστικό της γιαγιάς για σίγουρη επιτυχία

2. Μαγειρίτσα κοκκινιστή

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
εύκολη

Yλικά

1 συκωταριά αρνίσια
4 κουτ. σούπας βούτυρο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ ποτήρι κρασί κόκκινο
1 κονσέρβα ντομάτα τριμμένη ή φρέσκια χωρίς σπόρους
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Ζεματάμε τη συκωταριά για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει. Αφήνουμε να κρυώσει και τη χοντροκόβουμε. Στη συνέχεια, την τσιγαρίζουμε μαζί με τα κρεμμυδάκια σε κατσαρόλα με το βούτυρο μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Μόλις μελώσει η σάλτσα, το φαγητό είναι έτοιμο. Ρίχνουμε τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

3. Μαγειρίτσα με κοτόπουλο

Υλικά

1 κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο
200 γραμ. συκωτάκια πουλιών
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
2-3 μαρούλια
2 φλιτζ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
6-7 κουταλιές λάδι ελιάς
1/2 κουταλάκι αρωματικά για κοτόπουλο
3 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2-3 λεμόνια
10-12 φλιτζ. νερό
αλάτι
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και τα συκωτάκια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό για να βράσουν, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται.
Μόλις βράσουν, τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε σε μικρούς κύβους και κρατάμε το ζωμό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε το κοτόπουλο και τα συκωτάκια με το λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα βάζουμε στο τηγάνι με το λάδι που σοτάραμε το κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Βράζουμε με το ζωμό, το κοτόπουλο και τα συκωτάκια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις κοχλάσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το μαρούλι, ψιλοκομμένο και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το μαρούλι.

Λίγο πριν σερβίρουμε τη σούπα, φτιάχνουμε το αβγολέμονο:
Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια και τους κρόκους και στη συνέχεια τα ενώνουμε σε ένα μπολ, ρίχνοντας σιγά- σιγά το λεμόνι και χτυπώντας τα με το χτυπητήρι των αβγών.
Παίρνουμε μια κουταλιά από το ζουμί της σούπας και τη χύνουμε σιγά-σιγά μέσα στα χτυπημένα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε ακόμη μια - δυο κουταλιές ζουμί, κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αβγολέμονο. Ανακατεύουμε καλά τη σούπα κουνώντας την κατσαρόλα, έτσι ώστε το αβγολέμονο να πάει παντού.
Προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι μας αρέσει και σερβίρουμε αμέσως.

Δες ΕΔΩ μία ακόμη εναλλακτική χορτοφαγική συνταγή

4. Μαγειρίτσα για χορτοφάγους με μανιτάρια, μάραθο και ντομάτα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 40 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
500 γρ. μανιτάρια λευκά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
½ ματσάκι μάραθο φρέσκο
4 πομοντόρια από κονσέρβα ψιλοκομμένα
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 λίτρα ζωμό λαχανικών σπιτικό (ή από βιολογικούς κύβους)
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
λίγα φυλλαράκια δυόσμου φρέσκου ψιλοκομμένα
λίγο πιπέρι μαύρο

Για το αβγολέμονο

1 αβγό
2 λεμόνια

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να αχνιστούν σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα πομοντόρια, τον μάραθο και τον ζωμό λαχανικών. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε τη μαγειρίτσα από τη φωτιά και την αβγοκόβουμε, όπως κάνουμε και στην κλασική συνταγή της μαγειρίτσας.

5. Μαγειρίτσα με συκωτάκια πουλιών

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα και 20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι μάραθο
6 πάτους από αγκινάρες
1 μαρούλι χοντροκομμένο
4 κουτ. σούπας τραχανά ξινό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού αλάτι
μπόλικο πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Για το αβγολέμονο

2 αβγά
2 λεμόνια

Εκτέλεση
Bάζουμε τα συκωτάκια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό (2 περίπου λίτρα) και αφήνουμε να πάρουν βράση. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του ζωμού. Bγάζουμε τα συκωτάκια με τρυπητή κουτάλα και περνάμε τον ζωμό από λεπτό σητάκι. Kόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια. Σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα συκωτάκια μαζί με τα κρεμμυδάκια και το ελαιόλαδο για 10 περίπου λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σούπα. Pίχνουμε τον τραχανά, τις αγκινάρες κομμένες σε φετάκια και το μαρούλι χοντροκομμένο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά. Στο τέλος, βάζουμε τον μάραθο στη σούπα και κλείνουμε τη φωτιά. Aφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί για λίγο όσο φτιάχνουμε το αβγολέμονο. Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε με τον αβγοδάρτη ή ένα πιρούνι τα ασπράδια των αβγών μέχρι να αφρίσουν καλά. Προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό των λεμονιών, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον καυτό ζωμό στο αβγολέμονο λίγο λίγο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) ανακατεύοντας συνεχώς. Pίχνουμε το αβγολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε ξανά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και βάζουμε μπόλικο πιπέρι.

6. Μαγειρίτσα με θαλασσινά

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 κιλό μύδια φρέσκα με το κέλυφός τους
500 γρ. κυδώνια (ή αχιβάδες)
1 κιλό καραβίδες μικρές
300 γρ. γαρίδες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
1 ματσάκι άνηθο
4 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας αλεύρι
2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Εκτέλεση
Πλένουμε σχολαστικά τα κυδώνια μέχρι να φύγει όλη η άμμος από το κέλυφός τους και τα αφήνουμε σε ένα λεκανάκι με κρύο νερό για να αποβάλουν την άμμο που υπάρχει στο εσωτερικό τους. Ξύνουμε με ένα μικρό μαχαιράκι τα μύδια, κόβουμε τη φούντα και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζουμε τα μύδια και τα κυδώνια σε μια φαρδιά κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει και αφαιρούμε τη σάρκα από τα υπόλοιπα. Κρατάμε τα μύδια και τα κυδώνια σκεπασμένα και σουρώνουμε τον ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Βάζουμε δύο λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και περνάμε τον ζωμό τους από λεπτό σητάκι. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε από τα κελύφη τους. Αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό από τα όστρακα και τα οστρακόδερμα, το ρύζι και το αλάτι και αφήνουμε να βράσει η σούπα σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά. Οταν μαλακώσει το ρύζι, βάζουμε στη σούπα τα θαλασσινά και τον άνηθο και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι και τον χυμό των λεμονιών σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε το μείγμα στη σούπα. Αναδεύουμε απαλά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να πάρει μια βράση και να δέσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 02.05.2024 - 15:43