Υβριδική εργασία: Ο συνδυασμός που διπλασίασε τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης στις γυναίκες

06.03.2024
Υβριδική εργασία: Ο συνδυασμός που διπλασίασε τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης στις γυναίκες
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η τηλεργασία, όπως τη μάθαμε όλη την εποχή της καραντίνας, άνοιξε τον δρόμο της επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών.

Η εποχή της καραντίνας μας άφησε πολλά «κουσούρια» αλλά και μερικά καλά. Ένα από αυτά αφορά στην επαγγελματική ζωή και αφορά στη δυνατότητα που δόθηκε για τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι.

Η τηλεργασία λοιπόν, μπήκε στις ζωές μας με τον κορονοϊό αλλά φαίνεται ότι έμεινε για τα καλά.

Το μοντέλο του να εργάζεται κάποιος από το σπίτι συνδυαστικά με το γραφείο ονομάστηκε υβριδική εργασία και υιοθετείται ολοένα και περισσότερο από μεγάλες εταιρείες με αμοιβαίο κέρδος, όπως δείχνουν οι αριθμοί και αυτό έχει πολύπλευρες αναγνώσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης της IWG (ο μεγαλύτερος πάροχο υβριδικών λύσεων εργασίας στον κόσμο, παρεμπιπτόντως),με τίτλο «Προώθηση της Ισότητας: Γυναίκες στον Υβριδικό Χώρο Εργασίας» που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενόψει της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας (8/3) προκύπτει πως η υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω ευκαιρίες εξέλιξης στην επαγγελματική σταδιοδρομία των εργαζόμενων γυναικών γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε περιπτώσεις γυναικών που ανήκουν και σε κάποια μειονότητα.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες που εργάζονται υβριδικά και ένα από τα πρώτα πράγματα που διαπιστώθηκε ήταν πως η ευελιξία που παρέχει η υιοθέτηση του μοντέλου υβριδικής εργασίας επέτρεψε σε περισσότερες από τις μισές (53%) να επιδιώξουν προαγωγές ή να υποβάλουν αίτηση για ανώτερες θέσεις. Μάλιστα, σε όσες ανήκουν σε κάποια μειονοτική ομάδα (όπως LGBTQIA+, ΑμεΑ ή εθνοτικές μειονότητες), αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 61%.

Επιπλέον, περίπου για τα 3/4 (73%) των γυναικών από μειονότητες η υιοθέτηση του μοντέλου υβριδικής εργασίας άνοιξε νέες ευκαιρίες, που δεν θα είχαν αλλιώς, ενώ περίπου για τα 3/4 (73%) των γυναικών από μειονότητες η υιοθέτηση του μοντέλου υβριδικής εργασίας άνοιξε νέες ευκαιρίες, που δεν θα είχαν αλλιώς.

Και τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα δεν σταματούν εκεί.

Δουλεύεις από το σπίτι; Να πώς να το κάνεις παραγωγικά

Οι γυναίκες που ανήκουν σε κάποια μειονότητα ανέφεραν ότι η υβριδική εργασία τις καθιστά πιο αποδοτικές (44%), δίνοντάς τους χρόνο για επιπλέον εκπαίδευση προς υποστήριξη της καριέρας τους (29%) και αυξάνοντας την ορατότητά τους στην ανώτερη διοίκηση (32%).

Τα 2/3 (67%) των γυναικών υποστήριξαν ότι η υιοθέτηση του μοντέλου υβριδικής εργασίας – η οποία συνάδει με αρκετούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της έμφυλης ισότητας – έχει βοηθήσει να επιτευχθεί ισορροπία στην επαγγελματική πορεία των εργαζομένων, ενώ το 70% πιστεύουν ότι η υβριδική εργασία έχει καταστήσει τη δουλειά τους πιο συμπεριληπτική.

Η έκθεση δείχνει, επίσης, πως αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για την καριέρα τους – όπως η αλλαγή εργασίας και η μετάβαση σε διαφορετικές βιομηχανίες – ωθούμενες από τις υβριδικές εργασιακές διατάξεις και την καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής που μπορούν αυτές να προσφέρουν.

Πολλές από αυτές έχουν αλλάξει εντελώς τον τομέα δραστηριότητάς τους, με δύο στις πέντε (43%) να επιβεβαιώνουν ότι η υβριδική εργασία τους επέτρεψε να μετακινηθούν σε διαφορετικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά εκείνες που υποφέρουν από ψυχική νόσο, 3 στις 10 (27%) είδαν βελτίωση της ψυχικής τους υγείας ως αποτέλεσμα της υβριδικής εργασίας, με το 70% (!) να συμφωνεί ότι αυτό το μοντέλο εργασίας είχε θετική επίδραση στην πορεία της καριέρας τους. Επιπλέον, είδαν οφέλη όπως εξοικονόμηση των δαπανών για μετακινήσεις (38%) και αύξηση της παραγωγικότητας (24%), ενώ το 7% των γυναικών είπε ακόμη ότι η υβριδική εργασία τους επέτρεψε να αποκτήσουν κατοικίδιο.

5 έξυπνες ιδέες για να ενσωματώσεις ένα γραφείο στην κουζίνα σου

Σε προηγούμενη μελέτη της IWG είχε εντοπιστεί ότι η υβριδική εργασία αποτελεί μια κρίσιμη στρατηγική για τους ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού, για να προσελκύσουν και να κρατήσουν τους ταλαντούχους εργαζόμενούς τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες εργαζόμενες, με το 40% να υποδεικνύει ότι η έλλειψη ευελιξίας για υβριδική εργασία ήταν καθοριστικός παράγοντας στο να εγκαταλείψουν την προηγούμενη θέση εργασίας τους. Αυτό υποστηρίζεται από ακαδημαϊκές έρευνες του καθηγητή Οικονομικών του Stanford με διεθνή αναγνώριση, κ. Bloom, ο οποίος λέει ότι οι εταιρείες που προσφέρουν αυτή την ευελιξία πρόκειται να δουν μείωση στα ποσοστά παραίτησης έως και κατά 35%.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.03.2024 - 15:12