Πάλι μια από τα ίδια;

30.07.2007
Αλλάξτε το! Δεν κάνουν κύκλους μόνο οι πλανήτες στον ουρανό, αλλά και η ζωή μας. Τα γεγονότα που διαρκώς επαναλαμβάνονται αντιστοιχούν τα «περάσματα» των πλανητών μέσα από το γενέθλιο ωροσκόπιό μας και έρχονται να μας δείξουν όσα κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

Αλλάξτε το! Δεν κάνουν κύκλους μόνο οι πλανήτες στον ουρανό, αλλά και η ζωή μας. Τα γεγονότα που διαρκώς επαναλαμβάνονται αντιστοιχούν τα «περάσματα» των πλανητών μέσα από το γενέθλιο ωροσκόπιό μας και έρχονται να μας δείξουν όσα κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

Όλες οι σχέσεις που δημιουργεί η Άννα φαίνεται να ακολουθούν ένα προδιαγεγραμμένο σενάριο. Γνωρίζει κάποιον κι εκείνος δείχνει ξετρελαμένος μαζί της, αλλά έπειτα από μερικούς μήνες αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του και τελικά φεύγει. Η Άννα έχει καταλήξει ότι όλοι οι άντρες είναι ίδιοι, αν και καμιά φορά υποψιάζεται ότι φταίει κι εκείνη για τη συμπεριφορά τους. Ο Μανόλης, πάλι, έχει επαγγελματικό πρόβλημα, καθώς αλλάζει συνεχώς δουλειά. Μολονότι δεν του λείπουν τα τυπικά προσόντα, αισθάνεται ότι τον εκμεταλλεύονται συνάδελφοι και προϊστάμενοι. Καταλήγει πάντα άνεργος, έχει πλέον κουραστεί και η αδυναμία του να στεριώσει δεν εκτιμάται στην αγορά εργασίας. Η Άννα και ο Μανόλης, όπως πολλοί από εμάς, αισθάνονται ότι... ξαναβλέπουν το ίδιο έργο. Πραγματικά, ορισμένα γεγονότα -όχι πάντα ευχάριστα- φαίνεται να επαναλαμβάνονται. Μερικές φορές έχουμε την αίσθηση ότι κάποιο ανεπιθύμητο μοτίβο χαρακτηρίζει τη ζωή μας ανησυχητικά συχνά. Τις περισσότερες φορές, όμως, το αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα, σαν ένα γύρισμα της τύχης. Τα γεγονότα, όμως, δεν είναι μεμονωμένα, αλλά το καθένα έχει σχέση με προηγούμενα είτε της μέχρι τώρα ζωής μας είτε της αλυσίδας των συνεχών μετενσαρκώσεών μας.

Η «φιλτραρισμένη» συνειδητότητα

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε πρώτα απ’ όλα είναι ότι όλα τα γεγονότα της ζωής μας συνδέονται μέσω κυκλικών διαδικασιών. Δεν υπάρχουν μεμονωμένα, αλλά μια σειρά από γεγονότα που επαναλαμβάνονται και φαίνεται να μας οδηγούν σε έναν προορισμό. Γιατί όμως δεν μπορούμε να διαβάσουμε το χάρτη της ζωής μας και να συνδέσουμε όσα μας συμβαίνουν; Γιατί αντιστεκόμαστε στα μοιραία ή δυσάρεστα και αρνούμαστε να διδαχθούμε από αυτά; Στην πραγματικότητα αναγνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε κάθε φορά μόνο όσα η συνειδητότητά μας επιτρέπει. Η τελευταία λειτουργεί σαν ένα είδος φίλτρου απ’ όπου περνάνε επιλεκτικά πληροφορίες, συναισθήματα, εικόνες κ.λπ. Όλα αυτά υπάρχουν ελεύθερα γύρω μας, αλλά εμείς «συλλαμβάνουμε» μόνο όσα αναγνωρίζει το φίλτρο της συνειδητότητάς μας, αφού αντιμετωπίζει τα υπόλοιπα σαν να μην υπάρχουν.

Τα παραγνωρισμένα κομμάτια μας

Κάθε κομμάτι του εαυτού μας έλκει από το εξωτερικό περιβάλλον μόνο γεγονότα ή πληροφορίες που σχετίζονται με αυτό. Καθετί δηλαδή που μας έλκει στο εξωτερικό περιβάλλον υπάρχει μέσα μας. Κάποιες πλευρές μας, λοιπόν, μας αρέσουν και τις αποδεχόμαστε συνειδητά, για παράδειγμα, «συμπαραστέκομαι στους άλλους», «είμαι καλός στη δουλειά μου» κ.λπ. Κάποιες άλλες, πάλι, τις δεχόμαστε κατά συνθήκη: «Είμαι λίγο γκρινιάρης, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος». Κάποιες άλλες, όμως, δεν μας περνάει καν απ’ το μυαλό ότι μπορεί να έχουν κάποια σχέση μ’ εμάς, οπότε τις απωθούμε, καθώς δεν τις αναγνωρίζουμε ως κομμάτια του εαυτού μας: «Κρύβω μέσα μου πολύ θυμό», «είμαι πληγωμένος και τρέμω την απόρριψη» κ.λπ. Αυτά τα απωθημένα κομμάτια έλκουν επίσης γεγονότα τα οποία εκλαμβάνουμε σαν δυσάρεστες συμπτώσεις, που δεν έχουν καμιά σχέση με προηγούμενες πράξεις ή συμπεριφορές μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως και αυτά είναι κομμάτια του εαυτού μας, τα οποία πρέπει κάποτε να αναγνωρίσουμε. Αν τα αρνούμαστε, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να ζούμε σε σύγκρουση με την ύπαρξή μας. Σταδιακά πρέπει να αναγνωρίσουμε ΟΛΑ τα κομμάτια μας. Διαφορετικά τα περιθωριοποιημένα θα προσελκύουν γεγονότα που θα μας φαίνονται όλο και πιο «οδυνηρά» ή «μοιραία», με σκοπό να στρέψουν την προσοχή μας σ’ αυτά, ώστε να τα αποδεχτούμε τελικά. Τις περισσότερες φορές τα άτομα που μας πλαισιώνουν θυμίζουν ή αντιπροσωπεύουν όσα έχουμε απωθήσει. Έτσι, όταν επιθυμούμε κάτι, η ζωή μάς «φέρνει» το αντίθετο ή γενικά μας οδηγεί προς μια κατεύθυνση που δεν την είχαμε προσχεδιάσει. Ουσιαστικά, όμως, αυτό που μας «οδηγεί» εκεί είναι τα απωθημένα κομμάτια του εαυτού μας. ΕΜΕΙΣ εκλαμβάνουμε τα γεγονότα σαν μοίρα, ατυχίες ή θεϊκή παρέμβαση.

Νηνεμία και τρικυμία

Κάποια στιγμή ίσως αρχίσουμε να αλλάζουμε συχνότητα. Όπως όταν στο ραδιόφωνο υπάρχουν παράσιτα και χρειάζεται να συντονίσουμε σταδιακά τη βελόνα ώστε να λαμβάνουμε πιο καθαρό σήμα, έτσι και το φίλτρο της συνειδητότητας αλλάζει σταδιακά και συντονίζεται με την καινούργια συχνότητά μας. Χρειάζεται χρόνος, εμπειρίες και επανάληψη της καινούργιας πληροφορίας μέσω των γεγονότων που μας συμβαίνουν, για να στραφεί η προσοχή μας προς αυτήν και να την κατανοήσουμε πλήρως. Όπως είδαμε, το φίλτρο αρχικά επιτρέπει να περάσουν κάποιες αλλοιωμένες μορφές της πληροφορίας, αλλά όσο η διαδικασία επαναλαμβάνεται, τόσο ελαχιστοποιούνται οι αλλοιώσεις. Η προσοχή μας στρέφεται έτσι αναγκαστικά στην καινούργια πληροφορία, αλλά το κατά πόσο θα αυξήσουμε τη συνειδητότητά μας εξαρτάται από την προσπάθεια που καταβάλλουμε και από το τι έχουμε αφομοιώσει στα προηγούμενα στάδια της επαναλαμβανόμενης αυτής κυκλικής διαδικασίας. Όλη η κυκλική διαδικασία είναι απαραίτητη και χρήσιμη. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε ή να αποφύγουμε κάποιο μέρος της. Υπάρχουν οι περίοδοι της ηρεμίας και της αίσιας έκβασης των καταστάσεων και οι περίοδοι της «τρικυμίας» και των «δύσκολων» εξωτερικών γεγονότων. Στις πρώτες έχουμε την ευκαιρία να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας ή να αποκωδικοποιήσουμε τις περιόδους των προηγούμενων δύσκολων φάσεων. Στις δεύτερες μπορούμε να αυξήσουμε τη συνειδητότητά μας, να αντιληφθούμε τη δύναμή μας ή να κατανοήσουμε την αδυναμία μας και να εξελιχθούμε. Τότε αρχίζει να μας αποκαλύπτεται ότι κάθε εμπειρία που ζούμε συνδέεται με προηγούμενα γεγονότα που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα.

Ξανά στο προσκήνιο

Οι διελεύσεις και οι κύκλοι των πλανητών σχετίζονται με την αύξηση της συνειδητότητάς μας και τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα. Ένας πλανήτης που βρίσκεται σε κάποια θέση στο ωροσκόπιό μας θα συνεχίζει να κινείται μετά τη γέννησή μας, σχηματίζοντας διαδοχικά όψεις με τη γενέθλια θέση του. Κάθε φορά που ο Κρόνος ή ένας άλλος πλανήτης σχηματίζει κάποια όψη με τον εαυτό του στην αρχική γενέθλια θέση συντελείται μια μεταβολή στη συνειδητότητά μας σε σχέση με αυτόν, καθώς και στους τομείς που επηρεάζει. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν τότε είναι παρόμοια με εκείνα που δείχνει η γενέθλια θέση του πλανήτη. Οι πιο σημαντικές περίοδοι είναι όταν εκείνος σχηματίζει τετράγωνο, αντίθεση ή σύνοδο με τη γενέθλια θέση του. Κάθε πλανήτης έχει το δικό του κύκλο. Ο Κρόνος επαναφέρει στο προσκήνιο παρόμοια γεγονότα κάθε επτά χρόνια, ο Άρης κάθε δύο κ.ο.κ.

Ας εξετάσουμε έναν από τους κύκλους του Κρόνου. Τη στιγμή της γέννησής μας βρισκόταν στο ωροσκόπιό μας σε κάποιο ζώδιο και σε κάποιον οίκο και σχημάτιζε όψεις με μερικούς πλανήτες. Έστω ότι ο γενέθλιος Κρόνος σχηματίζει όψη με την Αφροδίτη μας στο γενέθλιο ωροσκόπιο και ένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτόν είναι τα προβλήματα στα ερωτικά. Σε περίπου 7 χρόνια μετά τη γέννησή μας θα σχηματίσει όψη τετραγώνου με τη γενέθλια θέση του. Τότε θα αντιμετωπίσουμε κάποια γεγονότα που θα συνδέονται με αυτά που δείχνει ο γενέθλιος Κρόνος μας. Στην ηλικία των 7 ετών είμαστε βέβαια μικροί για να έχουμε ερωτικές σχέσεις, αλλά ένα σχετικό γεγονός μπορεί να συμβεί στους γονείς μας. Ο γάμος τους δεν θα πηγαίνει καλά, θα χωρίσουν κ.λπ. Στα 14 μας ο Κρόνος θα σχηματίζει αντίθεση με τη γενέθλια θέση του και θα ζήσουμε για άλλη μια φορά γεγονότα που συνδέονται με τα παραπάνω - ίσως να βιώσουμε την πρώτη ερωτική μας απογοήτευση. Κάθε φορά που θα σχηματίζει τετράγωνο ή αντίθεση με τη γενέθλια θέση του θα επαναλαμβάνονται παρόμοια γεγονότα στα ερωτικά μας. Ως νέοι συνήθως κατηγορούμε τους άλλους για ό,τι μας συμβαίνει. Κάθε φορά που απογοητευόμαστε με μια καινούργια ερωτική σχέση ρίχνουμε το φταίξιμο στο/στη σύντροφό μας ή στην κακή μας μοίρα. Άλλοτε, πάλι, κατηγορούμε εξολοκλήρου τον εαυτό μας και κυριευόμαστε από αδράνεια. Κάποια στιγμή, με τα επαναλαμβανόμενα «ατυχή» γεγονότα, ίσως να συνειδητοποιούμε ότι φταίμε κι εμείς που οι σχέσεις μας δεν έχουν ευτυχή κατάληξη, να αναγνωρίσουμε ότι τρέφουμε ψευδαισθήσεις για κάθε νέο ερωτικό σύντροφο και ότι πρέπει να τον δεχόμαστε γι’ αυτό που είναι. Ίσως επίσης αναγνωρίσουμε ότι είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας και τους άλλους και ότι πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα πιο ελαφρά.

Σε κάθε περίπτωση μέσα από τις κυκλικά επαναλαμβανόμενες διαδικασίες και τις διελεύσεις του Κρόνου (και των υπόλοιπων πλανητών) μας δίνονται ευκαιρίες να αυξήσουμε τη συνειδητότητά μας, να μειώσουμε τις ψευδαισθήσεις μας και να εξελιχθούμε. Έπειτα κατά τη διάρκεια αυτών των διελεύσεων έχουμε πάντα τη δυνατότητα επιλογής, ακόμα και αν τα γεγονότα μας φαίνονται οδυνηρά ή μοιραία.

Οι κύκλοι των πλανητών στο ζωδιακό κύκλο

*Ο Ήλιος διατρέχει 1ο την ημέρα, το κάθε ζώδιο σε περίπου 1 μήνα και το ζωδιακό κύκλο σε 1 χρόνο.

*Η Σελήνη χρειάζεται 28 μέρες για να διατρέξει όλο το ζωδιακό κύκλο και παραμένει σε κάθε ζώδιο 2 μέρες περίπου.

*Ο Ερμής χρειάζεται περίπου 3 μήνες για να ολοκληρώσει την περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, αλλά επειδή είναι πολύ κοντά του, τον ακολουθεί στο ζωδιακό κύκλο κινούμενος γύρω από τη θέση του ανάδρομα σε μια περίοδο 3 μηνών.

*Η Αφροδίτη χρειάζεται περίπου 225 μέρες για να περάσει απ’ όλα τα ζώδια.

*Ο Άρης κάνει τον κύκλο του ζωδιακού κάθε 2 χρόνια περίπου (γι’ αυτό πολλές σχέσεις διακόπτονται αυτό το διάστημα, καθώς έχουμε διαπιστώσει πώς ενεργεί το ταίρι μας).

*Ο Δίας χρειάζεται 12 χρόνια για να διατρέξει όλο το ζωδιακό κύκλο.

*Ο Κρόνος χρειάζεται 28-30 χρόνια για να διατρέξει όλο το ζωδιακό κύκλο και κάθε 7 χρόνια έρχεται σε όψη με τον εαυτό του (το γενέθλιο Κρόνο) στο ωροσκόπιο.

*Ο Ουρανός χρειάζεται 84 χρόνια για να περάσει απ’ όλα τα ζώδια.

*Ο Ποσειδώνας χρειάζεται 165 χρόνια για να διατρέξει όλο το ζωδιακό κύκλο, παραμένοντας σε κάθε ζώδιο 14 χρόνια περίπου.

*Ο Πλούτωνας χρειάζεται 248 χρόνια για να συμπληρώσει το ταξίδι του στο ζωδιακό κύκλο και μπορεί να παραμείνει σε κάποιο ζώδιο 12-31 χρόνια.

Η γλώσσα των πλανητών

Ανάλογα με το χαρακτήρα των «αργών» πλανητών, οι διελεύσεις τους έχουν ορισμένες ερμηνείες. Έτσι:

*Οι διελεύσεις του Δία «φωτίζουν» και προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή σε κάποιους τομείς της ζωής μας, οι οποίοι χρειάζονται ανανέωση και αλλαγή και μας βοηθούν να μάθουμε περισσότερα και να εξελιχθούμε στους τομείς αυτούς.

*Οι διελεύσεις του Κρόνου μας βοηθούν να αποκτήσουμε υπευθυνότητα, να δουλέψουμε με υπομονή πάνω σε κάποιο πρόβλημα και να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεών μας.

*Οι διελεύσεις του Ουρανού μάς βοηθούν να διώξουμε τα τετριμμένα από τη ζωή μας και να ελευθερωθούμε από καταστάσεις που δεν επιτρέπουν την εξέλιξη.

*Οι διελεύσεις του Ποσειδώνα σχετίζονται με το γκρέμισμα των ψευδαισθήσεών μας.

*Οι διελεύσεις του Πλούτωνα έχουν σχέση με τις επιθυμίες της ψυχής μας, τη μεταμόρφωση και την ανακάλυψη του προορισμού μας στη ζωή.

Το βαθύτερο νόημα των «δύσκολων» όψεων

*Η σύνοδος στις διελεύσεις σημαίνει ότι αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος-νέα γεγονότα που γίνονται χωρίς να ξέρουμε καλά το νόημά τους. Δεν έχουμε πλήρη συνείδηση όσων γίνονται, αλλά νιώθουμε τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό κάθε νέου ξεκινήματος.

*Η αντίθεση σημαίνει κορύφωση ενός κύκλου, συνειδητοποίηση. Προκαλεί περισσότερο στρες απ’ όσο η σύνοδος, αλλά παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση της συνειδητότητας και εξέλιξη. Αν έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη συνειδητότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύκλου, μπορεί σ’ αυτό το σημείο να κλείσει και να ξεκινήσει κάτι καινούργιο. Αν δεν έχουμε αποκτήσει συνειδητότητα, μπορεί να ξανασυμβεί το ίδιο που είχε γίνει κατά τη σύνοδο.

*Τα τετράγωνα δημιουργούν εσωτερικές εντάσεις, αλλά μας δίνουν και την απαραίτητη ενέργεια και δύναμη για να αυξήσουμε τη συνειδητότητά μας και συνεπώς να βελτιώσουμε τη ζωή μας.