Αυτοβελτίωση: Γυρίστε σελίδα

08.02.2007
Για να ξεκινήσετε το νέο κεφάλαιο της ζωής σας με τίτλο «2007» από μια ωραία καθαρή σελίδα, βάλτε τα πράγματα σε μια καινούργια βάση. Όσα δεν κάναμε μέχρι τώρα θα τα καταφέρουμε φέτος και ξεκινάμε την καινούργια χρονιά γεμάτοι καλές προθέσεις και μπόλικη αποφασιστικότητα. Τι όμως θα είναι διαφορετικό

Από τη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ


Όσα δεν κάναμε μέχρι τώρα θα τα καταφέρουμε φέτος και ξεκινάμε την καινούργια χρονιά γεμάτοι καλές προθέσεις και μπόλικη αποφασιστικότητα. Τι όμως θα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά και θα μας εξασφαλίσει την επιτυχία; Οι αστρολογικές προβλέψεις; Η τύχη μας που γύρισε; Ή μήπως ο τρόπος που εμείς θα εκμεταλλευτούμε αλλά και θα δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες και προπαντός οι βάσεις που πάνω τους θα στηρίξουμε τις επιδιώξεις μας;

Αυτό το τελευταίο είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι. Κάθε Πρωτοχρονιά μάς δίνει την αίσθηση μιας καινούργιας σελίδας - για να μην πούμε ενός καινούργιου τόμου στο τεράστιο βιβλίο της ζωής μας. Ακριβώς όπως παίρνουμε ένα καινούργιο ημερολόγιο, σκίζουμε το περιτύλιγμα και αποκαλύπτουμε την πρώτη σελίδα, έτσι θέλουμε να νιώθουμε ότι ξεκινάμε σε ένα ολοκάθαρο πεδίο για να γράψουμε τα φετινά επεισόδια από την προσωπική μας ιστορία. Εσείς λοιπόν, τι θα θέλατε να γράφει μέσα αυτή η ιστορία; Να σας δώσουμε μερικές ιδέες;

Θα μιλά για τη δυνατότητά σας να αναδείξετε την αξία σας στη δουλειά και όχι μόνο. Θα σας δώσει την ευκαιρία να απαλλαγείτε από σκέψεις και αναμνήσεις που σας πληγώνουν, σας φθείρουν και σας κρατάνε πίσω. Θα σας δώσει περιθώρια να κλείσετε εκκρεμότητες. Θα σας χαρίσει γαλήνη, ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Θα σας δώσει προσωπικό ζωτικό χώρο μέσα στο περιβάλλον σας. Και όλα αυτά θα γίνουν όταν προετοιμάσετε το έδαφος , μέσα σας και... στον έξω κόσμο, με σύστημα, αποφασιστικότητα και συνέπεια.
Αν ονειρεύεστε να βελτιώσετε τη θέση σας στη δουλειά, είναι βασικό να ξέρετε πώς θα αναδείξετε τον εαυτό σας, αντί να περιμένετε να καταλάβουν οι άλλοι τις κρυφές επαγγελματικές σας χάρες. Σας παραθέτουμε πέντε συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες (και, οι πιο πολλές, όχι μόνο στη δουλειά).

Μερικές φορές το ράσο κάνει τον παπά
Είστε σίγουροι ότι η εξωτερική εικόνα σας ταιριάζει με τη θέση που έχετε
ή, ακόμα περισσότερο, μ’ εκείνη που θα θέλατε; Αν εργάζεστε σε ένα συντηρητικό χώρο, για παράδειγμα μια δημόσια υπηρεσία ή ένα συμβολαιογραφείο, είναι βασικό να έχετε πάντα μια άψογη εμφάνιση, ενώ, αν δουλεύετε σε ένα κατάστημα με νεανικά ρούχα, είναι προτιμότερο ένα πιο ανέμελο στυλ.

Καλλιεργήστε τις συναδελφικές σχέσεις
Δεν είναι αλήθεια ότι για να κάνετε καριέρα δεν χωράνε οι συναισθηματισμοί. Αντίθετα, το να είστε δημοφιλής θα σας ανοίξει πολλές πόρτες. Δείχνετε προθυμία να βοηθήσετε, αλλά μη γίνεστε και χαλί να σας πατήσουν. Δώστε στους άλλους, ανώτερους και ίσους σας, να καταλάβουν ότι πρέπει να σας σέβονται. Και δυο συμβουλές. Κόψτε το κάπνισμα και βάλτε σε τάξη το γραφείο σας. Δεν είναι αστείο! Από διάφορες έρευνες έχει προκύψει ότι τα τσιγάρα και το χάος είναι ο βασικός λόγος για κακή διάθεση των εργαζομένων. Θα κερδίσετε και σε υγεία και σε χρόνο, καθώς θα βρίσκετε ευκολότερα ό,τι χρειάζεστε.

Πρώτα να σκέφτεστε, μετά να μιλάτε
Δεν χρειάζεται να επεμβαίνετε διαρκώς στις συσκέψεις του γραφείου, αλλά, όταν αποφασίζετε να το κάνετε, φροντίστε να έχετε σιγουριά για τον εαυτό σας. Αν το αφεντικό σάς ζητά μια γνώμη στο θέμα που συζητιέται, μην αρχίζετε με φράσεις αμφιβολίας του είδους «μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά...» ή «Ίσως δεν είμαι το αρμόδιο άτομο για να το πω, αλλά...». Αν δεν έχετε τίποτα να πείτε, καλύτερα παραδεχτείτε το παρά να δείξετε αναποφασιστικότητα και φόβο. Προετοιμαστείτε για τις συσκέψεις σχολαστικά, αλλά μην κάνετε το... σπασικλάκι της τάξης. Αφήστε χώρο και στους άλλους.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος
Η ακρίβεια είναι η αρετή των σπουδαίων, λέει ένα ρητό. Αλλά κι εκείνου που θέλει να προχωρήσει. Πρώτο και βασικό, μην αργοπορείτε στη δουλειά - κι ακόμα περισσότερο σε επαγγελματικά ραντεβού. Κανείς δεν θα εκτιμήσει το να μένετε παραπάνω, γιατί, ακόμα κι αν υπερκαλύπτετε το ωράριό σας, θα φαίνεται απλώς σαν να προσπαθείτε να «συμμαζέψετε» τις καθυστερήσεις σας. Δεύτερον, φροντίστε από την παραμονή να έχετε προγραμματίσει το πρωινό σας, από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε μέχρι που θα σχολάσετε από τη δουλειά, αφήνοντας ένα δεκαπεντάλεπτο περιθώριο για τα απρόοπτα. Έτσι δεν θα έχετε τη φήμη του «πνιγμένου» που τρέχει και δε φτάνει, αλλά ενός εργαζομένου που μπορεί να αντιμετωπίζει με ηρεμία ακόμα και μια επείγουσα κατάσταση που πανικοβάλλει όλους τους άλλους.

Γράψτε γράψτε, κάτι θα μείνει
*Παίρνετε σημειώσεις, ακόμα κι αν θεωρείτε ότι έχετε μνήμη ελέφαντα. *Κρατάτε πάντα μαζί σας ένα σημειωματάριο κι ένα στυλό και γράφετε: τις ιδέες που σας έρχονται, τις απόψεις των άλλων, τα πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάτε. *Οργανωθείτε με καρτέλες στις οποίες θα σημειώνετε τις καινούργιες ιδέες, αποκόμματα εφημερίδων, διαφημίσεις, φωτογραφίες.

Θυμάστε τη Μέλανι Γκρίφιθ στην παλιά αλλά πολύ διδακτική ταινία «Εργαζόμενο Κορίτσι»; Η μεγάλη ιδέα τής ήρθε από την είδηση ενός γάμου βιπ και κατέληξε να γίνει τοπ μάνατζερ και να κατακτήσει και τον Χάρισον Φορντ! Όσο και να προσπαθείτε, το νιώθετε σαν μια πέτρα στην καρδιά σας. Δεν μπορείτε να το «χωνέψετε». Πρόκειται για ένα χωρισμό, μια οικονομική απώλεια, ένα δυσάρεστο επεισόδιο με κάποιον που μετράει για σας. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα πια γι’ αυτό. Εκτός από το να το αφήσετε πίσω σας. Όμως διαρκώς ξαναγυρίζει στο μυαλό σας. Εύχεστε να υπήρχε μια φανταστική γόμα -ή, για τους πιο προχωρημένους τεχνολογικά, ένα πλήκτρο delete- για να σβήσετε από τη μνήμη σας αυτή την ιστορία. Για όσα θέλετε να αφήσετε πίσω, όπως ξέρουμε, ο γιατρός είναι ένας: ο χρόνος. Αλλά, αν θέλετε να βοηθήσετε και να επιταχύνετε τη διαδικασία, η ακόλουθη τεχνική αυτοΰπνωσης μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.

*Ξαπλώστε ή καθίστε σε μια στάση που να σας βολεύει, αλλά χωρίς τα πόδια σας να ακουμπούν στο έδαφος. Και κατά προτίμηση σε ένα μέρος όπου δεν θα σας ενοχλούν θόρυβοι. *Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε κανονικά, όσο πιο βαθιά μπορείτε. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα αερόστατο. *Δείτε το με κάθε λεπτομέρεια - μπορεί να είναι παλιό, σαν βγαλμένο από βιβλίο του Ιουλίου Βερν, με πλεκτό καλάθι και σακιά άμμου κρεμασμένα γύρω του. Ή σύγχρονο, με προωθητικά συστήματα και ένα πολύχρωμο ψυχεδελικό μπαλόνι. *Το αερόστατο βρίσκεται στο έδαφος, αλλά κάθε φορά που εισπνέετε ανεβαίνει και λίγο. *Σταδιακά ανεβαίνετε πάνω από το σπίτι, τη γειτονιά σας, ολόκληρη την πόλη. *Χωρίς να αλλάξετε το ρυθμό της αναπνοής σας, και ανασαίνοντας όσο πιο βαθιά γίνεται, πείτε μέσα σας: «Το σώμα μου γίνεται πιο ελαφρύ, όλο και πιο ελαφρύ... και όσο πιο ελαφρύ γίνεται, τόσο ανεβαίνει το αερόστατο και απομακρύνεται από το έδαφος». *Στη φαντασία σας προσπαθήστε να δείτε από ψηλά το γεγονός που σας έχει πληγώσει σαν σε ταινία. *Βλέπετε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, ακόμα και εσάς ανάμεσά τους, να μικραίνουν διαρκώς. Καθώς απομακρύνεστε, δείτε πόσο ασήμαντα φαίνονται όλα. Αν πρόκειται για άτομα με τα οποία δεν θα έχετε ποτέ πια σχέση, ευχαριστήστε τα για το ρόλο που έπαιξαν στη ζωή σας, έστω κι αν σας πόνεσαν, και αποχαιρετίστε τα. *Ύστερα από λίγο φανταστείτε ότι έχετε φτάσει σε αρκετό ύψος. Τα σπίτια, τα δέντρα, τα αυτοκίνητα, μετά βίας διακρίνονται κάτω από το αερόστατο που σας πάει όλο και πιο ψηλά. *Αφήστε τον εαυτό σας να γευτεί το υπέροχο, μεθυστικό αίσθημα της ελαφράδας και απολαύστε την αίσθηση της χαλάρωσης που σας φέρνει. *Φανταστείτε ότι εξακολουθείτε να ανεβαίνετε, μέχρι που κοιτάτε κάτω και βλέπετε όλη τη γη σαν από διαστημόπλοιο να έχει μετατραπεί σε μια μικρή γαλάζια σφαίρα. *Ξαναφέρτε στο νου σας το γεγονός που σας ενόχλησε και πείτε στον εαυτό σας: «Όλα αυτά είναι πολύ, μα πολύ μακριά. Χιλιάδες χιλιόμετρα με χωρίζουν από το μέρος όπου συνέβη αυτό το άσχημο πράγμα. Νιώθω καλά, νιώθω ευτυχία και χαλάρωση, τίποτα δεν μπορεί να με αναστατώσει». *Αφού πάρετε μια βαθιά αναπνοή, κρατήστε την και επαναλάβετε μέσα σας: «Νιώθω καλά, νιώθω ευτυχία και γαλήνη, τίποτα δεν μπορεί να με αναστατώσει».
*Έπειτα μείνετε για ένα-δυο λεπτά και σταδιακά επανέλθετε σε επαφή με την πραγματικότητα. *Ανοίξτε τα μάτια.

Οι φορές που θα χρειαστεί να κάνετε αυτή την άσκηση εξαρτώνται από το πόσο βαθιά σάς έχει πληγώσει το γεγονός. Δεν έχει σημασία μόνο η βαρύτητά του, αλλά και ο βαθμός της δικής σας ευαισθησίας. Σκόπιμο πάντως είναι να κάνετε την άσκηση καθημερινά, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα - κι όσο συχνότερα, τόσο καλύτερα. Ακόμα κι αν στην αρχή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή νομίζετε ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα, επιμείνετε. Θα δείτε πόσο εύκολη κι ευχάριστη θα είναι η άσκηση και πόσο πολύ θα σας βοηθήσει. Το σπίτι μας συνιστά την εστία, το ορμητήριο της καθημερινής δραστηριότητάς μας και είναι λογικό να αποτελεί το «στόχο» πολλών από τις βελτιώσεις που θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας.

Εμείς μπορεί να σας ευχόμαστε ολόψυχα να αποκτήσετε φέτος τη μεζονέτα των ονείρων σας ή εκείνο το εξοχικό στο Πήλιο, όμως το βασικό είναι να μπορείτε στον όποιο χώρο σας, παλιό ή καινούργιο, μεγάλο ή μικρό, να διαμορφώνετε το κλίμα που θα σας βοηθά να αισθάνεστε όμορφα, θα σας ανεβάζει την ενέργεια και θα σας κάνει πραγματικά να προτιμάτε να βρίσκεστε μόνον εκεί όταν θέλετε γαλήνη, ψυχική ασφάλεια, ευχάριστες στιγμές. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς να αλλάξετε σαλόνι ή να στρώσετε καινούργια πατώματα. Απαλλαγείτε από την πλύση εγκεφάλου των περιοδικών διακόσμησης και νιώστε την ομορφιά που έχουν τα δικά σας πράγματα, έστω κι αν δεν είναι τόσο «μοντέρνα», έστω κι αν έχουν παλιώσει και φθαρεί. Σε κάθε γρατσουνιά, τρυπίτσα, σημάδι από ποτήρι, μουντζούρα με μαρκαδόρο υπάρχει ένα κομμάτι από τη δική σας ζωή και δράση εκεί μέσα. Περιποιηθείτε τα και αναδείξτε τα, αυτό αρκεί για να κάνει κάθε σπίτι όμορφο. Απαλλαγείτε από τα άχρηστα, από οτιδήποτε δεν αγαπάτε, δεν σας αρέσει, σας θυμίζει δυσάρεστα γεγονότα και άτομα. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα στα διακοσμητικά σας και, ενδεχομένως, ανανεώστε τα αποφασίζοντας να δώσετε πινελιές από μια κατηγορία χρωμάτων στο χώρο σας - π.χ. διαλέξτε αντικείμενα μόνο σε γήινα χρώματα ή άσπρο-μαύρο, κόκκινο-μαύρο, πράσινο-μοβ και άλλες διχρωμίες. Με την ποικιλία που υπάρχει πλέον στην αγορά μπορείτε να βρείτε όμορφα πράγματα σε πολύ προσιτές τιμές.

Φέρτε τα χαμόγελα από τα αγαπημένα σας πρόσωπα μέσα από καινούργιες φωτογραφίες τους σε κορνίζες (εντάξει, ως πότε πια η ξεθωριασμένη φωτογραφία του γάμου σας ή ο Γιωργάκης από το καλοκαίρι του 1986 να φιγουράρουν στο σαλόνι;). Αλλάξτε τες με πιο σύγχρονες, σε μια συμβολική χειρονομία αποδοχής του παρόντος, με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις όπως έχουν τώρα διαμορφωθεί. Τα περί αναμμένων κεριών, εξωτικών μαξιλαριών, αρωματικών στικ και ευχάριστης μουσικής ως μέσων για να φτιάξετε ατμόσφαιρα τα ξέρετε, όπως και ξέρετε ότι αυτά δεν αρκούν αν δεν φροντίζετε να οργανώνετε και τη ζωή σας έτσι που να κάνετε τη διαφορά. Να δημιουργείτε εσείς τις κατάλληλες συνθήκες για ερωτικές στιγμές, για οικογενειακές βραδιές (όλοι μαζί με τα παιδιά, αλλά όχι μπροστά στην τηλεόραση), για μαζώξεις με φίλους. Γεμίστε το σπίτι με θετική ενέργεια και την καρδιά σας με ευχάριστες αναμνήσεις, κι αυτό θα είναι η ουσία της ζωής σας μέσα του.

Κουβέντες που δεν σας βγάζουν πουθενά
Οι αναβολές και οι εκκρεμότητες σας φθείρουν ψυχολογικά εξίσου, αν όχι και περισσότερο, από το ίδιο το δυσάρεστο γεγονός που θέλετε να αποφύγετε. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά έχει προκύψει από έρευνες ψυχολόγων. Αποφύγετε λοιπόν τα παρακάτω, που δεν βοηθούν να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Μην ξαναπείτε ποτέ...

«Θα περιμένω να δω πού θα πάνε τα πράγματα»
«Εντάξει λοιπόν, κάποια στιγμή θα κανονίσουμε κάτι, ναι, οπωσδήποτε, τα ξαναλέμε...»
«Τι θα πειράξει ακόμα ένα άλλη μια φορά;»
«Αφού μπορώ να το κάνω και αύριο... Άλλωστε σήμερα δεν νιώθω και τόσο καλά»
«Ας δούμε τι έχει η τηλεόραση...»
«Έτσι είναι η ζωή/ο κόσμος/ η κοινωνία»,
«Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις δουλειές/τους γάμους/τις σχέσεις»
«Δεν ξέρω γιατί μου συμβαίνει αυτό»,
«Τα συναισθήματά μου είναι μπερδεμένα»
«Εντάξει, μωρέ, και τι έγινε;»

Tα ιάματα της ισορροπίας
Τα ανθοϊάματα Μπαχ είναι οι κατεξοχήν εναλλακτικές ψυχικές «βιταμίνες» που μπορείτε να πάρετε και να βοηθηθείτε σε όλα τα επίπεδα χωρίς παρενέργειες και εθισμούς. Αν θέλετε να... ανασυγκροτηθείτε για ένα καινούργιο ξεκίνημα, να αφήσετε πίσω σας τα αρνητικά συναισθήματα του παρελθόντος και να βαδίσετε σε νέους δρόμους, οι σταγόνες τους θα σας ενισχύσουν ψυχολογικά και θα βελτιώσουν τη διαύγειά σας απέναντι και στη ζωή και στον εαυτό σας. Να μερικά που μπορούν να σας φανούν χρήσιμα:
Τι να διαλέξετε...


Beech
Έχετε τάση να κριτικάρετε τους άλλους, θέλετε να τους αλλάξετε.

Cerato
Αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να κρίνετε καταστάσεις, δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και διαρκώς ζητάτε τη συμβουλή των άλλων.

Chestnut Bud
Δεν μπορείτε να μάθετε από τα λάθη σας και τα επαναλαμβάνετε, παρόλο που θέλετε να προχωρήσετε.

Gorse
Αισθάνεστε απαισιοδοξία και απόγνωση και μια αίσθηση ότι θέλετε να παραιτηθείτε από τα πάντα.

Holly
Έχετε ακραία συναισθήματα ζήλιας και καχυποψίας. Θέλετε να εκδικηθείτε.

Honeysuckle
Σας απορροφά πολύ το παρελθόν και νοερά ζείτε περισσότερο σ’ αυτό.

Pine
Νιώθετε ενοχή για τα σφάλματα των άλλων. Κατακρίνετε τον εαυτό σας.

Scleranthus
Δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις, αμφιβάλλετε, αμφιταλαντεύεστε.

Walnut
Αισθάνεστε ότι πρέπει να προστατεύσετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας από την επιρροή των άλλων.

White Chestnut
Σας βασανίζουν δυσάρεστες σκέψειςκαι δεν μπορείτε να «ξεκολλήσετε».

Wild Oat
Δεν σας ικανοποιεί ο τρόπος της ζωής σας, αλλά και πάλι δεν ξέρετε τι δρόμο να ακολουθήσετε για να κάνετε την αλλαγή.

Wild Rose
Κάνετε μικρή προσπάθεια να βελτιώσετε καταστάσεις και παραιτείστε εύκολα. Σας καταλαμβάνει απάθεια και αδιαφορία.

Willow
Τρέφετε συναισθήματα πικρίας, μνησικακίας και αυτολύπησης. Ρίχνετε στους άλλους τα λάθη σας.

Μαγικές μυρωδιές
Οι οσμές επιδρούν πάνω μας με έναν καταλυτικό τρόπο, καθώς τα οσφρητικά ερεθίσματα πηγαίνουν μέσα από τη μύτη κατευθείαν στην αμυγδαλή, ένα αρχέγονο τμήμα του εγκεφάλου που παρακάμπτει τις συνειδητές διαδικασίες του νου. Έτσι, τα αιθέρια έλαια, ανάλογα με τη φύση του καθενός, είναι ένα μέσον να προκαλούμε διαφορετικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, αν αισθάνεστε ότι υπάρχουν μέσα σας αρνητικά αισθήματα απέναντι σε κάποιον, μπορείτε να βοηθηθείτε με ένα από τα αιθέρια έλαια που ενισχύουν την ικανότητά μας να συγχωρούμε και να βρίσκουμε έτσι τη γαλήνη και την ανακούφιση, όπως το μελισσόχορτο, το γεράνι, το λιβάνι, το ροδόξυλο, η αγγελική, η λεβάντα, το λεμόνι, το γιασεμί, το περγαμόντο, το ιλάνγκ ιλάνγκ και το τριαντάφυλλο. Συνδυασμούς από αιθέρια έλαια μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και για άλλες καταστάσεις. Μερικά παραδείγματα:
Για ενεργητικότητα: 2 σταγόνες ευκάλυπτος, 3 πορτοκάλι, 1 λεμόνι.
Για ψυχική ίαση: 2 σταγόνες ιλάνγκ ιλάνγκ, 1 πορτοκάλι, 1 περγαμόντο, 2 λεβάντα,
3 γκρέιπφρουτ.
Για περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα: 1 σταγόνα ιλάνγκ ιλάνγκ, 2 σανδαλόξυλο, 2 κεχριμπάρι, 1 μύρο, 2 λιβάνι.
Για σύνδεση με τον πνευματικό κόσμο: 2 σταγόνες γιασεμί, 1 περγαμόντο,
2 βανίλια, 1 διατσέντο.
Για εσωτερική κάθαρση: 2 σταγόνες λεβάντα, 2 φασκόμηλο, 1 πεύκο.
Για ενότητα με το σύμπαν: 1 σταγόνα δυόσμος, 2 σανδαλόξυλο, 2 κανέλα,
1 τζίντζερ.

Όσο για τον τρόπο χρήσης τους, μπορείτε:
Να τα διαλύσετε σε ένα λάδι (όπως σησαμέλαιο ή αμυγδαλέλαιο) και να κάνετε εντριβή στα σημεία των τσάκρα, ιδίως της καρδιάς και του λαιμού. Να ρίχνετε λίγο από το λάδι αυτό στην παλάμη σας και να τα εισπνέετε. Να ρίχνετε μερικές σταγόνες αδιάλυτα αιθέρια έλαια στο νερό της μπανιέρας σας. Να τα βάζετε στον καυστήρα της αρωματοθεραπείας.