Παιδιά και διαζύγιο: πώς να χειριστείτε κάθε ζώδιο

19.06.2009
Χρόνο με το χρόνο διογκώνονται τα προβλήματα των σχέσεων, αυξάνονται τα διαζύγια και οι εντάσεις στο σπίτι είναι πιο συχνές. Τα παιδιά γίνονται κοινωνοί δυσάρεστων καταστάσεων, για τις οποίες ναι μεν δεν φέρουν καμία ευθύνη, αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους.

Χρόνο με το χρόνο διογκώνονται τα προβλήματα των σχέσεων, αυξάνονται τα διαζύγια και οι εντάσεις στο σπίτι είναι πιο συχνές. Τα παιδιά γίνονται κοινωνοί δυσάρεστων καταστάσεων, για τις οποίες ναι μεν δεν φέρουν καμία ευθύνη, αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο γάμο σας ή -ακόμη περισσότερο- αν οδεύετε προς το διαζύγιο, οφείλετε να τα σεβαστείτε, να μην τα παραμελείτε και να είστε συζητήσιμοι, ώστε να μη βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Επειδή το κάθε παιδί, ανάλογα με τον αστρολογικό του χάρτη, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες, διαβάστε το ζώδιο και τον ωροσκόπο του και χρησιμοποιήστε τα ως οδηγό σας για να αντιμετωπίσετε τα οικογενειακά προβλήματα, αποφεύγοντας τις δυσάρεστες συνέπειες για τον ψυχισμό του.

Κριός
Το κριάρι σας θέλει την πρωτιά, όχι μόνο στις δραστηριότητές του, αλλά και μέσα στην οικογένεια. Έχει την ανάγκη να τραβάει την προσοχή σας και, αν είστε αποσπασμένοι σε σκέψεις, ανταγωνιστικές συμπεριφορές και προβλήματα, θα νιώσει ότι το παραμελείτε και θα αντιδράσει άσχημα. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο επιβραβεύστε κάθε προσπάθειά του και φροντίστε να του καλύψετε τα κενά χρόνου σε αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες θα το βοηθήσουν να εκτονώσει την αυξημένη ενεργητικότητά του και να επιδείξει τις ικανότητές του. Το ατίθασο κριάρι σας θα αντιδράσει απότομα όταν του μιλήσετε για διαζύγιο ή θα προσπαθήσει να «εκμεταλλευτεί» τις περιστάσεις προς όφελός του, πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε, κρατώντας σταθερή στάση απέναντί του.

Η συμβουλή μου
Η ειλικρίνεια και η αμεσότητα θα είναι τα όπλα σας σε μια εφ’ όλης της ύλης ήρεμη κουβεντούλα, στην οποία θα του εκθέσετε τα γεγονότα κοιτάζοντάς το στα μάτια. Μην ξεχνάτε να του θυμίζετε συνεχώς ότι έχει τη πρωτοκαθεδρία στη ζωή και την καρδιά σας.

Ταύρος
Όταν το μικρό σας ταυράκι βρίσκεται σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης, μετατρέπεται σε ένα δύστροπο, πεισματάρικο, εσωστρεφές πλασματάκι, που δεν μπορείτε να το ικανοποιήσετε με τίποτε. Φοβάται όταν διαταράσσονται τα δεδομένα του, δεν αντέχει να ξεβολεύεται και δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε αλλαγές. Αναζητά την ασφάλεια, ιδιαίτερα τη συναισθηματική, γι’ αυτό και αντιδρά πολύ άσχημα στην ιδέα του διαζυγίου, είτε με ανορεξία και βουλιμία είτε με πτώση των επιδόσεών του στο σχολείο. Πρέπει να έχετε πολλή υπομονή, να μην το μαλώσετε αν αλλάξει συμπεριφορά ή πάρει χαμηλότερους βαθμούς και να του αφιερώσετε περισσότερο χρόνο.

Η συμβουλή μου
Η σταθερότητα και η ασφάλεια, τόσο σε υλικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, είναι οι προϋποθέσεις για να μη διαταραχθεί η ισορροπία του παιδιού σας. Το ιδανικότερο για να δεχθεί το διαζύγιο είναι να μην αλλάξει το βιοτικό του επίπεδο και να του υπενθυμίζετε συνεχώς ότι τα συναισθήματά σας για εκείνο είναι αμετάβλητα.

Δίδυμοι
Η επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα για το παιδάκι σας, το οποίο αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα από όσα πιστεύετε και ξέρει να «διαβάζει» πίσω από τις λέξεις και τα γεγονότα. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν πρέπει να παραμελείτε τα πάρτι, τις παρέες, τις εξόδους, τις εκδρομές του. Αντίθετα, φροντίστε να δώσετε έμφαση σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και να επιστρατεύσετε την καλύτερή σας διάθεση. Ακόμη και αν αισθάνεστε ότι του έχετε πει τα πάντα, το περίεργο διδυμάκι σας θα σας κατακεραυνώνει από ερωτήσεις ?ενίοτε πολύ δύσκολες? και φυσικά το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να του απαντάτε μονολεκτικά.

Η συμβουλή μου
Η συζήτηση και η ανάπτυξη «μυστικών» κωδικών επικοινωνίας που μόνο εσείς και το παιδί σας θα γνωρίζετε είναι το μέσο για να νιώσει ασφάλεια το διδυμάκι σας και να αποδεχθεί την καινούργια κατάσταση. Πρέπει να έχετε υπομονή και να του μιλάτε με σεβασμό, χωρίς να υποτιμάτε τη νοημοσύνη του.

Καρκίνος
Η οικογένεια και το σπίτι είναι το καταφύγιο του μικρού Καρκίνου, η ασφάλεια, το κέντρο της ύπαρξής του. Στην περίοδο των προβλημάτων μην κάνετε ποτέ το λάθος να κατηγορήσετε τον άλλο γονέα, γιατί θα πληγωθεί πάρα πολύ, δεν θα εκτονωθεί και θα το μετουσιώσει σε απαξία και απόρριψη για τον εαυτό του και τη ζωή. Ακόμη και αν οι καταστάσεις που αντιμετωπίζετε με το ταίρι σας είναι οι χειρότερες και δεν μπορείτε να συμμαχήσετε για χάρη του παιδιού, κρατήστε τα προσχήματα, προκειμένου να μη φοβηθεί ότι θα χάσει την παρουσία ενός εκ των δύο γονιών.

Η συμβουλή μου
Μην αλλάξετε περιβάλλον, ιδιαίτερα τη περίοδο του διαζυγίου, που θα είναι ταραγμένο. Το σπίτι του είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική ισορροπία και την ασφάλειά του. Αν κλειστεί στον εαυτό του, μην το πιέζετε να εκφράσει τα συναισθήματά του. Χαρίστε του απλόχερα τις αγκαλιές και την υπομονή σας και να είστε σίγουροι ότι θα συνέλθει.

Λέων
Μολονότι το λιονταράκι σας δίνει την εικόνα ότι είναι πολύ δυνατό, πρέπει να του δείχνετε συνέχεια τη στοργή και την αγάπη σας, γιατί κατά βάθος είναι πολύ συναισθηματικό. Αν αισθανθεί ότι το βάζετε στο περιθώριο, θα αντιδράσει σκληρά, με αυταρχισμό και επιθετικότητα. Φροντίστε να συζητάτε μαζί του, να μην κλείνεστε στον εαυτό σας, δημιουργώντας ένα καταθλιπτικό περιβάλλον, να συντηρήσετε το βιοτικό του επίπεδο στα προηγούμενα στάνταρ, ώστε να κερδίσετε την κατανόησή του. Το λιοντάρι σας δραματοποιεί υπερβολικά τις καταστάσεις που το αφορούν, αλλά με αυτόν τον τρόπο τις ξεπερνάει. Δείξτε κατανόηση σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και πείτε του ότι το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλές οικογένειες και ότι δεν είναι άτυχο.

Η συμβουλή μου
Η καλοπέραση και το γέλιο πρέπει να πλαισιώνουν τη ζωή του παιδιού σας ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους. Να είστε σταθεροί στις αποφάσεις σας και να μην αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα να αμαυρώσουν την καλοσυνάτη καρδιά του. Μην ξεχνάτε ότι το δυνατότερο όπλο σας για να το βοηθήσετε είναι το χαμόγελό σας.

Παρθένος
Το παιδάκι σας είναι πολύ έξυπνο, αλλά έχει την τάση να επεξεργάζεται τις εικόνες και τα λόγια που ακούει και το επικίνδυνο είναι ότι μπορεί να βγάλει δικά του συμπεράσματα. Μην το αφήσετε να φτάσει σ’ αυτό το σημείο, γιατί δεν αλλάζει εύκολα γνώμη και, αν έχει μπει σε λάθος συλλογισμούς, μπορεί να του προκαλέσουν ανασφάλειες και συμπλέγματα. Συζητήστε μαζί του, σεβόμενοι την ευφυΐα του, χωρίς περιστροφές. Να έχετε υπομονή και να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την κριτική του, η οποία ?ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό? μπορεί να είναι πάρα πολύ αυστηρή, μιας και είναι το μέσο εκτόνωσής του. Οι απαντήσεις σας σε όλα τα ερωτήματά του πρέπει να είναι σταθερές. Αν σας πιάσει να «μασάτε τα λόγια σας», θα νιώσει μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Η συμβουλή μου
Το παρθενάκι σας θα ξεπεράσει πιο εύκολα το διαζύγιο, αν οι εξηγήσεις που θα του δώσετε είναι λογικές. Να θυμάστε ότι σκέφτεται και αναλύει συνεχώς αυτά που του λέτε και ότι είναι ευπροσάρμοστο, αρκεί να γνωρίζει γιατί πρέπει να αλλάξει τα δεδομένα του.

Ζυγός
Το ζώδιο του παιδιού σας αντιπροσωπεύει τη συνένωση και την αρμονία. Αν το κλίμα στο σπίτι σας είναι άσχημο, έχουν αρχίσει οι καβγάδες και οι ειρωνικοί διάλογοι, θα διαταραχθούν οι ισορροπίες του, θα κλειστεί στον εαυτό του, θα χάσει την εμπιστοσύνη του προς τους γονείς και μετά θα είναι δύσκολο να αποδεχθεί τις εξηγήσεις σας. Είναι απαραίτητο να κρατάτε τους τόνους χαμηλά και να το ενημερώνετε για τις αποφάσεις σας. Η φυσική ροπή του Ζυγού είναι να δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συνειδητοποιεί το πρόβλημα. Το αποφεύγει. Μην το αφήνετε να βαυκαλίζεται, γιατί αργότερα, όταν θα πέσει από τα σύννεφα, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για αυτό.

Η συμβουλή μου
Οι φιλικές σχέσεις των γονιών εναι ό,τι καλύτερο για να ξεπεράσει το σοκ του διαζυγίου. Πρέπει να του αφιερώνετε χρόνο γιατί δεν αντέχει τη μοναξιά και όταν είναι συναισθηματικά ευάλωτο, με το παραμικρό, νομίζει ότι το έχετε εγκαταλείψει.

Σκορπιός
Το ευαίσθητο παιδί σας αντιλαμβάνεται εύκολα τις συναισθηματικές σας διακυμάνσεις, οι οποίες το επηρεάζουν άμεσα. Συνήθως δεν εκδηλώνεται και, όταν υπάρχει πρόβλημα, γίνεται πεισματάρικο και αποφεύγει κάθε συζήτηση. Σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή τη διαζυγίου, δεν πρέπει να γνωρίζει ποιος από τους δύο γονείς φταίει, γιατί θα τον καταδικάσει και δεν θα τον συγχωρήσει ποτέ, καταδικάζοντας και τον εαυτό του, με το να πιστεύει ότι αξίζει απόρριψη. Όταν θα του μιλήσετε, πρέπει να είστε σύντομοι, σταθεροί στις αποφάσεις σας και χωρίς υπονοούμενα που σας απαλλάσσουν από τις ευθύνες. Παράλληλα, δώστε του πολλή αγάπη και κατανόηση και μην το μαλώσετε αν φέρει χαμηλότερους βαθμούς ή προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας με οποιοδήποτε τρόπο.

Η συμβουλή μου
Η δική σας συναισθηματική σταθερότητα είναι το κλειδί για να μη διαταραχθεί ο ευάλωτος συναισθηματικός του κόσμος. Αν προσπαθήσει να επωφεληθεί από τις περιστάσεις με το να σας ενοχοποιεί και να ζητάει ανταλλάγματα, μην ενδώσετε.

Τοξότης
Το ανεξάρτητο τοξοτάκι σας προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές και έχει μια φυσική ευκολία στο να αποδεχθεί τα συναισθήματά σας, αρκεί να είστε επεξηγηματικοί όταν θα αρχίσει ο καταιγισμός των ερωτήσεων και υπομονετικοί όταν θα προσπαθεί να σας πείσει ότι τα προβλήματά σας δεν είναι αρκετά σοβαρά. Από τη φύση του ζωηρό και πεισματάρικο καθώς είναι, θα βάλει περισσότερη ένταση στις σκανδαλιές, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα ξεσπάσει εύκολα και γρήγορα. Αν σε κάποιες στιγμές δεν θέλει να συζητήσει τα προβλήματά του με εσάς, αλλά προτιμάει τους φίλους ή τους συγγενείς, σεβαστείτε την επιθυμία του.

Η συμβουλή μου
Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδάκι σας, πιστέψτε στη δύναμή του και να είστε σίγουροι ότι, αν πάρει από εσάς αυτή τη θετική ενέργεια, θα σας την επιστρέψει στο δεκαπλάσιο. Μην παραμελείτε τις εξόδους, τα ταξίδια, τις εκδρομές του, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους, γιατί είναι το κλειδί της χαράς και της ευτυχίας του.

Αιγόκερως
Κάθε αιγοκεράκι φοράει τη μάσκα της δύναμης και της λογικής, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζει τους γονείς του, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι εύκολο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Λάθος. Ο συναισθηματικός του κόσμος είναι πολύ ευάλωτος, προσβάλλεται με το παραμικρό και όταν νιώσει δυσφορία, εκδικείται με όποιον τρόπο μπορεί. Είναι προτιμότερο να του πείτε λίγα λόγια και καλά και να προσπαθήσετε να κρατήσετε τους τόνους χαμηλά, ώστε να μην αισθανθεί ότι οι καβγάδες σας το εκθέτουν στον περίγυρό σας. Το πιο πιθανό είναι ότι θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας με το να δείχνει αδιαφορία για εσάς και όσα σας αφορούν. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να του δείχνετε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον και να του λέτε συνεχώς το λυτρωτικό «σ’ αγαπώ».

Η συμβουλή μου
Η κοινωνική αναγνώριση παίζει πρωτεύοντα ρόλο για το παιδί σας. Μιλήστε ιδιαιτέρως με τους δασκάλους και αποφύγετε τις συζητήσεις με γονείς και συμμαθητές. Διατηρήστε το βιοτικό του επίπεδο σταθερό και να θυμάστε ότι εσείς βάζετε τους κανόνες.

Υδροχόος
Το πανέξυπνο, διορατικό και ζωηρό παιδάκι σας χρειάζεται ιδιαίτερους χειρισμούς στις δύσκολες περιστάσεις. Επειδή είναι ανεξάρτητο, μπορεί να θεωρήσετε ότι είναι εύκολο να αντιμετωπίσει ένα διαζύγιο. Ωστόσο, μια τέτοια αξιολόγηση είναι απολύτως λανθασμένη. Το παιδάκι σας είναι ευαίσθητο και τα θέλει όλα δικά του. Πόσο μάλλον την οικογενειακή ηρεμία και τους γονείς του. Πρέπει να είστε πολύ ήρεμοι και πολιτισμένοι στο σπίτι, για να μην του διαταράξετε τις ισορροπίες του, έτοιμοι να απαντάτε με ψυχραιμία στις ερωτήσεις-παγίδες που θα σας κάνει. Το εφευρετικό μυαλό του θα παράγει πλήθος τεχνασμάτων για να σας αλλάξει γνώμη, ενώ, παράλληλα, θα χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους για να σας δημιουργήσει ενοχές, όπως ανορεξία, κακή διάθεση, άρνηση συμμετοχής στις δραστηριότητές του.

Η συμβουλή μου
Η σταθερή στάση από πλευράς σας, οι συνεχείς διάλογοι που δεν θα υποτιμούν τη νοημοσύνη του, αλλά αντίθετα θα την αποθεώνουν και η ψυχραιμία, ακόμη και στα πιο ακραία τερτίπια του, θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να νιώσει καλά.

Ιχθύες
Το υπέρμετρα συναισθηματικό και ευαίσθητο παιδάκι σας πληγώνεται εύκολα, γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σε τόσο δύσκολες περιόδους. Συνήθως αξιοποιεί την αστείρευτη φαντασία του για να «χρωματίζει» τον κόσμο του και να τον θεωρεί αγγελικά πλασμένο. Όταν νιώσει ότι απειλείται η εικόνα του, χάνει την εμπιστοσύνη του, νομίζει ότι αυτό φταίει για όλα και εισπράττει απόρριψη, κατάσταση που πρέπει να αποφύγετε. Δώστε του μια άλλη συναρπαστική εικόνα, στην οποία ναι μεν οι δύο γονείς δεν θα ζούνε μαζί, αλλά εκείνο θα έχει δύο υπέροχα σπίτια «ντυμένα» με απέραντη αγάπη. Το θεατρικό παιχνίδι και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι η καλύτερη εκτόνωση για το ψαράκι σας.

Η συμβουλή μου
Μην του αφήσετε κανένα περιθώριο να παράγει μίζερες εικόνες και να αναπτύξει το αίσθημα της αυτολύπησης, γιατί μπορεί να μην απαλλαχτεί ποτέ από αυτό. Η μεγάλη αγκαλιά και τα χάδια σας, η σιγουριά σας ότι έχετε κάνει το σωστό και το χαμόγελό σας θα είναι το στήριγμά του.

Aπό τη ΣΜΑΡΩ ΣΩΤΗΡΑΚΗ