Το φενγκ σούι του γραφείου

12.11.2008
Οι αρχές του φενγκ σούι για τους χώρους εργασίας δεν διαφέρουν από εκείνες που αφορούν τα σπίτια, αφού η πακούα εφαρμόζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρα κτίρια, αλλά και σε μεμονωμένα γραφεία.

Για κάποιον που περνάει το λιγότερο οκτώ ώρες την ημέρα καθηλωμένος σε ένα γραφείο είναι σημαντικό να δέχεται καλή ενέργεια από το περιβάλλον του.

Στην πακούα η περιοχή της καριέρας τοποθετείται στη μέση της κάτω πλευράς του χάρτη. Το στοιχείο της είναι το Νερό και τα χρώματα που της ταιριάζουν είναι το μαύρο και γενικά οι πολύ σκούρες αποχρώσεις.

Τα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν θετικά αυτόν τον τομέα είναι:

  • Οτιδήποτε σχετίζεται με το νερό (σιντριβάνια, ενυδρεία κ.λπ.).
  • Αφίσες, πίνακες, φωτογραφίες, κολάζ που απεικονίζουν ποτάμια, θάλασσες, λίμνες, καταρράκτες κ.λπ.
  • Εικόνες, πράγματα και σύμβολα που έχουν σχέση με τη σταδιοδρομία.
  • Αντικείμενα σε μαύρο ή σε πολύ σκούρα χρώματα, όπως το σκούρο μπλε, το βαθύ καφέ, το ανθρακί.
  • Αντικείμενα που έχουν ελεύθερη φόρμα ή είναι κατασκευασμένα από γυαλί ή κρύσταλλο.

Επιπλέον, αν θέλουμε να εφαρμόσουμε την πα κούα στην επιφάνεια του γραφείου μας, τότε η περιοχή της καριέρας βρίσκεται μπροστά μας, εκεί ακριβώς που δουλεύουμε. Συχνά στη διάρκεια της ημέρας, με το φόρτο της δουλειάς, μπορεί αυτή η περιοχή να βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση. Όμως, το χάος πρέπει να εναλλάσσεται με την τάξη: Στο τέλος της ημέρας δεν την αφήνουμε γεμάτη από στοίβες χαρτιών και σκόρπια αντικείμενα, που παγιδεύουν το τσι και δεν το αφήνουν να κυκλοφορεί.

Επίσης, το φενγκ σούι συνιστά να μη δουλεύουμε με την πλάτη γυρισμένη στην πόρτα, πράγμα που μας κάνει να δεχόμαστε «πισώπλατα» αρνητική ενέργεια. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε θέση, μια λύση είναι να βάλουμε μια ανακλαστική επιφάνεια μπροστά μας, ώστε να «βλέπουμε» την είσοδο. Αρνητικά σημεία στο δωμάτιο είναι οι εσοχές και οι γωνίες, μπροστά στις οποίες πρέπει να τοποθετήσουμε φυτά, κάποιο φωτιστικό δαπέδου ή ένα έπιπλο με διαγώνια κατεύθυνση.

Πάντως, μπορεί να μιλάμε για «δουλειές», αλλά καλό είναι να δίνουμε έμφαση εκτός από την περιοχή της καριέρας και στην περιοχή του πλούτου, των βοηθών, της φήμης και, γιατί όχι, και της υγείας.

Ι-τσινγκ: Κάτι παραπάνω από «δουλειά»
Το τρίγραμμα του ι-τσινγκ που συμβολίζει την καριέρα λέγεται «κααν» και σημαίνει «βαθύ νερό». Για πολλούς ανθρώπους το να ανακαλύψουν ποια δουλειά τους αρέσει να κάνουν και να την ασκήσουν τελικά είναι μια πρόκληση ζωής, που ίσως μείνει αναπάντητη για χρόνια - για να μην πούμε και για πάντα. Άλλοτε, πάλι, μπορεί από καιρό σε καιρό να γεννάται μέσα μας το ερώτημα τι κάνουμε στη ζωή μας και πόσο αυτό καλύπτει τα όνειρα και τις βαθύτερες φιλοδοξίες μας. Τότε διδάσκει το ι-τσινγκ ότι χρειάζεται να στραφούμε προς το μέσα μας και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στον εαυτό μας, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα παραδεχτούμε την άγνοια και τη σύγχυσή μας. Όμως, η ειλικρίνεια θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη διαύγεια και την καθαρότητά μας και να μην εγκαταλείψουμε την αναζήτησή μας. Θα χρειαστούμε πολύ «ψάξιμο», ταπεινοφροσύνη και εμπιστοσύνη στο άγνωστο.

Μόνο όμως αν καταδυθούμε στα βάθη της ψυχής μας θα βρούμε τις απαντήσεις στην επαγγελματική μας αναζήτηση και θα εστιάσουμε την ενέργειά μας στην επίτευξη των νέων στόχων μας.