Ο προφήτης Νοστράδαμος

05.06.2003
"Ο άνθρωπος με το όνομα "Χίστερ" θα οδηγήσει τη Γερμανία σε παγκόσμιο πόλεμο και την ήττα". Τα λόγια - που εμφανώς παραπέμπουν στον Αδόλφο Χίτλερ - ανήκουν στο Νοστράδαμο, τον μεγαλύτερο προφήτη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, του οποίου τις ρήσεις πολλοί "καταστροφολόγοι" επικαλέστηκαν στην ανατολή της νέας χιλιετίας. Ο Νοστράδαμος έζησε στη σημερινή Γαλλία από το 1503 έως το 1566 .
"Ο άνθρωπος με το όνομα "Χίστερ" θα οδηγήσει τη Γερμανία σε παγκόσμιο πόλεμο και την ήττα". Τα λόγια - που εμφανώς παραπέμπουν στον Αδόλφο Χίτλερ - ανήκουν στο Νοστράδαμο, τον μεγαλύτερο προφήτη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, του οποίου τις ρήσεις πολλοί "καταστροφολόγοι" επικαλέστηκαν στην ανατολή της νέας χιλιετίας.
Ο Νοστράδαμος έζησε στη σημερινή Γαλλία από το 1503 έως το 1566 .

Για άλλους απλώς τσαρλατάνος και για άλλους προφήτης, ο Νοστράδαμος καταγόταν από οικογένεια γιατρών, απέκτησε πλούσια παιδεία και το 1522 σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Εγινε αρχικά γνωστός για την επιτυχημένη θεραπεία ασθενών της πανώλης, που "θέρισε" την Ευρώπη τον 14ο αι. Το 1550 ο Νοστράδαμος εξέδωσε τη πρώτη συλλογή προφητειών με τη μορφή μετεωρολογικών προβλέψεων ενώ το 1555 εξέδωσε τη πρώτη από 10 συλλογές προφητειών.
Γράφοντας έμμετρα και με ξεχωριστό στυλ ο Νοστράδαμος προέβλεψε με τρομακτική λεπτομέρεια γεγονότα που συνέβησαν ακόμη και 400 χρόνια αργότερα. Οι προφητείες του προκάλεσαν απορία και φόβο. Πολλοί τον θέωρησαν την μετενσάρκωση του ίδιου του Σατανά.

"Το νεαρό λιοντάρι θα νικήσει το γηραιότερο σε μία μόνο αναμέτρηση στο πεδίο της μάχης: θα τρυπήσει τα μάτια του μέσα στο χρυσό κλουβί τους, δύο χτυπήματα σε ένα για να πεθάνει στη συνέχεια σε μαρτυρικό θάνατα".
Πέντε χρόνια μετά τη πρόβλεψη αυτή, τον Ιούλιο του 1559, ο Ερρίκος Β' έχοντας για έμβλημα ένα λιοντάρι, τραυματίστηκε σε αγώνες κονταρομμαχίας: ο αντίπαλός τρύπησε το κράνος του και ο Ερρίκος Β' πέθανε 4 ώρες αργότερα.
Ο Νοστράδαμος προέβλεψε με ακρίβεια την μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666, την "αγιοποίηση" του Λουί Παστέρ, την δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κι όμως, ακόμη και αν κάποιος είχε πιστέψει απόλυτα στις προφητείες του Νοστράδαμου, πόσο δυνατό θα ήταν αλήθεια, να είχε προλάβει την άνοδο του Χίτλερ ή την δικατορία του Φράνκο;