Αλλεργίες; Κλείστε τις έξω!

05.05.2008
Ταλαιπωρείστε από αλλεργίες; Τότε φροντίστε να κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας τα αλλεργιογόνα που κάνουν όλη τη ζημιά. Πώς; Απλώς διαβάστε τον οδηγό μας. Εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες με συμπτώματα ήπια μάτια που τσούζουν και καταρροή αλλά και σοβαρότερα κρίσεις άσθματος. Αν έχετε κι εσείς πρόβλημα, πέρα από τις

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Ταλαιπωρείστε από αλλεργίες; Τότε φροντίστε να κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας τα αλλεργιογόνα που κάνουν όλη τη ζημιά. Πώς; Απλώς διαβάστε τον οδηγό μας. Εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες με συμπτώματα ήπια μάτια που τσούζουν και καταρροή αλλά και σοβαρότερα κρίσεις άσθματος. Αν έχετε κι εσείς πρόβλημα, πέρα από τις θεραπείες που θα σας συστήσει ο γιατρός, υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα αντιαλλεργικό περιβάλλον στο σπίτι σας. Εκεί οι πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης αλλεργιών είναι η σκόνη, τα ακάρεα, η μούχλα και το κατοικίδιο ζωάκι σας. Οι αλλαγές που σας προτείνουμε είναι εύκολες, κάποιες ίσως πιο περίπλοκες και χρονοβόρες, το αποτέλεσμα όμως είναι που μετράει. Και μην ξεχνάτε ότι όσο μειώνετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μειώσετε τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν. Κι επειδή στην κρεβατοκάμαρα περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας, ξεκινήστε την επιχείρηση «εκκαθάρισης» από εκεί.

Κρεβατοκάμαρα

1. Μήπως το μαξιλάρι σάς φέρνει αλλεργία; Αν το εσωτερικό του περιέχει πούπουλα, μαλλί ή βαμβάκι, τότε είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει τα συμπτώματά σας, αφού τα υλικά αυτά συγκεντρώνουν ακάρεα. Προτιμήστε λοιπόν υλικά όπως ίνες μεταξοβάμβακα που επιτρέπουν το πλύσιμο ολόκληρου του μαξιλαριού στο πλυντήριο. Επίσης, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε καλύμματα για τα μαξιλάρια και το στρώμα σας. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζετε τη σκόνη που φωλιάζει στο κρεβάτι σας και παράλληλα κρατάτε μακριά τα ακάρεα. Κι ακόμη θυμηθείτε ότι το αποτελεσματικότερο ακαρεοκτόνο είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Μην το σκέφτεστε λοιπόν, βγάλτε για λίγη ώρα στον ήλιο μαξιλάρια, κουβέρτες κ.λπ.

2. Βγάλτε τα χαλάκια από το πάτωμα Αποφύγετε να αφήνετε μόνιμα στρωμένες τις μοκέτες, καθώς συγκεντρώνουν πολλή σκόνη. Αν χτίζετε τώρα το σπίτι σας, σας πληροφορούμε ότι το καλύτερο υλικό για το δάπεδο είναι το ξύλο ή το μάρμαρο. Καθαρίζονται πιο εύκολα και, το σημαντικότερο, δεν προσφέρουν κρυψώνες για τα ακάρεα.

3. Ξεκρεμάστε τις κουρτίνες ...ή προτιμήστε συνθετικές, που μπορείτε να τις πλένετε τακτικά στο πλυντήριο. Αν έχετε περσίδες στα παράθυρα, τότε είναι προτιμότερο να τις αντικαταστήσετε με κουρτίνα τύπου ρόλερ.

4. Έπιπλα; Προτιμήστε το ξύλο Τα έπιπλα από ξύλο, βινύλιο ή ρατάν προσβάλλονται πιο δύσκολα από τα ακάρεα και παράλληλα έχουν το καλό ότι καθαρίζονται πολύ εύκολα.

5. Τα αξεσουάρ λατρεύουν τη σκόνη Απομακρύνετε από το υπνοδωμάτιο οτιδήποτε συγκεντρώνει σκόνη, όπως π.χ. παιχνίδια, βιβλία, περιοδικά, χνουδωτά αρκουδάκια (αν το παιδί σας δεν μπορεί να τα αποχωριστεί, φροντίστε τουλάχιστον να τα πλένετε με ζεστό νερό μια φορά την εβδομάδα). Και εξυπακούεται ότι πρέπει να φυλάτε ρούχα, εσώρουχα και κλινοσκεπάσματα σε ντουλάπια ή συρτάρια που κλείνουν καλά.

6. Καθαρίστε τον... αέρα Χρησιμοποιήστε κάποια συσκευή καθαρισμού του ατμοσφαιρικού αέρα που να περιέχει φίλτρο ΗΕΡΑ.

7. Προσοχή στους τετράποδους ενοίκους Αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το σκύλο ή τη γάτα σας, τουλάχιστον φροντίστε να μένουν μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας. Ρωτήστε ακόμη τον κτηνίατρο αν και πόσο συχνά μπορείτε να τα κάνετε μπάνιο, ώστε να απομακρύνονται τα αλλεργιογόνα που «κουβαλούν».

Θυμηθειτε:

*Τα αλλεργικά συμπτώματα περιορίζονται έως και 90% απλώς διώχνοντας τα ακάρεα, από το υπνοδωμάτιό σας.

*Χρησιμοποιείτε βαμβακερά σεντόνια και προτιμάτε τις συνθετικές κουβέρτες, τις οποίες θα πλένετε μια φορά την εβδομάδα σε νερό θερμοκρασίας 55-60C.

*Τα αλλεργικά συμπτώματα μπορούν να περιοριστούν μέχρι και 90% απλώς και μόνο διώχνοντας τα ακάρεα, κυρίως από το υπνοδωμάτιό σας.

Καθιστικό

1. Όχι στη σκούπα και το φαράσι Επιβάλλεται να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα, αν είναι δυνατόν τελευταίας τεχνολογίας, δηλαδή με ισχυρό μοτέρ για δυνατή απορρόφηση και κυρίως με φίλτρα ΗΕΡΑ, που αιχμαλωτίζουν και τα μικρότερα σωματίδια. Επίσης, μην ξεχνάτε να σφουγγαρίζετε το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα όλο το σπίτι, ώστε να μη συγκεντρώνεται η σκόνη.

2. Κλείστε τα παράθυρα Αν είστε αλλεργικοί στα φυτά ή στη γύρη τους, κρατήστε κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού σας και έχετε ανοιχτό το air condition. Θυμηθείτε όμως να αγοράσετε ένα ειδικό φίλτρο που να συγκρατεί τη σκόνη ή τη γύρη.

3. Δέρμα αντί για ύφασμα Ντύστε το σαλόνι σας με δέρμα ή δερματίνη κι όχι με ύφασμα, που συγκεντρώνει πολλή σκόνη. Και βέβαια ούτε λόγος να ντύσετε τους τοίχους με ύφασμα μπορεί να είναι η τελευταία λέξη της μόδας, ωστόσο μαζεύει αρκετή σκόνη και σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για σας.

4. Κάποια φυτά ΔΕΝ σας πειράζουν Αν εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας παρουσιάζετε αλλεργική αντίδραση σε συγκεκριμένα φυτά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να τα απομακρύνετε από το σπίτι. Να θυμάστε ωστόσο ότι υπάρχουν ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου που ενδείκνυνται για τους ασθενείς με αναπνευστική αλλεργία όπως οι κάκτοι, τα παχύφυτα κ.ά. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να καθαρίζονται τακτικά τα φύλλα τους από τη σκόνη και να ποτίζονται με μέτρο, για να αποφύγετε τον κίνδυνο υγρασίας και μούχλας. Αποφύγετε επίσης να φυτέψετε φυτά με έντονο άρωμα, όπως π.χ. ζουμπούλια ή νυχτολούλουλο, κι αυτό όχι γιατί είναι αλλεργιογόνα, αλλά γιατί δρουν ερεθιστικά. Τα φυτά με μεγάλα άνθη και με έντονα χρώματα, όπως οι τριανταφυλλιές, οι μανόλιες, οι ντάλιες κ.ά., δεν είναι αλλεργιογόνα, γιατί η διακίνηση της γύρης γίνεται με τη βοήθεια των εντόμων και όχι του ανέμου. Προβλήματα αλλεργίας δημιουργεί η γύρη ορισμένων δέντρων, όπως το περδικάκι (ή περδικούλι ή αγριοβασιλικός), η ελιά, η τσουκνίδα. Αντιθέτως, τα πεύκα δεν είναι τόσο έντονα αλλεργιογόνα και η γύρη τους, αν και μεγάλη, πέφτει συνήθως κάτω από το δέντρο και δεν μεταφέρεται εύκολα με τον αέρα. Τα φυτά που συνήθως ευθύνονται για την εμφάνιση των αλλεργιών είναι:

Τα δέντρα (από τον Ιανουάριο έως το Μάιο): ελιά, βελανιδιά, οξιά, πλάτανος, φουντουκιά, κυπαρίσσι, καρυδιά, ιτιά, φτελιά, σκλήθρα, ακακία, σφενδάμι, λεύκα, σημύδα.

Τα αγρωστώδη (από το Μάιο έως τον Ιούλιο): δακτυλίς, ήρα, αλωπέκουρος, σιτάρι, αγρωστίς, φλέος ο λειμώνιος, βρώμη, πρασιά, ανθόξαδος, σίκαλη, καλάμι, αγριάδα κ.λπ.

Τα ζιζάνια ή θάμνοι (από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο): περδικάκι (parietaria), χηνοπόδιο (βρωμόχορτο), αρνόγλωσσο (πεντάνευρο), αγριοραδίκι (dandelion), αρτεμισία (αψιθιά), χρυσάνθεμο, μαργαρίτα, τσουκνίδα κ.λπ.

Θυμηθείτε:

*Το ξεσκόνισμα είναι καλύτερο να γίνεται με υγρό πανί, για να μη διασπείρεται η σκόνη.

*Απαλλαγείτε από τη «σαβούρα». Προγραμματίστε εβδομαδιαία εκκαθάριση πετώντας κυρίως εφημερίδες, περιοδικά και διάφορα χαρτικά που μαγνητίζουν τη σκόνη.

*Φροντίστε να «αδειάσετε» λίγο το χώρο από περιττά διακοσμητικά αντικείμενα όπως π.χ. πήλινα που δεν καθαρίζονται εύκολα και συλλέγουν αρκετή σκόνη.

Μπάνιο

1. Απαραίτητος ο εξαερισμός. Ο ιδανικός χώρος συγκέντρωσης υγρασίας και μυκήτων είναι το μπάνιο σας. Φροντίστε λοιπόν να αερίζεται καθημερινά ή τουλάχιστον να διαθέτει ειδικό εξαεριστήρα, για να φεύγουν οι υδρατμοί κάθε φορά που κάνετε ντους.

2. Καλύτερα τα πλακάκια Τα πλακάκια παραμένουν η καλύτερη λύση για το μπάνιο, καθώς πλένονται και απολυμαίνονται εύκολα.

3. Επιλέξτε το σωστό χαλάκι Προτιμήστε λεπτά χαλάκια μπάνιου που πλένονται στο πλυντήριο. Όταν βρέχονται, θα πρέπει να απλώνονται για να στεγνώσουν, ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη μούχλας.

4. Ελέγξτε τις σωληνώσεις Ελέγξετε για τυχόν διαρροές στις σωληνώσεις μέσα ή και έξω από το σπίτι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο υπόγειο και το φωταγωγό. Βεβαιωθείτε ακόμη ότι οι βαφές των επίπλων μπάνιου έχουν το ειδικό συστατικό που εμποδίζει την ανάπτυξη μυκήτων.

Θυμηθείτε:

*Μη διστάζετε να πετάξετε όποιο αντικείμενο δεν καθαρίζει με νερό και σαπούνι, σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι πάνω του έχουν αναπτυχθεί μύκητες υγρασίας.

*Αν στο σπίτι υπάρχει πρόβλημα υγρασίας, σκεφτείτε τη λύση του αφυγραντήρα, που δρα αποτελεσματικά στην απορρόφηση της υγρασίας. Θυμηθείτε, ωστόσο, να καθαρίζετε τακτικά το μηχάνημα, ειδάλλως θα αναπτυχθούν κι εκεί μύκητες.

Μάτια που κλαίνε...
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία είναι γνωστή κι ως αλλεργικός πυρετός. Στη χώρα μας, μάλιστα, υπολογίζεται ότι από την πάθηση αυτή ταλαιπωρούνται σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Το πιο συχνό αίτιο για την εμφάνισή της είναι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος και τα αλλεργιογόνα (συγκεκριμένα τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, όπως γύρη δέντρων και φυτών). Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μοιάζουν αρκετά με αυτά του κοινού κρυολογήματος, ωστόσο υπάρχουν διαφορές. Το κρυολόγημα διαρκεί περίπου επτά ημέρες, κάνει τον κύκλο του και φεύγει. Η αλλεργική ρινίτιδα, όμως, μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή όσο διάστημα είμαστε εκτεθειμένοι στο αλλεργιογόνο. Στο κρυολόγημα το ρινικό έκκριμα είναι πυκνό και κίτρινο. Στις αλλεργίες είναι γενικά λεπτό και καθαρό. Όπως και να έχει, ο αλλεργιολόγος είναι αυτός που θα εντοπίσει το πρόβλημα, παίρνοντας ένα καλό, λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια με τις κατάλληλες εξετάσεις και κυρίως με τις δερμοαντιδράσεις (skin test) αλλά και τις ειδικές εξετάσεις αίματος θα καταλήξει στη διάγνωση. Όσο για τη θεραπεία, μαζί με το γιατρό σας θα σχεδιάσετε ένα πλάνο αποφυγής των αλλεργιογόνων που προκαλούν το πρόβλημα. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να σας χορηγήσει αντιισταμινικά χάπια και ρινικά σπρέι. n