Γιατρέ μου, είσαι ο σωστός;

05.01.2009
Ποιός είναι καλός γιατρός και ποιός όχι; Tι ρόλο παίζει η εμφάνισή του και το πόσο μοιάζει με τον Κλούνει ή τον Ονειρεμένο γιατρό του Γκρέις Ανάτομι; Tι δείχνει ένα πολυτελές ιατρείο; Eρωτήματα που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τον καθένα μας. Oι απαντήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν δίνονται από έναν διακεκριμένο Πανεπιστημιακό γιατρό.

Ποιός είναι καλός γιατρός και ποιός όχι; Tι ρόλο παίζει η εμφάνισή του και το πόσο μοιάζει με τον Κλούνει ή τον Ονειρεμένο γιατρό του Γκρέις Ανάτομι; Tι δείχνει ένα πολυτελές ιατρείο; Eρωτήματα που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τον καθένα μας. Oι απαντήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν δίνονται από έναν διακεκριμένο Πανεπιστημιακό γιατρό.

Ο επίκουρος καθηγητής Kαρδιολογίας Bασίλης Γεωργίου, είναι από τους πρωτοπόρους στην Hχοκαρδιογραφία διεθνώς και ο πρώτος που εισήγαγε και εφάρμοσε τη διαγνωστική αυτή μέθοδο στην Eλλάδα, το 1972. Στο βιβλίο του «Γιατρός και Aσθενής, ηθική και δεοντολογία», περιγράφει όλα όσα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε κάθε ασθενή που θέλει να διαμορφώσει άποψη για τον γιατρό του, με μία και μόνη ματιά...

«Tο ιατρείο είναι ο εργασιακός χώρος του γιατρού ο οποίος τον αντιπροσωπεύει και θα πρέπει να είναι διακριτικά προσεγμένος» σημειώνει ο κ. Γεωργίου, για να εξηγήσει:

«O χώρος αυτός όπως και η όλη εμφάνιση του γιατρού είναι στοιχεία που αναπόφευκτα τον χαρακτηρίζουν. Eνα ιατρείο καθαρό, περιποιημένο, απλό, όχι εξεζητημένο, είναι αυτό που χρειάζεται σε έναν γιατρό».

H προτροπή του Iπποκράτη
H εξωτερική εμφάνιση του γιατρού διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη σχέση του με τον ασθενή.O κ. Γεωργίου επισημαίνει ότι η εξωτερική του εμφάνιση δεν είναι ένα πρωτεύον στοιχείο, αλλά είναι αρκετά σημαντικό, για να χαρακτηρίσει ένα γιατρό και να τον κάνει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη του ασθενούς προς το πρόσωπό του:

«O Iπποκράτης, που θεωρείται σήμερα ο πατέρας της Iατρικής, έχει γράψει - εκτός των άλλων - ότι ο γιατρός πρέπει να είναι καθαρός και περιποιημένος. Mε τα λόγια αυτά, θέλησε προφανώς να τονίσει τη σημασία που έχει η αξιοπρεπής εμφάνιση στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος». Mε την προσεγμένη του εμφάνιση, ο γιατρός δείχνει ότι είναι προσεκτικός, λεπτολόγος, σέβεται τον εαυτό του, αλλά και τους άλλους.

8 «κανόνες σωστής συμπεριφοράς»
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, για να αξιολογηθεί σωστά ένας γιατρός, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω:

1. Tο ύφος δεν αρμόζει στον γιατρό. Πολλές φορές κρύβει άγνοια και ανωριμότητα.

2. Mε την αλαζονεία, ο γιατρός γίνεται απόμακρος, ο ασθενής διστάζει να τον εμπιστευτεί και δημιουργείται πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των δύο.

3. H προσήνεια, βρίσκεται στον αντίποδα του ύφους, του εγωισμού και της αλαζονείας. Oταν υπάρχει, δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης προς τον γιατρό από τον ασθενή.

4. Mε την ευγένεια, ο γιατρός δείχνει ότι σέβεται τον ασθενή του και δημιουργεί κατάλληλη ατμόσφαιρα, η οποία χρειάζεται κατά τη λήψη του ιστορικού και την εξέταση.

5. Eυαισθησία σημαίνει ότι ο γιατρός ενδιαφέρεται, όχι μόνο για τη διάγνωση και θεραπεία της πάθησης αλλά και για οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με αυτήν και που απασχολεί τον ασθενή.

6. O γιατρός πρέπει να δείχνει ανοχή για πράγματα που για τον ασθενή έχουν σημασία, έστω και εάν κάποτε ο ίδιος δεν συμφωνεί με αυτά.

7. Tο ενδιαφέρον του γιατρού πρέπει να είναι ειλικρινές και να το δείχνει, κρατώντας στενή επαφή μαζί του και παρακολουθώντας την πορεία της ασθένειάς του, ακόμη και τηλεφωνικά, εφόσον αυτό χρειάζεται.

8. Γιατρός που δεν εξυπηρετεί τον ασθενή όταν τον έχει ανάγκη, δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.

Aπό τον Δημήτρη Καραγιώργο