Μayday - Mayday: η άνοιξη φέρνει αλλεργίες

15.04.2009
Είναι ακριβώς το αντίθετο από τα... χελιδόνια! Ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης, που κάνει την εμφάνισή του αυτή την εποχή. Οι αλλεργίες είναι εδώ και προκαλούν μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα. Δες πώς θα τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Είναι ακριβώς το αντίθετο από τα... χελιδόνια! Ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης, που κάνει την εμφάνισή του αυτή την εποχή. Οι αλλεργίες είναι εδώ και προκαλούν μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα. Δες πώς θα τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας: εμφανίζεται με καταρροή, κνησμό, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από τα μάτια (επιπεφυκίτιδα) ή και από τους πνεύμονες (άσθμα), κνησμός στην υπερώα (ουρανίσκος) ή στα αφτιά. Ο λόγος για την αλλεργική ρινίτιδα φυσικά, που αυτή την περίοδο κυριολεκτικά μας μπαίνει στη... μύτη. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι την προκαλεί αλλά και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σωστά και αποτελεσματικά; Τις απαντήσεις μάς δίνει η αλλεργιολόγος κ. Κατερίνα Συρίγου, διευθύντρια του αλλεργιολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ποιά είναι τα αίτια της αλλεργικής ρινίτιδας;
Για την εποχική μορφή της συνήθως τα αίτια είναι οι γύρεις και σπανίως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και οι μύκητες. Αντιθέτως, στην ολοετή μορφή συνήθως ευθύνονται τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι μύκητες, τα αλλεργιογόνα των ζώων και σπανίως γύρεις, όπως του φυτού parietaria (περδικάκι) ή των αγρωστωδών.

Πόσο συχνή είναι;
Είναι πάρα πολύ συχνή στις δυτικές κοινωνίες, ενώ εμφανίζει συνεχώς αυξητικές τάσεις. Στη χώρα μας ξεπερνά το 25% σε νεαρούς ενήλικους, εμφανίζοντας σχεδόν τετραπλασιασμό της συχνότητάς της σε 10-15 χρόνια.

Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;
Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η χρονιότητα, η βαρύτητα των συμπτωμάτων κ.λπ. Η αμιγής εποχική αλλεργική ρινίτιδα συνήθως δεν δημιουργεί επιπλοκές, αν και τις περισσότερες φορές είναι ο προάγγελος αλλεργικού άσθματος. Κεφαλαλγία, αδυναμία, καταβολή αποτελούν συμπτώματα παραρρινοκολπίδας, η οποία αποτελεί συχνή επιπλοκή. Η ορώδης (εκκριτική) μέση ωτίτιδα είναι μια άλλη επιπλοκή, με ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ακοής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στην εξέλιξη του λόγου ή μαθησιακές δυσκολίες. Τέλος, η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκαλέσει έντονη υπερτροφία του ρινικού βλεννογόνου, που είναι μη αναστρέψιμη φαρμακευτικά, και ενδεχομένως να απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Με την κλασική μεθοδολογία, δηλαδή λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο. Ο γιατρός θα σε υποβάλει απαραιτήτως σε έλεγχο με δερματικές δοκιμασίες και ενδεχομένως συμπληρωματικά σε εξετάσεις αίματος (RAST). Εάν απαιτηθεί, μπορεί να προχωρήσει σε ειδικές εξετάσεις (π.χ. ρινική πρόκληση), ακτινογραφία ή να σεπαραπέμψει σε ΩΡΛ για ρινική ενδοσκόπηση.

Πώς πρέπει να δράσουμε;
Η πρόληψη είναι η καλύτερη, αποτελεσματικότερη και φτηνότερη λύση. Δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε εφικτή. Η φαρμακοθεραπεία δίνει σήμερα καλά αποτελέσματα. Η ειδική ανοσοθεραπεία (εμβόλια) προσφέρει σημαντική και προπαντός αιτιολογική θεραπεία, μειώνοντας τα συμπτώματα κατά 60-80%.

Τι άλλο πρέπει να αποφεύγουμε;
Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας δεν πυροδοτούνται μόνο από τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα. Πολλοί άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τη συμπτωματολογία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας ή υγρασίας, οι έντονες οσμές και η σκόνη. Ακόμη και η ψυχοσυναισθηματική φόρτιση μπορεί να αποτελέσει εκλυτικό παράγοντα.

Πώς θα την ξεχωρίσω από το απλό κρυολόγημα;

  • Στο κρυολόγημα συνήθως προηγείται το φτέρνισμα, ακολουθεί η καταρροή και τελευταία εμφανίζεται η ρινική συμφόρηση. Στην αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζονται όλα μαζί.
  • Η διάρκεια των συμπτωμάτων στο κρυολόγημα δεν ξεπερνά τις 7 έως 10 ημέρες, ενώ στην αλλεργική ρινίτιδα τα συμπτώματα επιμένουν όσο το άτομο εκτίθεται στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο.
  • Συνήθως το κρυολόγημα προκαλεί κιτρινωπής ή κιτρινοπράσινης χροιάς ρινικές εκκρίσεις, ενώ στην αλλεργική ρινίτιδα οι εκκρίσεις είναι λευκές και υδαρείς.
  • Το φτέρνισμα είναι πολύ συχνό στην αλλεργική ρινίτιδα και συνήθως εμφανίζεται κατά ριπάς!
  • Στο κοινό κρυολόγημα συχνά συνυπάρχει και πυρετός, ενώ κατά τεκμήριο απουσιάζει στην αλλεργική ρινίτιδα.

      Μέτρα προφύλαξης

      Το υπνοδωμάτιο είναι το καταφύγιό σου και για να θεωρείσαι απόλυτα προφυλαγμένη ακολούθησε τις εξής οδηγίες:

    • Άλλαξε το παλιό στρώμα και κάλυψε το νέο με ειδική αεροστεγή θήκη (αντί να αντικαταστήσειςτο παλιό στρώμα, άφησε το στον ήλιο για 6-7 ώρες, μετά τίναξέ το καλά και «κλείστο» το στην ειδική θήκη).
    • Χρησιμοποίησε μαξιλάρια από συνθετικά υλικά και κάλυψέ τα με ειδικές αεροστεγείς θήκες.
    • Χρησιμοποίησε τακτικά την ηλεκτρική σκούπα, καθάρισε τις επιφάνειες με βρεγμένο πανί και άλλαξε συχνά τα κλινοσκεπάσματα (πλύσιμο κάθε 5 μέρες στους <55°C).
    • Απομάκρυνε όλα τα παιχνίδια που μαζεύουν σκόνη.
    • Επίλεξε πλαστικά ή ξύλινα πατώματα, που καθαρίζονται εύκολα και είναι λεία. Απαγορεύονται τα χαλιά και οι μοκέτες.
    • Να προτιμάς απλά έπιπλα και κουρτίνες που πλένονται εύκολα.
    • Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα αλλά και η είσοδος κατοικίδιων ζώων στο δωμάτιο.

        ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΔΕΔΕΜΑΔΗ