Πέτα τα γυαλιά, κοίτα καθαρά!

16.12.2008
Η μυωπία σου έχει πιάσει ουρανό και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ούτε το νούμερο του λεωφορείου που έρχεται. Παράλληλα, σε ταλαιπωρούν και άλλα τόσα διαθλαστικά προβλήματα όπως ο αστιγματισμός καιη υπερμετρωπία. Αν αρνείσαι τη λύση των φακών επαφής, μην ανησυχείς. Οι νέες μέθοδοι θεραπείας της διαθλαστικής χειρουργικής, υπόσχονται να σε κάνουν να βλέπεις αστεράκια...και τα πιο μακρινά!

Αν η μυωπία σου έχει πιάσει ουρανό και δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις ακόμη και το νούμερο του λεωφορείου που έρχεται, αν ταλαιπωρείσαι από υπερμετρωπία ή από διαθλαστικά προβλήματα όπως ο αστιγματισμός αλλά και είσαι επιφυλακτική ως προς τους φακούς επαφής, μην ανησυχείς. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζεις, οι νέες μέθοδοι θεραπείας της διαθλαστικής χειρουργικής, υπόσχονται να σε κάνουν να βλέπεις αστεράκια... ακόμη και τα πιο μακρινά!

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Νίκος Ραζής μας μιλάει για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών και τις τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα.

1. Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η διόρθωση της μυωπίας ή του αστιγματισμού με τη βοήθεια της διαθλαστικής χειρουργικής;

«Η ηλικία που μπορεί κανείς να χειρουργηθεί είναι περίπου από 20 μέχρι 65 χρόνων. Εάν ένα άτομο είναι 20 χρόνων και για 1 χρόνο έχει σταθερή όραση, μπορεί να υποβληθεί σε μία επέμβαση με λέιζερ. Μετά τα 65, εάν κάποιος θέλει να διορθώσει το διαθλαστικό του πρόβλημα, μάλλον καλύτερο είναι να υποβληθεί σε μια εγχείρηση αλλαγής του φακού του ματιού του».

2. Η χειρουργική διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών μπορεί να γίνει σήμερα σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους ή όχι;

«Μπορεί να γίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Όμως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί οι οποίοι αφορούν, είτε στην μορφολογία του ματιού, είτε τη γενική κατάσταση του ατόμου».

3. Ποιές τεχνικές εφαρμόζονται σήμερα;

«Οι επεμβάσεις τις οποίες κάνουμε είναι:

PRK: πρόκειται για την πιο παλιά μέθοδο και αυτή με την οποία έχουν χειρουργηθεί οι περισσότεροι άνθρωποι

η LASIK: η οποία έχει 13-14 χρόνια ζωής και με την οποία έχουν χειρουργηθεί εκατομμύρια άνθρωποι (τεχνική που εφευρέθηκε στην Κρήτη από τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας Γιάννη Παλλήκαρη και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο)

η EpiLasik και

η LASEK (πιο εξελιγμένες μορφές της LASIK).

Είναι διάφορες τεχνικές που η καθεμία έχει τις δικές της ενδείξεις έτσι ώστε κάθε φορά να γίνεται η σωστή επιλογή για το κάθε άτομο.

Ολες οι προαναφερθείσες μέθοδοι είναι τεχνικές που γίνονται με τη χρήση laser. Εκτός από αυτές υπάρχει και μία ακόμη μέθοδος που αφορά μόνο την πρεσβυωπία και γίνεται με ραδιοσυχνότητες».

4. Η υψηλή μυωπία μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά ή αποτελεί αντένδειξη;

«Με τα λέιζερ διορθώνουμε μέχρι 10 dpt. Σε άτομα με υψηλότερες μυωπίες, προβαίνουμε σε διαθλαστικές επεμβάσεις άλλου είδους, βάζουμε ενδοφακικούς φακούς ή κάνουμε συνδυασμό επεμβάσεων, μπορούμε δηλαδή να βάλουμε έναν ενδοφακικό φακό και να κάνουμε συμπληρωματικά λέιζερ».

5. Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση;

«Η επέμβαση είναι ασφαλής εάν πριν έχει γίνει ένας σωστός και λεπτομερής έλεγχος, ώστε να πληρούνται όλες οι παράμετροι για το είδος της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί το κάθε άτομο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι αυτός που μας εξασφαλίζει την επιτυχία και την ασφάλεια του αποτελέσματος».

6. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά;

«Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, εάν έχει προηγουμένως γίνει ο αποκλεισμός των περιπτώσεων που δεν έχουν απόλυτη ένδειξη για να χειρουργηθούν και δεύτερον αν έχει γίνει η σωστή επιλογή της μεθόδου που θα εφαρμοσθεί σε κάθε άτομο».

7. Επειτα από πόσες ημέρες ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στη δουλειά του ή στις καθημερινές του δραστηριότητες;

«Έπειτα από δύο ημέρες μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλά ήδη από την πρώτη ημέρα δεν έχει κανένα πρόβλημα να κινείται και να ζει κανονικά στον χώρο του, με την όρασή του να επανέρχεται σε ρυθμούς αντίστοιχους της χειρουργικής μεθόδου που εφαρμόστηκε».

8. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο μπορεί να επαναληφθεί η επέμβαση και ύστερα από πόσο χρονικό διάστημα;

«Ναι η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί, και αυτό συνήθως γίνεται 6 μήνες μετά την πρώτη επέμβαση».

9. Εάν κάποιος είναι πρεσβύωπας, μπορεί να απαλλαγεί χειρουργικά από το πρόβλημα;

«Ναι, κατ' αρχήν μπορεί. Με μία ακόμη μέθοδο που άρχισε να εφαρμόζεται τελευταία και στη χώρα μας μπορούμε να βοηθήσουμε τους πρεσβύωπες. Πρόκειται για μέθοδο που εμφανίστηκε στον χώρο της διαθλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας και βασίζεται στην αλλαγή της καμπυλότητας του κεντρικού τμήματος του κερατοειδούς, η οποία έχει ως συνέπεια την αλλαγή της διαθλαστικής του δύναμης.

Η μέθοδος αυτή (conductive keratoplasty: CK) εφαρμόζεται στην περιφέρεια του κερατοειδούς -χωρίς να επέμβουμε καθόλου στον κεντρικό κερατοειδή- με τη βοήθεια μιας ειδικής ακίδας».

10. Ποιοι μπορούν να την κάνουν;

«Η μέθοδος εφαρμόζεται σε ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω, και για διορθώσεις σφαιρώματος μέχρι +3,00 dpt και αστιγματισμού μέχρι +1,50 dpt. Σε μερικούς ασθενείς χρησιμοποιούμε την monovision όραση, δηλαδή το ένα μάτι βλέπει για μακριά και το άλλο για κοντά. Να τονίσουμε εδώ ότι η συγκεκριμένη αυτή τεχνική διαρκεί μερικά χρόνια, αφού η πρεσβυωπία με την πάροδο των ετών κάνει ξανά την εμφάνισή της...

Η monovision όραση απαιτεί αυστηρή επιλογή ατόμων. Το πρόβλημα της πρεσβυωπίας ελπίζουμε σε μερικά χρόνια να λυθεί μόνιμα με την εξέλιξη των μηχανημάτων και τις καινούργιες τεχνικές που αναπτύσσονται».

ΛΙΤΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ