Ραντεβού με τον πελαργό

01.10.2008
Το βιολογικό ρολόι χτύπησε. Το μητρικό ένστικτο άνθισε. Το μόνο που μένει είναι να βρεις τις γόνιμες μέρες του κύκλου σου. Αν η αναζήτηση αυτή σου προκαλεί άγχος, σήμερα η τεχνολογία δίνει φρέσκιες λύσεις, για να έρθει ο πελαργός σε εννιά μήνες ακριβώς.

Το βιολογικό ρολόι χτύπησε. Το μητρικό ένστικτο άνθησε. Το μόνο που μένει είναι να βρεις τις γόνιμες μέρες του κύκλου σου. Αν η αναζήτηση αυτή σου προκαλεί άγχος, σήμερα η τεχνολογία δίνει φρέσκιες λύσεις, για να έρθει ο πελαργός σε εννιά μήνες ακριβώς.

Στην περίπτωση που έχεις ένα φυσιολογικό κύκλο διάρκειας 28 ημερών, τότε οι «ευνοϊκές» μέρες για σύλληψη, αρχίζουν από τη δέκατη, αν έχεις πρώιμη ωορρηξία και τελειώνουν στη δέκατη έκτη περίπου. Με άλλα λόγια, σε έναν τακτικό κύκλο η ωορρηξία γίνεται περίπου 14 με 15 ημέρες πριν από την εμφάνιση της επόμενης περιόδου.

Στην περίπτωση που ο κύκλος σου είναι μεγαλύτερος από 28 ημέρες, η ωορρηξία θα γίνει αργότερα. Για παράδειγμα, αν έχεις κύκλο 34 ημερών, η ωορρηξία γίνεται την εικοστή. Αν είναι μικρότερος, το ωάριο θα απελευθερωθεί από την ωοθήκη νωρίτερα, την έβδομη ή όγδοη ημέρα.

Πώς θα εντοπίσεις τις γόνιμες ημέρες: για να προβλέψεις τις ημέρες που σύμφωνα με το δικό σου κύκλο ευνοείται η σύλληψη, θα καταφύγεις στις εξής μεθόδους:

1. Κράτα ημερολόγιο: οι τέσσερις ημέρες πριν και μετά τη 14η ημέρα (από την πρώτη ημέρα της περιόδου) είναι οι γόνιμες.

2. Βάλε θερμόμετρο: η θερμομέτρηση καταγράφει τη θερμοκρασία του σώματος και πρέπει να γίνεται κάθε πρωί, λίγο πριν σηκωθείς από το κρεβάτι. Οι 3 ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη (περίπου 37,5 βαθμοί) θεωρούνται γόνιμες. Αυτή η μέθοδος δεν προβλέπει με σιγουριά την ωορρηξία, απλώς βοηθά στον καθορισμό της πιθανής πορείας του κύκλου.

3. Παρατήρησε τις εκκρίσεις του κόλπου: όταν οι εκκρίσεις είναι άφθονες και διαυγείς, βρίσκεσαι στις γόνιμες ημέρες. Όταν αυτές είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, ισχύει το αντίθετο.

4. Ναι στον ορμονικό έλεγχο: χρησιμοποίησε τα ειδικά στικ μιας χρήσης, για να κάνεις το τεστ που εντοπίζει την ποσότητα της ωχρινοτρόπου ορμόνης στα ούρα, η οποία προκαλεί ωορρηξία. Το χρώμα στο στικ αλλάζει ανάλογα με το αν είσαι ή όχι σε γόνιμες μέρες.

5. Τεστ γονιμότητας με σάλιο: είναι το νέο τεστ που βασίζεται στην επιστημονική μέθοδο εντοπισμού οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα εντοπίζονται στο γυναικείο σάλιο και στις εκκρίσεις του γεννητικού συστήματος, κυρίως κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης της γυναικείας περιόδου. Πως λειτουργεί; Βάζεις λίγο σάλιο στην ειδική γυάλινη υποδοχή μιας μικροσκοπικής συσκευής. Μόλις αυτό στεγνώσει και με τη βοήθεια ενός μίνι μικροσκοπίου που περιέχεται στη συσκευή, εξετάζεις το σχήμα που έχει αποτυπωθεί. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο κρυστάλλωσης του σάλιου. Στην περίπτωση που το σάλιο διακρίνεται σαν φυλλαράκι, βρίσκεσαι στις γόνιμες μέρες. Αντίθετα, αν δεις απλές κουκκίδες, τότε η σύλληψη δεν είναι εφικτή. Η αξιοπιστία του τεστ θεωρείται υψηλή.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ, Επιμέλεια Κατερίνα Πατούλια