Τα νέα απ' το μέτωπο της αντισύλληψης

02.10.2008
Πάλι ξέχασες να πάρεις το αντισυλληπτικό χάπι.Σίγουρα φωνάζεις και καταριέσαι τη μοίρα που σε έπλασε γυναίκα. Η πλειοψηφία των μέτρων αντισύλληψης εστιάζουν κυρίως στο γυναικείο σώμα. Το χάπι, το διάφραγμα, το σπιράλ είναι μόνο κάποια από τα αντισυλληπτικά που σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται από γυναίκες. Ευτυχώς, τα νέα από το πεδίο της μάχης είναι ευχάριστα. Ήδη μελετώνται νέες μορφές αντισύλληψης, που θα είναι λιγότερο κουραστικές για σένα και θα περιλαμβάνουν και την αντρική συμμετοχή. Πέτα λοιπόν εκείνο το ενοχλητικό διάφραγμα και ρίξε μια ματιά στα αντισυλληπτικά μέσα που καταφτάνουν.

Πάλι ξέχασες να πάρεις το αντισυλληπτικό χάπι. Σίγουρα φωνάζεις και καταριέσαι τη μοίρα που σε έπλασε γυναίκα. Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των μέτρων αντισύλληψης εστιάζουν στο γυναικείο σώμα, με εξαίρεση το προφυλακτικό. Το χάπι, το διάφραγμα, το σπιράλ είναι μόνο κάποια από τα αντισυλληπτικά που σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται από γυναίκες. Ευτυχώς, τα νέα από το πεδίο της μάχης είναι ευχάριστα τουλάχιστον σε ερευνητικό επίπεδο. Ήδη μελετώνται νέες μορφές αντισύλληψης, που θα είναι λιγότερο κουραστικές και θα περιλαμβάνουν και την αντρική συμμετοχή. Αυτά για το μέλλον. Μέχρι τότε, εσύ κράτα αυτό το ενοχλητικό διάφραγμα, αλλά ρίξε ρίξε και μια ματιά στα αντισυλληπτικά μέσα που καταφτάνουν.

Αντισυλληπτικό για άντρες

Αποτελεί την πιο ελπιδοφόρα μέθοδο στην αντισύλληψη, για την οποία αποκλειστική ευθύνη θα φέρουν τα αρσενικά. Αντίστοιχο με το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι, το αντρικό χρησιμοποιεί συνθετικές ορμόνες για να μειώσει τα επίπεδα και την δράση του σπέρματος. Κλινικές έρευνες που έγιναν σε αρκετές χώρες του εξωτερικού έδειξαν πως η ''από στόματος'' αντισύλληψη για τους άντρες, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Με βάση αυτά τα πορίσματα, το χάπι για άνδρες θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα στην αγορά. Το ανδρικό χάπι δεν είναι η μοναδική ορμονική μέθοδος αντισύλληψης που δοκιμάζεται σε άντρες. Ήδη ερευνώνται ορμονικά αυτοκόλλητα, ζελέ και επιθέματα, για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικά είναι στην δημιουργία προσωρινής στειρότητας. Αν και κάποιες απ' αυτές τις μεθόδους εμφανίζουν συγκεκριμενες παρενέργειες, ορισμένες είναι αρκετά αποτελεσματικές και υπολογίζεται πως θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σύντομα.

Τα μεονεκτήματα: οι συνθετικές ορμόνες στο ανδρικό χάπι προκαλούν ορμονικές διαταραχές παρόμοιες με αυτές του γυναικείου χαπιού. Έπειτα, αν κι εσύ ξεχνάς το χάπι, ποιος εγγυάται πως ο σύντροφός σου θα το θυμάται; Μήπως αυτός θα γκαστρωθεί;

Το αντισυλληπτικό εμβόλιο

Αν δεν τα πηγαίνεις πολύ καλά με τις βελόνες, ίσως να μην σου αρέσει η ιδέα του εμβολίου για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Σκέψου όμως πόσο ξέγνοιαστη θα είσαι, όταν θα αποδεσμευτείς από την ομηρία της καθημερινής λήψης ενός χαπιού. Το εμβόλιο θα απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες.

Για τους άντρες, τα συστατικά του εμβολίου λειτουργούν "πειρατικά" στην παραγωγή σπέρματος, μέσω μιας αμυντικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στην ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη FSH. Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση του σπέρματος. Αμέσως μόλις περάσει η επίδραση του εμβολίου, η γονιμότητα επανέρχεται.

Τα μειονεκτήματα: δυστυχώς, μέχρι στιγμής το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο στα 2/3 των ανδρών που το δοκίμασαν.

Για τις γυναίκες, γίνονται μελέτες σε διάφορες ουσίες που θα προκαλούσαν αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για πολλά χρόνια, το επίκεντρο ήταν η ορμόνη ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (ΗCG), γνωστή και ως ορμόνη της εγκυμοσύνης. Η HCG παράγεται κατά τη διαδικασία γονιμοποίησης του ωαρίου και το εμβόλιο θα λειτουργούσε αντιδρώντας στην παραγωγή της ΗCG. Δηλαδή, σκοπός ήταν να γίνει επίθεση στο γονιμοποιημένο ωάριο μέσω της ορμόνης που παράγει, διακόπτοντας έτσι την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Όμως, η συγκεκριμένη λειτουργία του εμβολίου, κρίθηκε αναποτελεσματική. Για το λόγο αυτό, οι επιστημονικές έρευνες έχουν πλέον στραφεί σε εμβόλια που θα επιτίθενται εξαρχής στο σπέρμα.

Τα μειονεκτήματα: ακόμα κι αν βγει στην αγορά, το ''αντισυλληπτικό'' εμβόλιο θα είναι αποτρεπτικό για τις γυναίκες που φοβούνται το τρύπημα της βελόνας.

Το ''αλλιώτικο'' χάπι

Πρόκειται για μία παραλλαγή του καθημερινού αντισυλληπτικού χαπιού. Έχει ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά με το όνομα ''Anya'' ή ''Lybrel'' και ουσιαστικά καταργεί την περίοδο. Αυτό που διαχωρίζει το συγκεκριμένο από ένα κοινό αντισυλληπτικό χάπι είναι πως πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, χωρίς διακοπή.

Τα μειονεκτήματα: ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί το πόσο αθώο είναι. Όμως οιι γυναίκες που το παίρνουν, υποστηρίζουν πως τους άλλαξε τη ζωή.

Υπολογιστής γονιμότητας

Ένας μικροϋπολογιστής γονιμότητας μπορεί να υπολογίσει το πότε ακριβώς τις γόνιμες ημέρες του κύκλου. Εφόσον γνωρίζεις τις γόνιμες μέρες, αποφεύγεις την ερωτική επαφή που θα προκαλούσε μια εγκυμοσύνη ή χρησιμοποιείς προφυλακτικό. Σήμερα, γίνονται κλινικές έρευνες σε διάφορα μοντέλα τέτοιων υπολογιστών, με σκοπό να εγκριθούν από αρμόδιους φορείς για τη δημόσια υγεία. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως δεν περιλαμβάνει χημικά ή ορμόνες και δεν χρειάζεται να παρακολουθείς τα σημάδια του σώματος.

Τα μειονεκτήματα: το μεγάλο μειονέκτημα τέτοιων συσκευών είναι το υψηλό κόστος τους. Επιπρόσθετα, προτείνονται μόνο σε γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο από 23 έως 35 ημέρες. Γι' αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να μειωθούν τα ποσοσστά λάθους τους.