Το τσεκάπ των 10 λεπτών

01.10.2008
Θέλεις να διαπιστώσεις μέσα σε λίγα μόλις λεπτά σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία σου; Κάνε έξι απλά και εύκολα τεστ και παρατηρήσε τις αντιδράσεις στα μάτια, τη γλώσσα, τα χέρια και τα πόδια σου. Και μετά, φυσικά αν χρειάζεται, επισκεψου το γιατρό σου.

Από την ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ερμήνευσε τα σημάδια του σώματος
Μετά τις διακοπές έχεις τη δυνατότητα να βάλεις σε τάξη τις διατροφικές σου συνήθειες και να διορθώσεις τα λάθη του καλοκαιριού. Ενδεχομένως η αλλαγή εποχής και η επιστροφή στην καθημερινότητα να σε αναστάτωσαν. Όμως μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα.

Πώς; Αρκεί να ερμηνεύσεις τα σημάδια που στέλνει το σώμα σου. Είσαι λίγο αδύναμη; Δυσκολεύεσαι στη χώνεψη; Νιώθεις ότι δεν έχεις ενέργεια; Όλα αυτά τα συμπτώματα λένε πολλά. Το παρακάτω τεστ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίσκεψη στο γιατρό και τη διάγνωσή του, θα σε βοηθήσει να... τσεκάρεις την υγεία σου σε βασικά σημεία.

Άκου τη φωνή της ψυχής
Δεν είναι μόνο οι σωματικές αντιδράσεις που χρειάζονται την προσοχή. Όταν αποστασιοποιούμαστε για λίγο από την καθημερινή ζωή και τις πιέσεις της και επιτέλους χαλαρώνουμε, πολλές φορές έρχονται στην επιφάνεια προβλήματα που δεν μπορούσαμε προηγουμένως να συνειδητοποιήσουμε. Την περίοδο αμέσως μετά τις διακοπές ενδεχομένως να νιώσεις πιο έντονα τα συναισθηματικά φορτία και τις εντάσεις. Φταίει η αλλαγή της εποχής; Το γεγονός ότι ξεκινά μια νέα περίοδος δημιουργίας; Όποια κι αν είναι η απάντηση, η ουσία είναι ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να εστιάσεις περισσότερο στον εαυτό σου και να τα βρεις μαζί του.

Από γεύση πώς πας;
Θα σου πει το μύρτιλλο

Το τεστ. Βάζεις μύρτιλλο (ή μια άλλη τροφή μπλε χρώματος) σε ένα κομμάτι βαμβάκι και το τρίβεις πάνω στη γλώσσα. Με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού μέτρησε πόσα μπλε σημεία έχουν σχηματιστεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Αν είναι περισσότερα από 20, η γεύση σου είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Τι λέει ο γιατρός. «Αν και είναι καλό να έχει κανείς ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, κάποιες φορές μπορεί να αποτελεί ταυτόχρονα και μειονέκτημα, γιατί έτσι αισθάνεται πιο έντονα όχι μόνο τις γλυκές και ευχάριστες γεύσεις, αλλά και τις πικρές! Γι αυτό άλλωστε τα άτομα με αυτό το χαρακτηριστικό συνήθως αποφεύγουν ορισμένες τροφές, όπως είναι το μπρόκολο και το κουνουπίδι, που έχουν όμως ισχυρή προστατευτική δράση απέναντι σε πολλές μορφές καρκίνου και καλό είναι να μη λείπουν από το τραπέζι μας», τονίζει ο ειδικός παθολόγος κ. Χρήστος Καλογερόπουλος.

Η συμβουλή
Αν θέλεις να επωφεληθείς από την προστατευτική δράση των λεγόμενων κραμβοειδών, χωρίς όμως να... πικραίνεσαι, δοκιμάσε να τα καταναλώνεις μαζί με τυρί, όπως η ρικότα, που κάνει πιο ήπια τη γεύση τους. Μια καλή λύση, για παράδειγμα, είναι να τα συνοδεύεις με ζυμαρικά με τυρί.

Έχεις κατακράτηση;
Πίεσε τους μηρούς

Το τεστ. Πίεσε έντονα με το δείκτη τέσσερα διαφορετικά σημεία στους μηρούς σου. Αν η περιοχή παραμείνει λευκή για μερικά δευτερόλεπτα πριν επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση, τα νέα δεν είναι ευχάριστα: έχεις την τάση για κατακράτηση.

Τι λέει ο γιατρός. «Η κατακράτηση υγρών στους ιστούς είναι το σύμπτωμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος και ανοίγει την πόρτα στην κυτταρίτιδα. Πολλές φορές τα αίτιά της είναι ορμονικά: τα οιστρογόνα ενεργοποιούν τους ιστούς και οδηγούν στη συγκράτηση του νερού», εξηγεί ο κ. Καλογερόπουλος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια, γιατί η τάση για κατακράτηση αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Η συμβουλή
Μείωσε άμεσα το αλάτι και προσπάθησε να μην πίνεις περισσότερο από έναν καφέ την ημέρα. Περιόρισε επίσης την κατανάλωση ώριμων τυριών και πίνε πολύ νερό. Για να δώσεις περισσότερη γεύση στις τροφές, χρησιμοποιήσε περισσότερα μπαχαρικά.

Πιέσε το χέρι και ανακάλυψε αν έχεις αναιμία

Το τεστ.
Γύρισε το ένα χέρι με την παλάμη προς τα πάνω και πίεσε με το άλλο χέρι τα δάχτυλά προς τα μέσα. Φυσιολογικά, η παλάμη θα γίνει άσπρη. Αν όμως αποχρωματιστούν και οι τρεις βασικές γραμμές της παλάμης, αυτές που τη διασχίζουν οριζόντια, πρόσεξε: μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας.

Τι λέει ο γιατρός. Αδυναμία, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών είναι μερικά από τα κλασικά συμπτώματα της αναιμίας, που εξαρτάται από τη μείωση του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης του αίματος. Όπως εξηγεί ο κ. Καλογερόπουλος, «η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεϊνη που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος και στη συνέχεια προσλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα και το μεταφέρει πίσω στους πνεύμονες, από όπου αποβάλλεται». Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας. Μια από τις πιο συνηθισμένες οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά στις γυναίκες που έχουν μεγάλη ροή αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η συμβουλή
Προτίμησε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως σπανάκι (όχι όμως μαζί με τυρί, γιατί ο συνδυασμός μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου), συκώτι και κόκκινο κρέας.

Πίνε σόδα και έλεγξε την πέψη

Το τεστ. Διάλυσε ένα κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό, ανακάτεψε το και πιές το. Σου έρχεται να ρευτείς; Αν ναι, όλα καλά, αν όχι, ίσως αντιμετωπίζεις γαστρικά προβλήματα.

Τι λέει ο γιατρός. Πίνοντας διάλυμα νερού και σόδας παράγεται μια αλκαλική ουσία σε ένα όξινο περιβάλλον, το στομάχι, και έτσι δημιουργούνται αέρια. Αν δεν συμβεί αυτή η αντίδραση, ενδέχεται τα επίπεδα των οξέων του στομάχου να είναι χαμηλά. «Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμούμε, γιατί μπορεί να σημαίνει ότι ο βλεννογόνος του στομάχου έχει αλλοιωθεί και ότι οι αδένες που παράγουν το υδροχλωρικό οξύ κατά τη διάρκεια της πέψης δεν λειτουργούν σωστά», τονίζει ο κ. Καλογερόπουλος.

Η συμβουλή
Αν το τεστ είναι θετικό, καλό είναι να αποφεύγεις τις πικάντικες τροφές, γιατί δυσκολεύουν την πέψη. Απευθύνσου στο γιατρό για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Υψηλή χοληστερόλη;
Κοίταξε την στα μάτια

Το τεστ. Παρατήρησε προσεκτικά στον καθρέφτη την περιοχή γύρω από τα μάτια. Βλέπεις κάποια μικρά λευκά στίγματα; Είναι συσσωρευμένο λίπος, που σημαίνει ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σου είναι υψηλά και κάτι πρέπει να κάνεις άμεσα γι αυτό.

Τι λέει ο γιατρός. «Αυτά τα σημαδάκια που παρατηρούμε γύρω από τα μάτια λέγονται ξανθελάσματα. Είναι συγκεντρώσεις λίπους που δημιουργούνται συνήθως όταν η χοληστερόλη είναι υψηλή, αλλά κάποιες φορές, αν η χοληστερόλη αποδειχτεί με εξέταση ότι είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί απλώς να οφείλονται σε γενετική προδιάθεση του ατόμου», λέει ο κ. Καλογερόπουλος. Αν παρατηρήσεις ξανθελάσματα, καλύτερα να κάνεις μια εξέταση αίματος για να ελέγξεις τις τιμές της χοληστερόλης και να δράσεις άμεσα. Γιατί όταν η χοληστερόλη αρχίσει να συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, σχηματίζει πλάκες, που σταδιακά φράζουν τις αρτηρίες και μειώνουν την ελαστικότητα των αγγείων, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η συμβουλή
Κάνε μια εξέταση αίματος για να έλεγξε τη χοληστερόλη. Αν η τιμή της ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια, θα χρειαστεί, με την καθοδήγηση του γιατρού, να αλλάξεις διατροφή. Ίσως επίσης ο γιατρός συστήσει και κάποια ειδικά φάρμακα.

Οι πνεύμονές σου είναι εντάξει;
Θα στο πει ένα κερί

Το τεστ. Άναψε ένα κερί και κράτησέ το σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών μακριά. Εισέπνευσε βαθιά και μετά φύσηξέ το με όσο αέρα έχεις μαζέψει. Αν δεν καταφέρεις να το σβήσεις, μάλλον η κατάσταση των πνευμόνων σου δεν είναι και η καλύτερη!

Τι λέει ο γιατρός. Λαχανιάζεις όταν περπατάς πιο έντονα ή όταν ανεβαίνεις τις σκάλες; «Αυτά τα συμπτώματα δείχνουν ότι η κατάσταση των πνευμόνων σου δεν είναι ικανοποιητική. Η αιτία μπορεί να είναι απλώς κακή φυσική κατάσταση, άσθμα ή βρογχίτιδα. Επισκέψου το γιατρό».

Η συμβουλή
Ήρθε η ώρα να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου. Αν δεν ασχολείσαι τακτικά με τα σπορ και τη γυμναστική, άρχισε σταδιακά με περπάτημα 30 λεπτών κάθε μέρα. Θα δεις μεγάλη διαφορά στην αντοχή και τη γενικότερη υγεία σου.