Εμμηνόπαυση & σεξ χωρίς προβλήματα

01.10.2008
Νιώθετε έντονη τη σεξουαλική επιθυμία κι όμως, όταν φτάνει η ώρα της επαφής, η ευχαρίστηση μετατρέπεται σε εφιάλτη. Και το χειρότερο; Δεν αποκαλύπτετε σε κανέναν τίποτα. Τι σας συμβαίνει;

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Η εμμηνόπαυση, που συνήθως συμβαίνει ανάμεσα στα 48 και 52 χρόνια, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στη ζωή κάθε γυναίκας, η οποία συνοδεύεται από πλήθος συναισθηματικών αλλά και σωματικών αλλαγών. Με δυο λόγια, εμμηνόπαυση για τη γυναίκα σημαίνει ότι δεν ανησυχεί πλέον για την περίοδό της ή αν θα μείνει έγκυος. Σημαίνει, επίσης, ότι οι ωοθήκες της σταματούν να παράγουν οιστρογόνα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αλλαγές στην ορμονική ισορροπία του γυναικείου οργανισμού. Μια από τις πιο συνηθισμένες και άμεσες είναι και η κολπική ξηρότητα, η οποία όμως, όπως μας ενημερώνει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος αν και είναι ένα οξύ πρόβλημα που δυσχεραίνει τη σεξουαλική επαφή και δημιουργεί ουρογεννητική ατροφία, τις περισσότερες φορές δεν αποκαλύπτεται ή και παραβλέπεται από την ίδια τη γυναίκα».

Όσα φέρνει η κολπική ξηρότητα
Μπαίνοντας η γυναίκα στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και η ατροφία του κόλπου (λέπτυνση και απώλεια της ελαστικότητας των τοιχωμάτων του) είναι δεδομένη. Αυτό έχει συνέπεια ο κόλπος να μην αιματώνεται κανονικά, η φυσιολογική ύγρανσή του να μειώνεται και η σεξουαλική επαφή να είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Επιπλέον, σταδιακά, μπορεί να ατροφήσει και η ουροδόχος κύστη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συχνουρίας ή και ελαφριάς ακράτειας. Η γυναίκα γίνεται επίσης πιο ευάλωτη στις παθήσεις του ουροποιητικού και τις κολπικές μολύνσεις.

Εφιάλτης και το σεξ
Είναι κοινό μυστικό πως η ξηρότητα του κόλπου μεταμορφώνει τη σεξουαλική επαφή σε μια... επώδυνη και δυσάρεστη πράξη! Μπορεί, π.χ., μια γυναίκα να νιώθει έντονη ερωτική επιθυμία, αλλά εξαιτίας της μειωμένης ή ανύπαρκτης κολπικής ύγρανσης η διείσδυση του πέους να είναι δύσκολη και ιδιαίτερα οδυνηρή γι αυτήν, με αποτέλεσμα ο πόνος να υπερισχύει της ερωτικής της διάθεσης.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Η κλασική αντιμετώπιση της υποκατάστασης των οιστρογόνων στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα είναι η ορμονοθεραπεία, που σήμερα γίνεται με δισκία (από το στόμα), διαδερμικά αυτοκόλλητα, κολπικά ένθετα και αλοιφές.

Ανεξάρτητα από το αν θα υποβληθείτε ή όχι σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, υπάρχουν και πολλά προϊόντα που διατίθενται στα φαρμακεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στο πρόβλημα της κολπικής ξηρότητας. Πρόκειται για ειδικές λιπαντικές κρέμες και τζελ που διατηρούν την υγρασία στον κόλπο για αρκετές ώρες, αρκεί να εφαρμόζονται πριν από κάθε επαφή.

Για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε σαπούνια και αφρόλουτρα που δεν ερεθίζουν και δεν έχουν ισχυρή αντισηπτική δράση. Προτιμάτε επίσης τα βαμβακερά εσώρουχα.