Αντιμετωπίζεις δυσάρεστη αναπνοή; Διάβασε αυτό

15.10.2022
Αντιμετωπίζεις δυσάρεστη αναπνοή; Διάβασε αυτό
Οι καλύτερες συμβουλές των ειδικών για το πώς μπορείς να περιορίσεις – ή και να εξαλείψεις - την κακοσμία του στόματος

Τα κακά νέα είναι ότι η δύσοσμη αναπνοή μπορεί να έχει πολλές αιτίες, μερικές πιο σοβαρές από άλλες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία.

Κακοσμία του στόματος: Οι 4 βασικές αιτίες που την προκαλούν

Επαγγελματίες οδοντίατροι μοιράζονται τις πολυτιμότερες συμβουλές τους

Προσδιόρισε αν η αναπνοή σου είναι όντως δυσάρεστη
Ένα βασικό πρόβλημα με την κακοσμία του στόματος είναι ότι δεν μπορείς πάντα να καταλάβεις πότε την έχεις, παρόλο που όλοι γύρω σου πιθανώς μπορούν. Ένα δημοφιλές και χρήσιμο τεστ είναι να βάλεις τα χέρια σου πάνω από τη μύτη και το στόμα σου, να εκπνεύσεις και μετά να εισπνεύσεις, λέει ο Dr. Mark Wolff, οδοντίατρος αποκατάστασης στο Penn Dental Medicine. Μια άλλη μέθοδος είναι να γλείψεις το πίσω μέρος του χεριού σου μερικές φορές, να περιμένεις ένα λεπτό να εξατμιστεί το σάλιο ώστε να συγκεντρωθούν τα μόρια της μυρωδιάς και μετά να μυρίσεις το πίσω μέρος του χεριού σου. Αν αυτό που μυρίζεις δεν είναι και τόσο ευχάριστο, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάτι για την αναπνοή σου.
Παρόλα αυτά, δεν είμαστε πάντα οι καλύτεροι κριτές σε ό,τι αφορά τις οσμές του στόματός μας, λέει ο Dr. Antonio Moretti, περιοδοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Adams School of Dentistry. Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν κακή αναπνοή ενώ δεν έχουν, γι' αυτό προτείνει να ζητήσεις από μια καλή σου φίλη ή αγαπημένο σου πρόσωπο να σου πει την αλήθεια.

Σκέψου τι τρως
Τα κρεμμύδια και το σκόρδο
είναι συνηθισμένοι ένοχοι κακής αναπνοής λόγω των ισχυρών αρωμάτων τους – αλλά και άλλα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε δυσοσμία. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερική παλινδρόμηση, όπως το αλκοόλ, ο καφές, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και τα κρεμμύδια, μπορούν να προκαλέσουν την κακοσμία του στόματος επειδή προκαλούν ρέψιμο, λέει ο Dr. Landon Duyka.

Απαλλάξου από τα δύσοσμα βακτήρια του στόματος
Τα βακτήρια στο στόμα είναι μια άλλη κοινή αιτία κακής αναπνοής.
Αυτά τα βακτήρια απελευθερώνουν τις λεγόμενες πτητικές ενώσεις θείου, οι οποίες «μυρίζουν σαν σάπια αυγά, δύσοσμα δάχτυλα των ποδιών», λέει ο Dr. Wolff. Το βούρτσισμα των δοντιών σου δύο φορές την ημέρα και το οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτών των μικροβίων καθώς και των σωματιδίων τροφής που μπορεί να έχουν κολλήσει μέσα και γύρω από τα δόντια σου.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σου η υπερβολική κατανάλωση κρέατος

Τα βακτήρια μπορούν επίσης να ευδοκιμήσουν εάν έχεις ξηροστομία - μια κατάσταση που προκαλείται από αφυδάτωση, ασθένειες όπως το σύνδρομο Sjogren και ο διαβήτης και ως παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής. Το σάλιο βοηθά να σκοτωθούν τα βακτήρια καθώς και να διασπαστούν τα σωματίδια της τροφής, έτσι ώστε όταν δεν έχουμε αρκετά, τα μικρόβια μπορούν να ευδοκιμήσουν, λέει ο Dr. Duyka. Το να παραμένεις ενυδατωμένη μπορεί επομένως να αποτρέψει την κακοσμία του στόματος, όπως και το ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα που αντιμετωπίζει την ξηροστομία.

Άλλα είδη στοματικών πλύσεων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κακή αναπνοή - αλλά μερικά λειτουργούν καλύτερα από άλλα. Η Dr. Violet Haraszthy, οδοντίατρος στο Πανεπιστήμιο του Buffalo, συστήνει την αποφυγή προϊόντων που περιέχουν οινόπνευμα, επειδή «στεγνώνουν το στόμα και είναι ένας φαύλος κύκλος — μόλις το στεγνώσει το αλκοόλ, η κακή αναπνοή επανέρχεται ακόμη χειρότερα».
Η ασθένεια των ούλων μπορεί να είναι ένας άλλος ένοχος κακής αναπνοής. Εάν τα ούλα σου αιμορραγούν συχνά, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν οδοντίατρο για να διαπιστώσεις εάν έχεις άρρωστα ούλα. Η ασθένεια των ούλων μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος επειδή τα βακτήρια κολλάνε σε μικρές τσέπες γύρω από τα ούλα.

Μην ξεχνάς τη γλώσσα, τις αμυγδαλές και το υπόλοιπο σώμα σου
Τα βακτήρια που προκαλούν οσμή δεν αναπτύσσονται μόνο γύρω από τα δόντια και τα ούλα - μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε μικρές ρωγμές στη γλώσσα
. Εάν η γλώσσα σου έχει μια λευκή ή κιτρινωπή απόχρωση, πιθανότατα φιλοξενεί κακά βακτήρια. Βούρτσισε τη γλώσσα σου απαλά με την οδοντόβουρτσά σου αφού βουρτσίσεις τα δόντια σου για να τα αφαιρέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι το βούρτσισμα της γλώσσας βελτιώνει την κακοσμία του στόματος περισσότερο από το βούρτσισμα των δοντιών αποκλειστικά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η κακή αναπνοή μπορεί να προκληθεί από άλλα είδη ασθενειών ή λοιμώξεων - αμυγδαλίτιδα, μολύνσεις κόλπων ή πνευμόνων, κίρρωση του ήπατος, νεφρικές παθήσεις, φαρυγγίτιδα ή ακόμα και καρκίνο του στόματος ή του λαιμού. Εάν η κακή αναπνοή σου δεν βελτιώνεται με άλλες θεραπείες, εξέτασε το ενδεχόμενο να επισκεφτείς τον γιατρό σου.