Πώς να αντιμετωπίσεις ένα τσίμπημα από τσούχτρα - κανονική τσούχτρα, όχι τη μωβ

16.06.2022
Πώς να αντιμετωπίσεις ένα τσίμπημα από τσούχτρα - κανονική τσούχτρα, όχι τη μωβ
Πολύς ντόρος για τις μωβ τσούχτρες τον τελευταίο καιρό -και δικαιολογημένα. Όμως, το ότι έχει παρουσιαστεί το νέο αυτό είδος στις ελληνικές θάλασσες δεν σημαίνει αυτόματα ότι εξαφανίστηκαν όλα τα άλλα! Ας ξαναθυμηθούμε, λοιπόν, τα βασικά!

Με τις θερμοκρασίες ολοένα και να αυξάνονται, τα θαλασσινά μπάνια και οι εξορμήσεις γεμίζουν ακόμη περισσότερο το πρόγραμμά μας. Όσο ευχάριστο και χαλαρωτικό κι αν μπορεί να είναι όμως το μπάνιο μας στη θάλασσα, η εμπειρία μας μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστη αν έχουμε την ατυχία να βρεθούμε στο δρόμο μιας τσούχτρας.

Το τσίμπημα μιας τσούχτρας μπορεί να γίνει επώδυνο, αλλά δε θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο του να απολαύσουμε τη θάλασσα. Αρκεί να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε αν τύχει κάτι τέτοιο.

Τα κοινά συμπτώματα ενός τσιμπήματος τσούχτρας περιλαμβάνουν:

Αίσθημα τσουξίματος στο δέρμα σου
Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο σημείο που εμφανίστηκε το τσίμπημα
Το δέρμα στην περιοχή όπου τσίμπησε η τσούχτρα γίνεται κόκκινο ή μωβ

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα ενός τσιμπήματος τσούχτρας περιλαμβάνουν:

Ναυτία
Ζάλη
Εμετός
Δυσκολία αναπνοής

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σου θα εξαρτηθεί από το είδος της τσούχτρας που σε τσίμπησε και πόσο θα επηρεαστεί το δέρμα σου από το δηλητήριό της.

Νυκτουρία: Αν σηκώνεσαι συχνά το βράδυ για να πας στην τουαλέτα, υπάρχει κάτι που θα σε βοηθήσει

Πώς να το αντιμετωπίσεις
Η θεραπεία για τα τσιμπήματα τσούχτας περιστρέφεται κυρίως γύρω από την ανακούφιση από τον πόνο ή την επούλωση αλλεργικών αντιδράσεων εάν εμφανιστούν.

Άμεση θεραπεία ανακούφισης
Τα περισσότερα τσιμπήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αμέσως με ένα ξέβγαλμα με θαλασσινό νερό ή με ζεστό νερό. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της αίσθησης καψίματος από το τσίμπημα. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κάνεις ένα ζεστό ντους το συντομότερο δυνατό. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τσιμπήματα αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά με ζεστό νερό παρά με παγοκύστες.

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
Εάν πονάς πολύ, μπορείς να δοκιμάσεις να εφαρμόσεις ένα τοπικό παυσίπονο όπως η λιδοκαΐνη. Ένα αναλγητικό όπως η ιβουπροφαίνη θα μπορούσε επίσης να μειώσει την επίδραση του τσιμπήματος.

Μπορεί να ανακαλύψεις ότι είσαι αλλεργική στα τσιμπήματα τσούχτρας αφού σε τσιμπήσει μια. Εάν έχεις αλλεργική αντίδραση, όπως κνίδωση, μια αντιισταμινική κρέμα χωρίς ιατρική συνταγή θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς.

Σπιτικές θεραπείες
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εφαρμογή μιας πάστας μαγειρικής σόδας στην περιοχή του τσιμπήματος θα καταπραΰνει το δέρμα τους και θα τραβήξει το δηλητήριο της μέδουσας. Το ξύδι είναι επίσης ένα δημοφιλές φάρμακο για τα τσιμπήματα μεδουσών. Αλλά η αποτελεσματικότητα και των δύο αυτών θεραπειών είναι ασαφής. Η χρήση ξεβγάλματος με ξύδι μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση ορισμένων ειδών μεδουσών, αλλά όχι σε άλλα.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις
Είναι μια δημοφιλής πεποίθηση ότι τα ανθρώπινα ούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ενός τσιμπήματος μεδουσών. Αυτό δεν έχει ποτέ αποδειχθεί από αξιόπιστη πηγή.
Η θεραπεία με αλατόνερο από τον ωκεανό ή ένα ξέπλυμα με ζεστό νερό είναι μια πολύ καλύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας.

ΜΗΝ τρίβεις την περιοχή όπου σε έχει τσιμπήσει για αρκετές ώρες μετά και απόφυγε να ρίξεις άμμο κοντά στην πληγή.

Το ξέπλυμα με κρύο, φρέσκο ​​νερό μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά θα μπορούσε να ενεργοποιήσει περισσότερα τσιμπήματα εάν υπάρχουν ακόμα μερικά στο δέρμα σου.