Οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους κρυώνεις πάντα

16.02.2022
Οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους κρυώνεις πάντα
Όσα ισχυρίζονται οι ειδικοί

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να κρυώνουν πάντα, ακόμη και χωρίς προφανή λόγο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου όταν τρως μόνο μια φορά την ημέρα

Δες παρακάτω τους πιο κοινούς λόγους για τους οποίους κάποια άτομα κρυώνουν περισσότερο από κάποια άλλα, σύμφωνα με μια γιατρό.

Φυσικά αίτια
Πιθανότατα έχεις ακούσει κάποιον να λέει ότι απλώς κρύωνει χωρίς λόγο και υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Σύμφωνα με την Aarti Agarwal, επικεφαλή υγείας στο Juno Medical, μερικοί άνθρωποι κρυώνουν φυσικά. "Ελλείψει οποιουδήποτε ιατρικού λόγου, ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να κρυώνουν πιο πολύ από άλλους". Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Θα μπορούσε να οφείλεται σε χαμηλότερη μυϊκή μάζα, σύμφωνα με την Agarwal. "Μερικοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με την επιφάνεια του σώματος", λέει. "Οι μύες παράγουν θερμότητα και αν έχεις χαμηλότερη μυϊκή μάζα, το σώμα τείνει να εξοικονομεί θερμότητα εκτρέποντας τη ροή του αίματος μακριά από τα άκρα".

Έλλειψη ύπνου
Η επιστήμη έχει προτείνει ότι η σοβαρή έλλειψη ύπνου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο συχνά κρύο. Το πώς και το γιατί είναι λίγο περίπλοκο. Ο κύκλος ύπνου του σώματός ρυθμίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό - μερικές φορές ονομάζεται και εσωτερικό ρολόι του σώματος. Είναι ένα εσωτερικό πρόγραμμα που βοηθά το σώμα σου να καταλάβει πότε υποτίθεται ότι πρέπει να κοιμηθεί και πότε πρέπει να ξυπνήσει. Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές ενδείξεις όπως το φως, η θερμοκρασία και οι ορμόνες βοηθούν να πεις στο σώμα σου τι να κάνει.

Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός σου πιστεύει ότι είναι ώρα να κοιμηθείς, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει μελατονίνη, μια ορμόνη που προάγει τον ύπνο και η εσωτερική θερμοκρασία πέφτει. "Ο κιρκάδιος ρυθμός προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας του σώματός μας κατά τη διάρκεια του ύπνου", λέει η Agarwal. Με άλλα λόγια, μπορεί να αισθάνεσαι πιο κρύα κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή είσαι τόσο κουρασμένη που το σώμα σου νομίζει ότι είναι ώρα να κοιμηθείς.

Κακή κυκλοφορία αίματος
Το κυκλοφορικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Εάν έχεις κακή κυκλοφορία, σημαίνει ότι το αίμα σου δεν ρέει τόσο ελεύθερα ή τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε. "Τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να συστέλλονται (περιορίζοντας τη ροή του αίματος) ή να διαστέλλονται (αυξάνοντας τη ροή του αίματος)", εξηγεί η Δρ Agarwal. "Εάν η ροή του αίματος περιορίζεται σε ορισμένα μέρη του σώματος - συνήθως τα χέρια και τα πόδια - αυτές οι περιοχές θα αισθάνονται κρύες." Μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχεις κακή κυκλοφορία είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία, καθώς και ορισμένες υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Γρήγορη απώλεια βάρους
Μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο συχνά κρύο. Υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτό. "Πρώτον, το υποδόριο λίπος (λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα) δρα ως μονωτικό ενάντια στο κρύο και βοηθά στη διατήρηση της θερμότητας", λέει η Δρ Agarwal. Όταν χάνεις βάρος, μπορεί να χάσεις λίγο από αυτό το λίπος και, καθώς λειτουργεί ως μονωτικό, θα χάσεις και μερικό από αυτό που σε κρατά ζεστή. "Δεύτερον, εάν μειώσεις δραματικά την πρόσληψη θερμίδων, ο μεταβολισμός του σώματός σου θα επιβραδυνθεί για να εξοικονομήσει ενέργεια", λέει η Agarwal.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Η βιταμίνη Β12 παίζει ρόλο σε πολλές από τις βασικές λειτουργίες του σώματός σου. Διατηρεί το νευρικό σου σύστημα σε καλή κατάσταση και βοηθά το σώμα σου να παράγει DNA και RNA. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται φυσικά σε μια ποικιλία τροφών -συμπεριλαμβανομένου του τόνου, του σολομού, του βοείου κρέατος, του γάλακτος και του τυριού- και οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2,4 μικρογραμμάρια από αυτήν την ημέρα.

Υποθυρεοειδισμός
Εάν έχεις υποθυρεοειδισμό, έχεις υπολειτουργικό θυρεοειδή. Ο θυρεοειδής σου είναι ένας μικρός αδένας που παράγει ορμόνες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου χρησιμοποιεί την ενέργεια. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας σου δεν παράγει αρκετές ορμόνες για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σου. Και ένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον υπερθυρεοειδισμό είναι η μειωμένη αντοχή στο κρύο.

Αναιμία
Η αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος που εμφανίζεται όταν δεν έχεις αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να κυκλοφορήσει το οξυγόνο σε όλο το σώμα σου και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αναιμίας. Μπορεί να προκληθεί από απώλεια αίματος και μπορεί επίσης να συμβεί όταν το σώμα σου δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια —ή όταν καταστρέφει πάρα πολλά από αυτά. Μαζί με την κόπωση, τη δύσπνοια, τους πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα, η αναιμία μπορεί να έχει ώς αποτέλεσα τα κρύα χέρια και πόδια.

Διαβήτης
Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση υγείας που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Συμβαίνει όταν το σάκχαρό σου (γλυκόζη στο αίμα) είναι πολύ υψηλό. Υπάρχουν δύο είδη διαβήτη: ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Εάν έχεις διαβήτη τύπου 1, το σώμα σου δεν παράγει ινσουλίνη - μια ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως ενέργεια. Εάν έχεις διαβήτη τύπου 2, το σώμα σου δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη. Το αίσθημα κρύου, το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα, ειδικά στα πόδια ή τα χέρια, είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με τον διαβήτη.