Πώς να βελτιώσεις τη στάση του σώματος σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

01.11.2021
Πώς να βελτιώσεις τη στάση του σώματος σου, σύμφωνα με τους ειδικούς
Όλες οι συμβουλές που χρειάζεσαι για να στέκεσαι (ή να κάθεσαι) ίσια

Ίσως πιστεύεις ότι η καλή στάση του σώματος πρέπει να μοιάζει με έναν φουσκωμένο στρατιώτη κινουμένων σχεδίων: το στήθος προς τα εμπρός, το πηγούνι προς τα πάνω και η πλάτη σε απόλυτη ευθεία. Αλλά η πραγματικά καλή στάση πρέπει να φαίνεται πολύ πιο φυσική και ουδέτερη από αυτό - και είναι κάτι που όλοι ξέρουμε πώς να κάνουμε χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Τα καλά νέα είναι ότι η στάση είναι κάτι που μπορείς να βελτιώσεις, αν πραγματικά το θέλεις.

Οι καλύτερες διατάσεις για να κάνεις το πρωί μόλις ξυπνάς

"Η καλή στάση είναι όταν όλες οι δομές, οι αρθρώσεις, οι μύες και οι συνδετικοί ιστοί επιτρέπουν το βέλτιστο εύρος κίνησης χωρίς περιορισμό της κίνησης", εξηγεί ο Pete McCall, πιστοποιημένος ειδικός δύναμης και συντήρησης και εκπρόσωπος της Voltaren. "Η ιδανική στάση είναι να έχεις τη σπονδυλική σου στήλη ίσια, τον λαιμό ίσιο (όχι να γέρνει προς τα εμπρός), τους ώμους πάνω από τους γοφούς, μια σχετικά επίπεδη λεκάνη και ουδέτερα γόνατα (να μην πέφτουν προς τα μέσα ή να μην απλώνονται προς τα έξω)".

Αν θέλεις να δουλέψεις για να βελτιώσεις τη στάση σου, οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους:

Κατάλαβε τα προβλήματα της λάθος στάσης σώματος
"Δυστυχώς, το να επιτρέπεις στους ώμους, το πάνω μέρος της πλάτης και τον λαιμό σου να γέρνουν προς τα εμπρός, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να κολλήσουν σε αυτές τις θέσεις", λέει ο McCall. "Η σταθερή κλίση προς τα εμπρός μπορεί να επιμηκύνει τους ιστούς και να αλλάξει τις οστικές δομές σε σημείο που θα προσαρμοστούν στις νέες θέσεις." Με άλλα λόγια, η συνήθεια σου απλώς θα ενισχυθεί. Επίσης, όταν είσαι καμπουριασμένη, δεν δεσμεύεις πλέον τους σταθεροποιητικούς μυς του πυρήνα που βοηθούν στην προστασία της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση στους γοφούς, τους δίσκους και άλλες αρθρώσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο διαρκή πόνο ή βλάβη.

Παρατήρησε τη στάση του σώματος σου
Η επίγνωση είναι συχνά το πρώτο βήμα για να κόψεις, να αλλάξεις ή να δημιουργήσεις μια συνήθεια. Πρώτα, κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να δώσεις προσοχή στο πώς κάθεσαι ή στέκεσαι. Παρατήρησε το πώς τείνεις να κάθεσαι στην καρέκλα του γραφείου σου ή πώς στέκεσαι στην ουρά στο σούπερ μάρκετ. Μόλις συνειδητοποιήσεις, κάνε μικρές ενέργειες για να δημιουργήσεις τη συνήθεια να διατηρείς καλή στάση σώματος.

Δημιούργησε έναν εργονομικό χώρο εργασίας
Μια εργονομική εγκατάσταση γραφείου θα ενθαρρύνει τη σωστή στάση του σώματος, θα βελτιστοποιήσει την άνεση και θα βοηθήσει στη μείωση των πόνων από το κάθισμα (ή την ορθοστασία) ενώ εργάζεσαι. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να δημιουργήσεις έναν εργονομικά υγιή χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, η καρέκλα σου πρέπει να υποστηρίζει τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής σου στήλης σε ουδέτερη, όρθια θέση και να έχει το σωστό ύψος, ώστε οι μηροί να είναι παράλληλοι με το πάτωμα και τα πόδια σου να είναι επίπεδα στο πάτωμα. Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση ενός άνετου μήκους για τα χέρια σου, ακριβώς μπροστά σου και σε ευθυγράμμιση με την οπτική σου γωνία. "Προσπάθησε να μην κοιτάς κάτω στο τηλέφωνό σου", λέει ο McCall. "Κράτησε το στο ύψος των ματιών σου, ώστε ο λαιμός σου να μην χρειάζεται να εκτείνεται προς τα εμπρός".

Μετακινήσου πιο συχνά
Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται για πολλές ώρες, λέει ο William Smith, πιστοποιημένος ειδικός δύναμης και φυσικής κατάστασης. Για να καταπολεμήσεις τον πόνο, όρισε υπενθυμίσεις για τέντωμα ή περπάτημα κάθε μισή ώρα για αρκετά λεπτά. Η κίνηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, φέρνοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μύες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα και τη δύναμη σε μέρη του σώματος που βοηθούν στη στάση του σώματος. Οι ασκήσεις με ζώνη αντίστασης είναι επίσης εξαιρετικές για το χτίσιμο δύναμης και σταθερότητας στους μύες ανάμεσα στις ωμοπλάτες που είναι υπεύθυνοι για να σε κρατούν όρθια.

Τεντώσου
Όταν οι μύες του στήθους και του λαιμού είναι πολύ σφιγμένοι, συμβάλλουν στην καμπούρα, λέει ο Miller. Δοκίμασε αυτό το τέντωμα: Πλέξε τα δάχτυλά σου πίσω από το κεφάλι σου, ακουμπώντας τα στη βάση του κρανίου σου. Λύγισε προς τα έξω το πάνω μέρος της πλάτης, τραβώντας απαλά τους αγκώνες σου προς τα πίσω και κοιτάζοντας το ταβάνι. Ανακούφισε την ένταση του λαιμού με μια μικρή μπάλα τένις ή μασάζ: Γείρε ελαφρώς προς τα εμπρός και ακούμπησε την μπάλα ανάμεσα σε μια συμπαγή επιφάνεια και το σημείο πάνω από την κλείδα σου και κάτω από τον ώμο σου. Ζύμωσε τη μπάλα στον μυ και μετά άλλαξε πλευρά. Όπως πάντα, μην ξεχνάς να παίρνεις βαθιές ανάσες.

Διάλεξε το σωστό μαξιλάρι
Το λάθος μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και πιθανώς να παίζει ρόλο στην κακή στάση του σώματος, λέει η Rebecca Robbins, συγγραφέας του "Sleep for Success". Οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν χρειάζονται μαξιλάρι, καθώς αυτή η θέση βοηθά να κρατά το σώμα ευθυγραμμισμένο. Όσοι κοιμούνται στο πλάι μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα μαξιλάρι για να γεμίσουν το χώρο μεταξύ του ώμου και του λαιμού, το οποίο ίσως χρειαστεί να είναι πιο χοντρό. Ανεξάρτητα από τη θέση ύπνου σου, μερικά από τα πιο φιλικά για τη στάση του σώματος μαξιλάρια είναι αυτά με το γέμισμα που προσαρμόζεται στο σώμα.