Πεινάς συνέχεια; 10 λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθεις έτσι

03.11.2021
Πεινάς συνέχεια; 10 λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθεις έτσι
Η πείνα δεν είναι τίποτα άλλο από μια φυσική ένδειξη του σώματός σoυ ότι χρειάζεται περισσότερη τροφή.

Όταν πεινάς, το στομάχι σου μπορεί να «γουργουρίζει» και να το αισθάνεσαι άδειο ή μπορεί να έχεις πονοκέφαλο ή να μην μπορείς να συγκεντρωθείς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους ισχύει ότι μπορούν να περάσουν αρκετές ώρες μεταξύ των γευμάτων πριν αισθανθούν ξανά πεινασμένοι, όχι όμως για όλους. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νοιώθουν το αίσθημα της πείνας ακόμα και λίγες ώρες μετά από ένα γεύμα

Υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για αυτό, συμπεριλαμβανομένης μιας δίαιτας που στερείται πρωτεΐνης, λίπους ή φυτικών ινών, καθώς και υπερβολικού στρες ή αφυδάτωσης.

Παρακάτω θα δεις 10 λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται η υπερβολική πείνα.

8 εύκολα και υγιεινά σνακ για ξεγελάσεις έξυπνα την πείνα σου

Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης ρυθμίζοντας τις ορμόνες της πείνας. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να αισθάνεσαι συχνά πεινασμένη εάν δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Η στέρηση ύπνου είναι γνωστό ότι προκαλεί διακυμάνσεις στα επίπεδα της ορμόνης της πείνας και μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο συχνά πεινασμένη.

Τρως πάρα πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στερούνται φυτικών ινών και προκαλούν διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αν τρως πάρα πολλούς από αυτούς μπορεί να αισθάνεσαι πεινασμένη.

Η διατροφή σου είναι χαμηλή σε λιπαρά

Μπορεί να αισθάνεσαι συχνά πεινασμένη εάν δεν τρως αρκετό λίπος. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος παίζει ρόλο στην επιβράδυνση της πέψης και στην αύξηση της παραγωγής ορμονών που προάγουν την πληρότητα.

Δεν πίνεις αρκετό νερό

Μπορεί να είσαι πάντα πεινασμένη εάν δεν πίνεις αρκετό νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μειώνει την όρεξη. Επιπλέον, μπορεί να μπερδεύεις τα συναισθήματα της δίψας με τα συναισθήματα της πείνας.

Η διατροφή σου στερείται φυτικών ινών

Εάν η διατροφή σου στερείται φυτικών ινών, μπορεί να διαπιστώσεις ότι νιώθεις πάντα πεινασμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στη μείωση της όρεξής σου και στο να διατηρείσαι χορτάτη.

Ασκείσαι πολύ

Τα άτομα που ασκούνται τακτικά σε υψηλή ένταση ή για μεγάλη διάρκεια, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη όρεξη και ταχύτερο μεταβολισμό. Έτσι, μπορεί να νιώθουν συχνά πείνα.

Πίνεις πολύ αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι συχνά πεινασμένη λόγω του ρόλου του στη μείωση της παραγωγής ορμονών που προάγουν την πληρότητα.

Παίρνεις φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα προκαλούν αυξημένη όρεξη ως παρενέργεια. Με τη σειρά τους, μπορεί να σου προκαλέσουν συχνά πείνα.

Τρως πολύ γρήγορα

Το να τρως πολύ γρήγορα δεν αφήνεις στο σώμα σου αρκετό χρόνο να αναγνωρίσει την πληρότητα, κάτι που μπορεί να προκαλεί την υπερβολική πείνα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κοιμηθείς αμέσως μετά το φαγητό

Το συμπέρασμα:

Η υπερβολική πείνα είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη τροφή.

Είναι συχνά αποτέλεσμα ανισορροπίας των ορμονών της πείνας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς διατροφής και ορισμένων συνηθειών του τρόπου ζωής.

Μπορεί να αισθάνεσαι συχνά πεινασμένη εάν η διατροφή σου δεν έχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες ή λίπος, τα οποία προάγουν την πληρότητα και μειώνουν την όρεξη. Η υπερβολική πείνα είναι επίσης σημάδι ανεπαρκούς ύπνου και χρόνιου στρες.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα και ασθένειες είναι γνωστό ότι προκαλούν συχνή πείνα.

Η πείνα σου θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι δεν τρως αρκετά, κάτι που μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα αυξάνοντας απλώς την πρόσληψη τροφής.