Αλουμίνιο στα αποσμητικά: Είναι επιβλαβές ή όχι για τον οργανισμό

08.09.2021
Αλουμίνιο στα αποσμητικά: Είναι επιβλαβές ή όχι για τον οργανισμό
Τα «φυσικά» και «χωρίς αλουμίνιο» αποσμητικά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται παντού. Παρακάτω, μπορείς να μάθεις τι είναι το αλουμίνιο στα αποσμητικά, γιατί αυτό το συστατικό είναι τόσο αμφιλεγόμενο και αν πρέπει ή όχι να αντικαταστήσεις το κανονικό αποσμητικό σου με ένα φυσικό.

Τι είναι το αλουμίνιο και γιατί βρίσκεται στα αποσμητικά;

Το αλουμίνιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται σε αντιιδρωτικά - που διαφέρουν από το αποσμητικό. «Τα αντιιδρωτικά είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την υγρασία στο δέρμα, ενώ τα αποσμητικά εξουδετερώνουν την οσμή», λέει στο Goodhousekeeping ο Dr Joshua Zeichner, Καθηγητής Δερματολογίας και Διευθυντής Καλλυντικών & Κλινικών Ερευνών στη Δερματολογία, στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Τα αποσμητικά δεν βοηθούν στον αποκλεισμό του ιδρώτα όπως κάνουν τα αντιιδρωτικά - απλώς βοηθούν στη συγκάλυψη της οσμής.

«Τα αντιιδρωτικά περιέχουν βασικά άλατα αλουμινίου που σχηματίζουν ένα «πώμα» στον ιδρωτοποιό αδένα, εμποδίζοντας φυσικά τον ιδρώτα να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος», λέει ο Dr Zeichner. Το αλουμίνιο δεν σε κάνει στην ουσία να παράγεις λιγότερο ιδρώτα, αλλά φροντίζει να μην βρέχονται οι μασχάλες σου. Το αλουμίνιο στο αποσμητικό έρχεται συνήθως με τη μορφή χλωριούχου αργιλίου.

Είναι επιβλαβές το αλουμίνιο στα αντιιδρωτικά;

Όσον αφορά στην ανησυχία για το αλουμίνιο στο αποσμητικό, οι δύο κύριες ανησυχίες είναι ο καρκίνος του μαστού και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Νόσος Αλτσχάιμερ: «Υπήρξαν μελέτες που έδειξαν αυξημένες εναποθέσεις αλουμινίου στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αλουμίνιο προέρχεται κατ 'ανάγκη από αποσμητικό ή αντιιδρωτικό», λέει η Dr Elizabeth Comen, ιατρός ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη.

Καρκίνος του μαστού: Υπάρχει μια αναδρομική μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει μια μικρότερη ηλικία για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που χρησιμοποιούν συχνότερα αντιιδρωτικά με βάση το αλουμίνιο, αλλά δεδομένου ότι η μελέτη ήταν αναδρομική, θεωρήθηκε ασαφής. Άλλες μελέτες εξετάζουν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο άνω τεταρτημόριο του μαστού κοντά στην μασχάλη και αν αυτό σχετίζεται με τη χρήση αντιιδρωτικών.

Πρέπει να στραφώ σε κάποιο φυσικό αποσμητικό;

Σε αυτό το σημείο, τόσο ο o Dr Zeichner όσο και η Dr Comen λένε ότι δεν είναι απαραίτητο να στραφούμε σε φυσικό αποσμητικό. Όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές σου ανησυχίες και από το τι θα νιώσεις άνετα. «Εάν η υγρασία είναι ένα ζήτημα, τότε προτείνω αντιιδρωτικά με βάση το αλουμίνιο», λέει ο Δρ Zeichner. «Εάν η μυρωδιά του σώματος είναι το κύριο μέλημά σου, τότε ένα αποσμητικό χωρίς αλουμίνιο μπορεί να είναι η σωστή επιλογή».

Αυτό ισχύει ακόμη και αν έχεις το γονίδιο BRCA ή λαμβάνεις θεραπεία για καρκίνο του μαστού - αν και στην περίπτωση του πρώτου, θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου, καθώς το δέρμα σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πολλά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου.

Φυσικά, δεν υπάρχει κίνδυνος να αναζητήσεις ένα φυσικό αποσμητικό εάν ανησυχείς. «Εάν πραγματικά ανησυχείς, ακόμη και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που συνδέουν το αλουμίνιο με τον καρκίνο του μαστού, τότε μπορείς να κάνεις την επιλογή να χρησιμοποιήσεις αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο», λέει η Dr Comen. Μπορείς επίσης να επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις αποσμητικό που περιέχει αλουμίνιο μόνο σε περιπτώσεις όπου μπορεί να ιδρώσεις περισσότερο (όπως τρέξιμο αγώνων ή ασκήσεις προπόνησης).