Χρησιμοποιείς ξανά το πλαστικό μπουκάλι του νερού; Μάλλον να το ξανασκεφτείς

17.06.2020
Χρησιμοποιείς ξανά το πλαστικό μπουκάλι του νερού; Μάλλον να το ξανασκεφτείς
Είσαι από εκείνες που πίνουν εμφιαλωμένο νέρο; Καλά κάνεις γιατί με αυτό τον τρόπο ενυδατώνεις τον οργανισμό σου κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σου. Απλά πρέπει να ξέρεις ότι τα πλαστικά μπουκάλια του νερού δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές. Αντίθετα, προορίζονται για ανακύκλωση αφού καταναλωθεί το νερό που περιέχουν. Ένα άρθρο στο περιοδικό Practical Gastroenterology σημείωσε ότι οι κατασκευαστές των εμφιαλωμένων νερών δεν συνιστούν στους καταναλωτές να επαναχρησιμοποιούν τις φιάλες. Το πλαστικό μίας χρήσης διασπάται εύκολα και αραιώνεται, καθιστώντας εύκολη την ανάπτυξη των βακτηρίων στις λεπτές ρωγμές που σχηματίζονται (πολλές φορές δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι).

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «τα βακτήρια μπορούν να συσσωρεύονται στις ρωγμές αυτών των μπουκαλιών» θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία. Η επαναχρησιμοποίηση τους μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή μόλυνση, εκτός εάν πλένονται τακτικά. «Αλλά ειλικρινά ποια από εμάς πλένει τα πλαστικά μπουκάλια»;

Για να πλύνεις σωστά το μπουκάλι σου, θα πρέπει να το σαπουνίσεις καλά και να το ξεπλύνεις με χλιαρό νερό και όχι ζεστό. Έπειτα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάποια ρωγμή στο πλαστικό.

Να θυμάσαι ότι το ζεστό νερό αυξάνει τον κίνδυνο διαρροής της διφαινόλης Α (κοινώς γνωστή ως BPA), μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυανθρακικών πλαστικών. Η κατανάλωση BPA έχει συνδεθεί με διάφορα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρινικών διαταραχών και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις;

Φυσικά, αν ξαναγεμίζεις το πλαστικό σου μπουκάλι μία στο τόσο, μην φρικάρεις. Απλά προσπάθησε να μην το κάνεις συνήθεια. Καλύτερα, όπως λένε και οι ειδικοί, να επενδύσεις σε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερό από πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα για να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι και το χρειάζεται περισσότερο. Ωστόσο, πρέπει να πλένεις –εννοείται- και αυτό το μπουκάλι σωστά και τακτικά.