Προσωπική υγιεινή: 4 σημεία στα οποία μπορεί να μη δίνεις τη σημασία που χρειάζεται

15.05.2020
Προσωπική υγιεινή: 4 σημεία στα οποία μπορεί να μη δίνεις τη σημασία που χρειάζεται
Είσαι σίγουρη ότι τα κάνεις όλα σωστά. Μήπως όμως, κάτι σου έχει ξεφύγει; Ακόμη και στις απλές, καθημερινές σου συνήθειες; Ρίξε μια ματιά παρακάτω, ζύγισε και, πράξε αναλόγως. Ειδικά τώρα, τις επικίνδυνες εποχές του κορονοϊού.

Κάνεις ντους και μπάνιο πολύ συχνά

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το συχνό πλύσιμο είναι εξίσου κακό με το να μην πλένεσαι καθόλου. Σύμφωνα με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων μολυσματικών ασθενειών από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, τα πάρα πολλά νερά κάνουν το δέρμα σου ξηρό και ευάλωτο, και έτσι τα μικρόβια μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στο σώμα σου μέσω αυτών των πληγών. Οι ειδικοί συστήνουν να πλένεσαι όχι περισσότερο από μία φορά την ημέρα.

Αυτό το διάβασες; Τελικά, ποια στιγμή της ημέρας είναι καλύτερο να κάνεις ντους;

Δεν πλένεις τα χέρια σου πριν πας στην τουαλέτα

Μπορεί να συναντήσεις βακτήρια όχι μόνο στην τουαλέτα, αλλά και σε όλο το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχεις πλύνει τα χέρια σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα βακτηρίδια πιθανώς κάνουν πάρτι πάνω στα χέρια σου. Όταν επισκέπτεσαι την τουαλέτα, αγγίζεις μέρη του σώματός σου για τα οποία τα μικρόβια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Έτσι, το πλύσιμο των χεριών σου προτού πας στην τουαλέτα, είναι ακόμα πιο σημαντικό από ότι μετά.

Πατάς το καζανάκι με τα δάκτυλά σου

Η τουαλέτα είναι ίσως το πιο βρώμικο μέρος στο σπίτι σου. Παρατηρήσεις δείχνουν ότι ακόμη και 90 λεπτά αφού πάτησες το καζανάκι, δεκάδες σταγονίδια με βακτήρια είναι ακόμα στην επιφάνεια. Επομένως, προσπάθησε να πατήσεις το καζανάκι πιέζοντας τη λαβή με χαρτί και όχι με τα δάχτυλά σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ, σε περίπτωση που ξεχαστείς και αγγίξεις κάτι προτού πλύνεις τα χέρια σου ώστε να μην μεταφέρεις τα βακτήρια στο σημείο του σώματος σου.

Διάβασε και αυτό: Μαξιλάρια: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη φροντίδα τους

Κοιμάσαι στο ίδιο μαξιλάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα

Τα μαξιλάρια από πούπουλα και το κάτω μέρος τους είναι ένας παράδεισος για τα ακάρεα σκόνης ή τη μούχλα. Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να κινηθούν στο πρόσωπο σου και να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα. Μια μελέτη λέει ότι τα ακάρεα σκόνης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, οι οποίες προκαλούν ρινική συμφόρηση, πρήξιμο και ερεθισμό των άνω αναπνευστικών οδών. Συνίσταται επίσης να πλένεις την μαξιλαροθήκη σου κάθε εβδομάδα τουλάχιστον στους 60 βαθμούς κελσίου.