Κι όμως, το μυαλό λειτουργεί σε πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι

24.07.2018
Κι όμως, το μυαλό λειτουργεί σε πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι
Η επιστήμη αποδεικνύει το μύθο που αναπαράγεται μεταξύ σοβαρού και αστείου

Μήπως είσαι και εσύ μία από τα πολλά άτομα που αισθάνεται πως δε μπορεί να λειτουργήσει καλά το καλοκαιρί; Δεν είσαι μόνη.

Δεν είναι λίγα τα άτομα που νιώθουν ότι η χρονική περίοδος από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο είναι η λιγότερο παραγωγική, και πως ο Σεπτέμβριος του δίνει την ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard με επικεφαλής τον Dr. Jose Guillermo, ότι μαθητές που ζουν σε περιβάλλον με κλιματισμό αποδίδουν πολύ καλύτερα στις εξετάσεις τους από εκείνους που καλούνται να κάνουν ακριβώς το ίδιο, αλλά χωρίς τη βοήθεια του air condition.

Διάβασε επίσης: Έχεις πονοκέφαλο; 9 πιθανοί παράγοντες που τον προκαλούν

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου καύσωνα στη Βοστώνη, με στόχο να αξιολογήσουν τις ικανότητες των μαθητών σε απλές μαθηματικές πράξεις, αλλά και την ταχύτητα τους να ανακαλούν βασικές γνώσεις, καθώς και τη μνήμη τους. Τελικά, αποδείχθηκε ότι όσοι έκαναν τα παραπάνω σε μη κλιματιζόμενο περιβάλλον πήραν χαμηλότερο βαθμό, ενώ χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις τους.

Το συμπέρασμα θεωρείται αναμενόμενο, αλλά για τους επιστήμονες είναι και σημαντικό και τρομακτικό, δεδομένης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και της ανησυχητικής αύξησης των κυμάτων καύσωνα των τελευταίων ετών. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Joe Allen, συν-διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εγκέφαλοί μας είναι ευαίσθητοι σε αυξομειώσεις της θερμοκρασίας».

Οι δύο ομάδες μαθητών, των οποίων οι ικανότητες αξιολογήθηκαν, κλήθηκαν να εξεταστούν σε περιβάλλοντα με διαφορά θερμοκρασίας μικρότερη των 9 βαθμών. Η έρευνά δεν αξιολόγησε αν οι γνωστικές ικανότητες του ατόμου μειώνονται σε άμεση αναλογία με την αυξανόμενη θερμοκρασία, αλλά μπορεί κανείς να καταλάβει εύκολα τι θα συνέβαινε αν η διαφορά θερμοκρασίας αυξανόταν περισσότερο.