Σε τι μπορεί να οφείλονται οι ανοιξιάτκες ημικρανίες;

27.04.2017
Από τι προκαλούνται και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τις ανοιξιάτικες κρίσεις ημικρανίας.

Οι ανοιξιάτικες ημικρανίες μπορεί να οφείλονται σε συναισθηματικές μεταβολές, που επίσης παρατηρούνται αυτή την εποχή, σε έλλειψη ύπνου, σε κόπωση, αλλά και στην αλλαγή του καιρού. Ακόμα, το έντονο φως και τα αρώματα της φύσης, μπορούν αρκετές φορές να συντελέσουν στην επιδείνωση της κατάστασης. Σε μεγάλο ποσοστό γυναικών οι κρίσεις ημικρανίας την άνοιξη, συνδέονται και με κρίσεις υπογλυκαιμίας, λόγω εξαντλητικής δίαιτας ή και με κάποιο εποχικό τρόφιμο (π.χ φράουλες).

Τι να κάνεις;

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που τις περισσότερες φορές χορηγεί ο γιατρός, καλό είναι για όσο διάστημα υπάρχει η ευαισθησία να αποφεύγονται :οι έντονες οσμές, το δυνατό φως, οι τροφές που περιέχουν συντηρητικά και γλουταμινικό νάτριο (πχ κινέζικο φαγητό), καθώς και το τυρί, η σοκολάτα και το αλκοόλ, που σύμφωνα με έρευνες επιδεινώνουν την ημικρανία.

Συμβουλή

Για να προλάβεις την επόμενη ημικρανία τρίβεις καθημερινά το μέτωπό σου με μια φέτα λεμονιού ή αγγουριού. Το άρωμα τους, προκαλεί χαλάρωση , ειδικά από την ένταση και το στρες, που είναι οι κυρίως ένοχοι για την ημικρανία.

* Στο μέτωπο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και επιθέματα από φρέσκα φύλλα δύοσμου ή φύλλα λάχανου ελαφρώς κοπανισμένα, που καταπολεμούν επίσης τον πονοκέφαλο.

Προσοχή: Οι αυτοσχέδιες θεραπείες με παυσίπονα δεν αποτελούν λύση, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας. διότι τα παυσίπονα δεν καταργούν την κρίση πονοκεφάλου (ιδιαίτερα αν πρόκειται για ημικρανία), αλλά τις περισσότερες φορές, προσφέρουν μικρή και προσωρινή ανακούφιση.