Και οι αλλεργίες έχουν την ώρα τους!

22.03.2016
Με την άνοιξη σε επισκέπτονται και οι αλλεργίες; Δες πώς πρέπει να δράσεις στη διάρκεια του 24ώρου, προκειμένου να προλάβεις τα συμπτώματα πριν ακόμη κάνουν την εμφάνισή τους!

Λένε ότι οι πρώτοι που καταλαβαίνουν τον ερχομό της άνοιξης είναι οι αλλεργικοί. Πράγματι, η γύρη των φυτών αυτή την εποχή δημιουργεί τις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και από... απόσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που τους ανοιξιάτικους μήνες βρίσκονται σε έξαρση οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος και των ματιών. Συγκεκριμένα η ρινίτιδα, το αλλεργικό βρογχικό άσθμα και η επιπεφυκίτιδα. Δες λοιπόν πώς κατά τη διάρκεια του 24ώρου μπορείς να ελαττώσεις την έκθεσή σου στη γύρη και στα ενοχλητικά της συμπτώματα.

ΤΟ ΠΡΩΙ

Άνοιξε τα μάτια και όχι τα παράθυρα

Αν θέλεις να μειώσεις σημαντικά τις αλλεργικές αντιδράσεις (ξαφνικά φτερνίσματα, έκκριση υγρού από τη μύτη, ξηρό βήχα, φαγούρα ή κοκκίνισμα ματιών κ.λπ.) μην ανοίγεις τα παράθυρα στις 8-10 το πρωί. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, τις συγκεκριμένες ώρες είναι αυξημένη η πυκνότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα.

Τσέκαρε τα επίπεδα γύρης

O καιρός επηρεάζει τη συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα. Ο ξηρός και ζεστός αέρας π.χ. ευνοεί τη διασπορά των σπόρων, ενώ αντίθετα η βροχή περιορίζει τη γύρη γιατί την κατευθύνει προς τη γη. Για να μην είσαι λοιπόν τις ηλιόλουστες μέρες με ένα χαρτομάντιλο στη μύτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, απόφευγε τις βόλτες στην εξοχή ή τις κηπουρικές εργασίες.

Φόρεσε γυαλιά ηλίου

Πρέπει να καλύπτουν τα μάτια ή, αν χρειαστεί, φόρεσε ένα φουλάρι γύρω από το κεφάλι, έτσι ώστε να καλύπτει από τη γύρη και τα πλαϊνά των ματιών.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Ώρα να «κόψεις ταχύτητα»

Το στρες και το άγχος επιδεινώνουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς απελευθερώνουν στο αίμα μεγαλύτερες ποσότητες αδρεναλίνης και άλλων κατεχολαμινών. Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέρχονται από έρευνα γιατρών του Παν/μίου του Οχάιο στις ΗΠΑ, οι οποίοι συμβουλεύουν τις μεσημεριανές ώρες να «κόβεις ταχύτητα», επιτρέποντας στο σώμα σου να κάνει αντεπίθεση κατά των αλλεργιογόνων.

Γιαούρτι για σνακ

Στη μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων συμβάλλει και η κατανάλωση 300 γρ. γιαουρτιού την ημέρα αντί άλλου σνακ. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων του Νόργουιτς, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Clinical and Experimental Allergy», τα «καλά» βακτήρια –όπως ονομάζονται τα προβιοτικά που βρίσκονται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτια και όξινα γάλατα)– ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να αντεπεξέρχεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως π.χ. η γύρη.

Προσοχή και στο… κρεβάτι

Άλλαξε το παλιό στρώμα και κάλυψε το νέο με ειδική θήκη. Εναλλακτικά μπορείς να αφήσεις το παλιό στρώμα στον ήλιο για 6-7 ώρες –όχι όμως πρωινές ώρες– και μετά τίναξέ το καλά και «κλείσε» το στην ειδική θήκη. Επίσης άλλαζε συχνά τα κλινοσκεπάσματα.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ…

Τα παπούτσια… έξω από το σπίτι

Η συγκέντρωση των γύρεων στην ατμόσφαιρα εμφανίζει 2 peaks (το πρώτο 8-10 π.μ. και το δεύτερο 7-9 μ.μ.). Απόφυγε λοιπόν γενικά τις ώρες αυτές να κάνεις σπορ σε ανοικτούς χώρους, όπως και άσκοπες βόλτες. Επίσης φρόντισε όταν γυρίζεις στο σπίτι να αλλάζεις αμέσως ρούχα και παπούτσια. Πριν πας για ύπνο κάνε ένα μπάνιο. Λούσε και τα μαλλιά (μπορεί να έχει κολλήσει γύρη).

Επίλεξε «αντιαλλεργικές» τροφές

Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές υψηλές σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και σε Ω-3 λιπαρά (ψάρια, ελαιόλαδο), φαίνεται να ανακουφίζουν από τις επιπτώσεις της εποχικής αλλεργίας στον οργανισμό. Επίσης, από πολυκεντρική μελέτη του 2007 διαπιστώθηκε ότι παιδιά στην Κρήτη που ακολουθούσαν τη δημοφιλή μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και συμπτώματα του άσθματος.


Τι να κάνω με τον τετράποδο φίλο μου;

Τα κατοικίδια επηρεάζουν το 30% των ατόμων με αλλεργική προδιάθεση, ενώ τα αλλεργιογόνα τους εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο σάλιο τους, που όταν ξεραίνεται διαχέεται στο περιβάλλον ( κυρίως της γάτας που «γλείφεται» συνεχώς). Οι τρίχες είναι απλώς οι φορείς τους. Το καλύτερο μέτρο προστασίας είναι να μην μπαίνουν στο υπνοδωμάτιο.

Ποια είναι συνήθως η αντιαλλεργική αγωγή και πότε πρέπει να την αρχίσω;

Η αγωγή καλό είναι να ξεκινά δύο εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη έναρξη των συμπτωμάτων. Για τη ρινίτιδα ο γιατρός θα σου συστήσει αντιισταμινικά ρινικά σπρέι, χάπια ή σταγόνες για το στόμα, καθώς και ρινικά σπρέι κορτιζόνης. Για την επιπεφυκίτιδα θα σου χορηγήσει αντιισταμινικά κολλύρια, ενώ για το άσθμα θα σου δώσει εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, σπρέι κορτιζόνης και αντιισταμινικά χάπια. Ειδικότερα, όσον αφορά το άσθμα, επειδή μπορεί να εκδηλωθεί σοβαρή αναπνευστική κρίση με έντονη δύσπνοια, συνιστώνται και χάπια κορτιζόνης.

Ποιες περιοχές είναι καταλληλότερες για τους αλλεργικούς κατά την περίοδο της ανθοφορίας;

Αν είσαι αλλεργική στη γύρη, το καλύτερο είναι να προτιμήσεις τις παραθαλάσσιες περιοχές, που χαρακτηρίζονται από μικρότερη ποσότητα γύρης. Αντίθετα, να αποφύγεις την περίοδο της ανθοφορίας το βουνό, που η συγκέντρωση της γύρης είναι μεγαλύτερη, καθώς και τα μέρη που έχουν πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά. Και φυσικά, πριν πας στην εξοχή, μάθε ποια φυτά ανθίζουν στην περιοχή, αποφεύγοντας να κάνεις εκδρομές και να παραμένεις σε τόπους με έντονη βλάστηση. Με δυο λόγια, θάλασσα, πέτρα και περιορισμένη βλάστηση συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για τους αλλεργικούς στη γύρη.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Update: Μάρτιος 2016.