4 μύθοι... αντισύλληψης & η πραγματικότητα

11.03.2016
Πολλά ακούς και δε ξέρεις τι να πιστέψεις. Δίνουμε απαντήσεις σε τέσσερις συχνούς μύθους περί αντισύλληψης. Μάθε τι ισχύει και τι όχι.

Μύθος # 1: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος αν θηλάζεις

Η αλήθεια: Εννοείται πως γίνεται! Παρότι η γονιμότητα ίσως να υποχωρεί λιγάκι, δεν είσαι στείρα όταν θηλάζεις. Κάποιες γυναίκες δεν έχουν περίοδο για μήνες μετά τον τοκετό αλλά όταν ο οραγνισμός και το σώμα αποφασίσει πως είναι έτοιμο τότε θια υπάρξει νέα ωορρηξία! Κι αν σκεφτείς πως πρώτα γίνεται η ωοορηξία και μετά έρχεται η έμμηνος ρήση τότε καταλαβαίνεις πως είναι δυνατό να μείνεις έγκυος ακόμη κι αν θηλάζεις!

Μύθος #2: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου

Η αλήθεια: Είναι πιθανό να μείνεις έγκυος εάν έχεις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εάν έχεις σύντομο κύκλο και η ωορρηξία ξεκινήσει νωρίς καιμε δεδομένο πως το σπέρμα μπορεί να ζήσει ακόμη κι έξι ημέρες μετά το σεξ όλα είναι πιθανά! Ο καλύτερος τρόπος για ν΄αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι να παίρνεις προφυλάξεις κάθε φορά.

Μύθος #3: Δε μπορείς να παίρνεις αντισυλληπτικά κατά τη γαλουχία

Η αλήθεια: Εάν θηλάζεις συνίσταται να αποφεύγεται η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν συνδιαστικά οιστορογόνα και προγεστερόνη κι αυτό γιατί μπορεί να μειωθεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, υπάρχουν ελαφριά χάπια με χαμηλή δόση προγεστερόνης που μπορεί να ληφθεί. Μίλα με το γιατρό σου και θα σου προτείνει την καλύτερη λύση.

Μύθος #4: Δεν τελειώνει μέσα σου άρα δε μπορείς να μείνεις έγκυος

Η αλήθεια: Μπορείς να μείνεις έγκυος ακόμη κι αν ο σύντροφός σου δεν εκσπερματίσει μέσα σου κι αυτό γιατί τα προσπερματικά υγρά που απελευθερώνονται πιο πριν μπορούν να γονιμοποιήσουν το ωάριο.