Μπορούν να γεννηθούν δίδυμα με διαφορετικό πατέρα; Κι όμως!

10.03.2016
Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση που κάνει το γύρο του διαδικτύου και θέλει μια Βιετναμέζα να γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς μπαμπάδες! Μπορεί να γίνει αυτό; Κι όμως είναι πιθανό κι εξηγούμε και το γιατί.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αν μια γυναίκα έχει σεξουαλικές σχέσεις με δύο διαφορετικούς άνδρες μέσα σε διάστημα ακόμη και 7 ημερών κατά τη διάρκεια της περιόδου ωορρηξίας. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή που συμβαίνει στην περίπτβωση των ετεροζυγωτικών διδίμων, αυτών δηλαδή που δημιουργήθηκαν από διαφορετικό ωάριο.

Δίδυμα παιδιά με... δύο μπαμπάδες! Ιδού πώς γίνεται

Όπως είναι γνωστό, τα δίδυμα χωρίζονται σε ομοζυγωτικά και ετεροζυγωτικά ανάλογα με το αν έχουν αναπτυχθεί από το ίδιο ωάριο (ομοζυγωτικά) ή από διαφορετικό (ετεροζυγωτικά).

Στην περίπτωση των ετεροζυγωτικών διδύμων ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα ωάριο και παράλληλα ένα άλλο σπερματοζωάριο γονιμοποιεί δεύτερο ωάριο κι έτσι έχουμε δύο διαφορετικά έμβρυα που μεγαλώνουν κανονικά μέσα στην κοιλια της μητέρας. Με άλλα λόγια, αυτό συμβαίνει γιατοί οι ωοθήκες της γυναίκας "κατέβασαν" δύο ωάρια κατά τη διάρκεια του κύκλου και γονιμοποιήθηκαν και τα δύο. Από την άλλη, τα όμοζυγωτικά δίδυμα - αυτά που όταν γεννηθούν μοιάζουν σαν δυό σταγόνες νερό - προέρχονται από το ίδιο ωάριο που εν συνεχεία διαχωρίστηκε.

Αν λοιπόν σε μια ωορρηξία υπάρξουν δύο ωάρια τότε αυτά μπορεί να γονιμοποιηθούν από διαφορετικό σπέρμα. Κι αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέχρι και μια εβδομάδα, τότε καταλαβαίνουμε πως η γονιμοποίηση των ωαρίων μπορεί να γίνει και σε διαφορετική χρονική στιγμή, αν η γυναίκα είχε σεξουαλικές επαφές με διαφορετικούς άνδρες μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Για την ιστορία, το ζευγάρι στο Βιετνάμ ανακάλυψε το γεγονός μετά από τεστ DNA που έκαναν βλέποντας τις μεγάλες διαφορές στην εμφάνιση των διδύμων παιδιών τους. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα τα δύο παιδιά έχουν την ίδια μητέρα αλλά διαφορετικό πατέρα που δείχνει απιστία της γυνής...