Πώς μπορείς να καθυστερήσεις την περίοδο

13.07.2016
Είναι μια από τις φορές που εύχεσαι να μην είχες γεννηθεί γυναίκα! Μια μικρή αλλαγή στον κύκλο σου και το ρομαντικό τριήμερο που κανόνιζες με τον αγαπημένο σου ή οι δικοπούλες με τις φίλες πάνε περίπατο...

Καλοκαιράκι και περίοδος σίγουρα δεν είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός και το γνωρίζεις πολύ καλά. Γι΄αυτό άλλωστε και κατά καιρούς πιάνεις τον εαυτό σου να ψάχνει για το μαγικό αυτό φίλτρο που θα σε απαλλάξει από τον βραχνά και θα κάνει την περίοδό σου να καθυστερήσει έστω για λιγάκι.

Κι επειδή πιθανότατα να φοβάσαι τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή κάποιου άλλου σκευάσματος με ορμόνες, όπως για παράδειγμα η προγεστερόνη, προτιμάς παραδοσιακά γιατροσόφια της γιαγιάς, ακίνδυνα για την υγεία σου. Κατά πόσο όμως υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να καταφέρεις μια μικρή καθυστέρηση στην περίοδό σου, ή μια μικρήεπίσπευση της; Μπορείς να το πετύχεις κι αν ναι είναι ακίνδυνο;

Ξέρεις πώς ρυθμίζεται η περίοδός σου;

Κατ΄ αρχήν σε πρώτη φάση πρέπει να καταλάβεις τη διαδικασία του κύκλου σου αλλά και το πότε ξεκινά η έμμηνος ρύση. Για να το κάνεις διάβασε το παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο "Τα μυστήρια της γυναικείας ανατομίας". Από εκεί και μετά κι αφού έχεις καταλάβει ποια η λειτουργία και ο σκοπός της περιόδου σου, θα καταλάβεις γιατί ο μόνος αλάνθαστος τρόπος για να καθυστερήσει η περίοδος είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα των ορμονών και πιο συγκεκριμένα της προγεστερόνης σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια ενός κανονικού κύκλου η αιμορραγία ξεκινά όταν τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης αρχίζουν να υποχωρούν, οπότε η καθυστέρηση θα έρθει μόνο όταν καταφέρεις να τα διατηρήσεις σε υψηλά.

Διάβασε ακόμη: Πόνοι περιόδου: 6 φυσικοί τρόποι για να τους διώξεις

Και πώς μπορώ να πετύχω την καθυστέρηση με φυσικό τρόπο;

Δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως θα μπορέσεις να καθυστερήσεις για μερικές ημέρες την περίοδό σου κατατρέχοντας σε γιατροσόφια και φυσικά μαντζούνια, αν και εμπειρικά μερικές γυναίκες υποστηρίζουν πως έχουν δει αποτέλεσμα.

Ο μόνος τρόπος για να έχεις σίγουρα αποτελέσματα είναι η λήψη κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος όπως για παράδειγμα αντισυλληπτικά χάπια ή κάποιο προϊόν με προγεστερόνη που θα μπορούσε να σου συνταγογραφήσει ο γιατρός, κάτι που σε καμιία περίπτωση δεν προτείνουμε αν το μόνο κίνητρό σου είναι να χαρείς τις διακοπές, τα μπάνια και τον έρωτα. Σκέψου άλλωστε πως δεν θα είναι οι μόνες διακοπές της ζωής σου αλλά και πως προσπαθώντας να ελέγξεις την περίοδο σου αποπροσανατολίζεις το "ρολόι" του οργανισμού σου. Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό θα ήταν να συζητήσεις με το γιατρό σου ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να σου εξηγήσει όλες τις πιθανές παρενέργειες και να σου συνταγογραφήσει κάποιο σκεύασμα είναι ο γιατρός.

Και με τα παραδοσιακά γιατροσόφια τι γίνεται;

Κατά καιρούς βέβαια διάφορα έχουν ειπωθεί για τους φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να ρυθμίσεις την περίοδό σου.

Πιστεύεται για παράδειγμα πως μερικά βότανα και μπαχαρικά όπως για παράδειγμα ο μαϊντανός και η κανέλα προκαλούν γρηγορότερα την εμμηνόρροια. Το ίδιο λέγεται και για όλες τις λεγόμενες «θερμές» τροφές όπως για παράδειγμα η παπάγια, το τζίνσενγκ και γενικότερα όλα τα καυτερά και λιπαρά τρόφιμα.

Αντίθετα, πιθανολογείται πως τα «ψυχρά» τρόφιμα, όπου κατατάσσονται τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν την «ικανότητα» να καθυστερούν την περίοδο ενώ το ίδιο φημολογείται και για το χυμό λεμονιού. Όλα αυτά βέβαια δεν συνοδεύονται από ιατρικές ενδείξεις ή αποδείξεις αλλά βασίζονται σε εμπειρικά αποτελέσματα.

Και τέλος μην ξεχνάς πως αστάθμητοι παράγοντες όπως το άγχος μπορούν επίσης να φέρουν τα πάνω κάτω στην περίοδό σου και να σου αλλάξουν τα σχέδια…

Η συμβουλή μας:

Κατά τη γνώμη μας καλό θα ήταν να μην παίζεις με τον κύκλο σου δίχως να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος. Μπορείς άνετα να κάνεις τα μπανάκια σου με ένα ταμπόν ή να απολαύσεις το καφεδάκι σου στην παραλία ενώ σκέψου πως δεν είναι οι μόνες διακοπές που θα κάνεις στη ζωή σου.