Πόσο ασφαλές είναι το "τράβηγμα" στο σεξ;

08.02.2012
Έχεις ακούσει τόσα γι΄αυτό και δεν ξέρεις τι απ΄όλα να πιστέψεις. Το τράβηγμα είναι ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης ή κάθε φορά που δεν παίρνεις προφυλάξεις παίζεις με τη φωτιά;

Όπως κάθε ζευγάρι έτσι κι εσείς έχετε επιλέξει μια μέθοδο αντισύλληψης ανάλογα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες σας. Μήπως όμως - σε περίπτωση που ένα παιδάκι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σας - κάθε φορά που εσύ και ο σύντροφός σου κάνετε σεξ δίχως προφύλαξη, το ρισκάρετε;

Αντισύλληψη μεν, ριψοκίνδυνη δε

Το τράβηγμα αποτελεί μια φυσική μέθοδο αντισύλληψης κι ως εκ τούτου δεν παρέχει μέγιστη ασφάλεια κι αυτό αφενός διότι απαιτείται τέλειος έλεγχος της εκσπερμάτωσης κι αφετέρου διότι υπάρχει περίπτωση να μείνεις έγκυος ακόμη και με το προσπερματικό υγρό.

Σκέψου μονάχα πως το ατύχημα μπορεί να συμβεί και στους πιο έμπειρους άντρες. Λίγο η κούραση, λίγο ένα ποτάκι παραπάνω, λίγο ο ενθουσιασμός για μια βραδιά ιδιαίτερα έντονου πάθους και μπορεί να γίνει το κακό. Άλλωστε, δεν χρειάζεται πολύ, αφού λίγες σταγονίτσες σπέρματος αρκούν για να σε αφήσουν έγκυο.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί…

Όσο για τα προσπερματικά υγρά, όντως οι γνώμες των λογίων διίστανται, αλλά γεγονός είναι πως η πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης για ένα ζευγάρι που ακολουθεί σωστά και πιστά τη μέθοδο του "τραβήγματος" ως αντισύλληψη για ένα χρόνο φτάνει το 4%. Όμως, επειδή μπορεί να συμβεί κάποια απροσεξία, όπως είπαμε παραπάνω, το ίδιο ποσοστό αυξάνεται σε 19% (ή και περισσότερο, καθώς οι εκτιμήσεις διαφέρουν από τη μια μελέτη στην άλλη) για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης τα αντίστοιχα ποσοστά για τις άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους είναι 2% για τα προφυλακτικά (που φτάνει μέχρι 14% σε λανθασμένη χρήση ή σπάσιμο), 3% για το ενδομήτριο σπείραμα και 0,3% για το χάπι (που αυξάνεται σε 2% σε περίπτωση λανθασμένης χρήσης).

Αν επιμένεις στο τράβηγμα, κάνε το τουλάχιστον σωστά!

Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, είναι στο χέρι σου να επιλέξεις την πιο αποτελεσματική μέθοδο για σένα. Ωστόσο, αν συνεχίσετε με το τράβηγμα, για να εξασφαλίσετε το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας αυτής της μεθόδου, ο καλός σου θα πρέπει να τελειώνει μακριά από την περιοχή του αιδοίου σου, να ουρεί ανάμεσα σε δύο εκσπερματώσεις και να πλένει τα γεννητικά του όργανα με νερό και σαπούνι, ενώ εσύ θα πρέπει επίσης να πλένεις τα γεννητικά σου όργανα και να καθαρίζεις προσεκτικά όποιο σημείο του σώματος σου ήρθε σε επαφή με το σπέρμα του. Εννοείται δε, πως σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν του ξέφυγε κάτι ή όχι θα ήταν έξυπνο να καταφύγετε στο χάπι της επόμενης μέρας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε το ενδεχόμενο μιας δυσάρεστης έκπληξης.

Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε αντισυλληπτική μέθοδος είναι καλύτερη από το τίποτα, αφού -για να ξαναμιλήσουμε με ποσοστά- οι πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης για ένα νεαρό και γόνιμο ζευγάρι που δεν λαμβάνει κανένα αντισυλληπτικό μέτρο για έναν επιμέρους έμμηνο κύκλο είναι 25%, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 90% στη διάρκεια ενός χρόνου.

Είτε λοιπόν δεν γνωρίζεις τις μεθόδους αντισύλληψης, είτε θεωρείς τον εαυτό σου ενημερωμένο, ίσως να χρειάζεσαι ένα μικρό… update γιατί όπως λέει ο λαός, "πολλές φορές θα πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μια φορά θα σπάσει" κι αυτό ισχύει απόλυτα στην περίπτωση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Από τη θεία Λουκία