Τα 7 μυστικά του (γυναικείου) κόλπου

02.06.2011
Η περιποίηση και η φροντίδα του γυναικείου κόλπου πρέπει να είναι βασικό μέλημα κάθε γυναίκας. Ακολούθησε μικρές καθημερινές συμβουλές για να διατηρήσεις τον κόλπο σου υγιή και να τον προφυλάξεις από την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκητιάσεων.

Η περιποίηση και η φροντίδα του γυναικείου κόλπου πρέπει να είναι βασικό μέλημα κάθε γυναίκας. Ακολούθησε μικρές καθημερινές συμβουλές για να διατηρήσεις τον κόλπο σου υγιή και να τον προφυλάξεις από την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκητιάσεων.

1. Σωστή υγιεινή

Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής είναι βασικής σημασίας για την υγιεινή του κόλπου, ωστόσο πρόσεξε τι σαπούνι θα χρησιμοποιήσεις. Η καλή υγεία του κόλπου εξαρτάται κυρίως από το Ph του που λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός της περιοχής. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα καθαρισμού που ρυθμίζουν το Ph στα σωστά επίπεδα. Ισχυρά αντισηπτικά μπορούν να διαταράξουν την μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσουν κολπίτιδα.

Να πλένεις και να σκουπίζεις τα γεννητικά σου όργανα με φορά μπρος προς τα πίσω και ΠΟΤΕ το αντίθετο για να εμποδίσεις τα μικρόβια που μένουν από τα κόπρανα να περάσουν στον κόλπο σου. Αν είναι δυνατό μάλιστα μετά από κάθε εκκένωση να πλένεσαι με σαπούνι και νερό.

2. Βαμβακερά εσώρουχα

Αν και τα βαμβακερά εσώρουχα δεν είναι τόσο σέξι όσο τα αγαπημένα σου δαντελωτά στρινγάκια, αυτά είναι το καταλληλότερα για την καλή υγεία του κόλπου σου. Αφήνει το δέρμα να αναπνέει και εμποδίζει την εφίδρωση εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή και τις μολύνσεις.

3. Κολύμπα σε καθαρό νερό

Να αποφεύγεις το κολύμπι σε πισίνες αμφιβόλου καθαριότητας και να αλλάζεις πάντα αμέσως το βρεγμένο μαγιό σου ακόμη και αν η θερμοκρασία σου επιτρέπει να μείνεις με αυτό. Να θυμάσαι πάντα ότι η υγρασία διαταράσσει τον αμυντικό μηχανισμό του γυναικείου κόλπου επιτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων.

4. Σιδέρωνε τα εσώρουχά σου

Επίσης καλό θα ήταν να σιδερώνεις τα εσώρουχά σου. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σε γλιτώσει από ορισμένα μικρόβια.

5. Απόφυγε κάποια αντιβιοτικά

Μερικά φάρμακα, όπως για παράδειγμα κάποια αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στην προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού τα αντιβιοτικά πολλές φορές προκαλούν μυκητίαση καθώς σκοτώνουν πολλά από τα φυσιολογικά βακτήρια του κόλπου. Εάν είσαι επιρρεπής σε κολπικές μολύνσεις και κυστίτιδες ζήτα από το γιατρό πριν σου συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο να λάβει υπόψη του τις αντενδείξεις.

6. Ενημερώσου για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Η γνώση είναι η καλύτερη πρόληψη. Το σημαντικότερο είναι να έχεις επίγνωση των κινδύνων. Για το λόγο αυτό ενημερώσου για τους κινδύνους που παραμονεύουν όπως για παράδειγμα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μάθε για τις μεθόδους αντισύλληψης και φέρε πάντα μέσα στην τσάντα σου ένα προφυλακτικό. Ποτέ δεν ξέρεις που και πότε θα χρειαστεί.

7. Να επισκέπτεσαι συχνά τον γυναικολόγο

Να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Αν και η πλειονότητα των μολύνσεων του κόλπου επιφέρουν συμπτώματα, υπάρχουν άλλες που στα αρχικά στάδια περνούν απαρατήρητες. Να θυμάσαι ότι οποιαδήποτε ανωμαλία και αν παρουσιαστεί ο γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα πριν να είναι αργά. Μπορεί να πρόκειται για μια απλή μόλυνση ή για κάτι σοβαρότερο. Το τεστ Παπ και η γυναικολογική εξέταση θα σου δώσουν την απάντηση. Άλλωστε γιατί να ανησυχείς άδικα;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα