Ποιά να συγκριθεί μαζί σου;

19.05.2009
Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές ανάμεσά μας που στη θέα μας ωραίας γυναίκας ή κάποιας πιο μέτριας δεν έχουν συγκρίνει τον εαυτό τους (ή το κορμί τους) με το δικό της. Γιατί πέφτουμε σε αυτή την παγίδα και γιατί είναι η σύγκριση γυναικείο προνόμιο; Ακόμα, τι μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις την σύγκρισης του σώματός σου με αυτό άλλων γυναικών;

Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές ανάμεσά μας που στη θέα μας ωραίας γυναίκας ή κάποιας πιο μέτριας δεν έχουν συγκρίνει τον εαυτό τους (ή το κορμί τους) με το δικό της. Ακόμα και μεγάλες σταρ έχουν αποκαλύψει τις αδυναμίες τους όπως η Τζούλια Ρόμπερτς που δεν σταματά να τονίζει το πόσο σιχαίνεται τα χέρια της. Όμως, γιατί πέφτουμε σε αυτή την παγίδα και γιατί είναι η σύγκριση γυναικείο προνόμιο; Ακόμα, τι μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις την σύγκρισης του σώματός σου με αυτό άλλων γυναικών;

Γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία των συγκρίσεων;

Είναι περιττό να πούμε πως η διαδικασία της σύγκρισης δεν σου προσφέρει τίποτα, είναι ιδιαιτέρως βασανιστικό και μόνο κατάθλιψη μπορεί να σου φέρει. Οι ειδικοί αποδίδουν τη στάση αυτή σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μπορεί να το κάνεις τακτικά, κάποιες φορές ή μόνο όταν δεις κάτι που τρυπά την αχίλλειο πτέρνα σου. Άλλωστε, τα τυχόν ψεγάδια που μονίμως παρατηρείς στην εξωτερική σου εμφάνιση μπορεί να κρύβουν την δυσαρέσκεια σου και για άλλους τομείς της ζωής σου που δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελες. Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρείς πως είσαι χωρίς αγόρι επειδή είσαι παχουλή. Ή ακόμα μπορεί να θεωρείς πως δεν πήρες την δουλειά επειδή η μύτη σου είναι στραβή.

Πώς θα το ξεπεράσεις; Όπως συμβαίνει με όλες τις κακές συνήθειες, έτσι και εδώ πρέπει να προπονήσεις τον εαυτό σου για να την κόψεις. Βασική προϋπόθεση είναι να έχεις θετική σκέψη και τη διάθεση να αλλάξεις:

1. Κάτσε κάτω και γράψε σε ένα χαρτί όλα τα θετικά σημεία επάνω σου: και μην έχεις αρνητική διάθεση πως τίποτα πάνω σου δεν είναι ωραίο. Υπάρχουν περισσότερα καλά σημεία απ' όσα νομίζεις. Ρώτα κάποιο φίλο ή συγγενή ή και τον καλό σου για το χαρακτηριστικό εκείνο που τους αρέσει επάνω σου. Μπορεί να είναι τα χέρια σου, οι ώμοι σου ή τα λαμπερά μαλλιά σου. Έπειτα επικεντρώσου σε αυτά. Σκέψου απλά πως δεκάδες γυναίκες που περνούν δίπλα σου καθημερινά, μπορεί να θαυμάζουν τα σημεία αυτά που εσύ δεν βλέπεις αφού επικεντρώνεσαι μόνο στα μειονεκτήματα.

2. Καλό είναι να καταγράψεις και τα αρνητικά: ναι μπορείς να συμπεριλάβεις και τον μεγαλύτερο πισινό σου, ή τους πολύ ανοιχτούς ώμους ή τα στραβά γόνατα. Εντάξει, μπορεί να είναι μικρά ψεγάδια (στο μυαλό σου κυρίως) αλλά μην ξεχνάς πως αυτά σε καθορίζουν και σε κάνουν ξεχωριστή.

3. Αγκάλιασε τον εαυτό σου από την κορυφή μέχρι τα νύχια: κρατώντας και τις δύο προηγούμενες λίστες στα χέρια, πήγαινε σε κάθε ένα από τα σημείου του κορμιού και μίλα τους. Πες στα λαμπερά μαλλιά σου πόσο θεϊκά είναι, και εμψύχωσε λεκτικά ακόμα και το μικρό σου μυτερό πηγουνάκι. Φτύσε να μην βασκάνεις το ωραίο στητό σου στήθος και χάιδεψε την ολίγον φουσκωμένη κοιλίτσα σου.

4. Ανάδειξε τα καλά σου στοιχεία: αν έχεις ωραίο στήθος ανάδειξέ το με ένα βαθύ ντεκολτέ. Αν έχεις ωραίους γλουτούς, ανάδειξέ τους με ένα στενό τζιν και ξεκίνα να περπατάς με αυτοπεποίθηση.

5. Μάζευε (κοπλιμέντα): όταν έχεις αυτοπεποίθηση, οι γύρω σου θα το καταλάβουν. Και επιτέλους πώς περιμένεις να πουλήσεις ένα προϊόν, όταν το έχεις κρυμμένο και θαμμένο πίσω από ανόητες συγκρίσεις με άλλες γυναίκες; Το ολόκληρο πακέτο είναι που μετράει και όχι ένα στραβό γόνατο. Και αν σου τύχει να πάρεις κάποιο κομπλιμέντο, μην το αρνηθείς, ευχαρίστησε αυτόν που σου το έκανε και προχώρα καμαρωτά.

6. Κάνε κι εσύ ένα κομπλιμέντο, μπορείς: τώρα είναι η σειρά σου να δώσεις για να μπορείς και να εισπράξεις. Μήπως η συνάδελφος στο διπλανό γραφείο έχει χτενίσει τα μαλλιά της πολύ όμορφα; Πάρε το θάρρος και κάντης ένα κομπλιμέντο για την ωραία εμφάνιση. Μια θα το κάνεις εσύ, μια εκείνη και οι δύο οφελειμένες θα βγείτε.