Βαράτε με κι ας κλαίω: μήπως φταις;

03.03.2009
Γιατί η βία έχει τόσο μεγάλη έξαρση ανάμεσα στα νέα ζευγάρια; Μήπως είσαι τύπος "βαράτε με κι ας κλαίω"; Μήπως πρέπει ν' αλλάξεις απόψεις πριν να είναι πολύ αργά;

Πριν τρεις εβδομάδες ολόκληρος ο πλανήτης αναστατώθηκε από τις εικόνες της ποπ τραγουδίστριας Ριάνα μετά τον ξυλοδαρμό που υπέστη από τον αγαπημένο της ράπερ Κρις Μπράουν. Προς έκπληξη όλων, τώρα τα Μ.Μ.Ε αναφέρουν πως το ζευγάρι είναι και πάλι μαζί.

Εν τω μεταξύ, ακόμα μία διάσημη γυναίκα, το μοντέλο και πρώην Μις Μεγάλη Βρετανία, Ντάνιελ Λόιντ, έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες της βίας που υπέστη από τον πρώην αγαπημένο της. Όμως, αντίθετα από τη Ριάνα, η 25χρονη Λόιντ, δεν τα ξαναβρήκε ποτέ με τον επί δύο χρόνια αγαπημένο της, που έφτασε να την ξυλοφορτώνει επί καθημερινής βάσης, μέχρι που χωρίσανε οριστικά. Η φωτογραφία που έδωσε ίδια στη δημοσιότητα, είναι αρκετή για να δεις τα αποτελέσματα.

Δυστυχώς οι δύο αυτές περιπτώσεις δεν είναι ούτε οι πρώτες, ούτε κι οι τελευταίες. Όμως γιατί η βία έχει τόσο μεγάλη έξαρση ανάμεσα στα νέα ζευγάρια; Μήπως είσαι τύπος "βαράτε με κι ας κλαίω"; Και μήπως πρέπει ν' αλλάξεις απόψεις πριν να είναι πολύ αργά;

Πώς δύο νέες γυναίκες αντιμετωπίζουν με τόσο διαφορετικό τρόπο την βία μέσα στη σχέση; Μήπως είναι θέμα χαρακτήρα τελικά;

Η ίδια η Ντάνιελ Λόιντ δίνει τη δική της εξήγηση: ''Στην αρχή ξεκίνησε να με φωνάζει και να με βρίζει χωρίς να αντιδρώ ουσιαστικά. Από κάποιο σημείο και έπειτα, φτάσαμε πολλές φορές κοντά στο να με χτυπήσει, ώσπου αναπόφευκτα συνέβη κι αυτό. Αξίζει να πω ότι την τελευταία φορά, έμεινα αναίσθητη για 3 με 4 λεπτά και πέρασα μία ολόκληρη εβδομάδα στο νοσοκομείο. Βλέποντας την υπόθεση της Ριάνα, σάστισα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται τέτοιες καταστάσεις".

Σύμφωνα με την ψυχίατρο Κάρολ Λίμπερμαν, συγγραφέα του βιβλίου "Κακά Αγόρια" (Bad Boys", οι περιπτώσεις της Λόιντ και της Ριάνα εκφράζουν μια βαθύτερη τάση της σύγχρονης εποχής: "Αντανακλούν τη βαθύτερη εχθρότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, όπου οι άντρες νιώθοντας τον ανδρισμό τους να ακρωτηριάζεται από τις ολοένα και πιο δυναμικές γυναίκες καταφεύγουν όλο και συχνότερα στην κακοποίηση".

Ανεξάρτητα απ' τις βαθύτερες αιτίες, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες επιστρέφουν στον σύντροφο που τις κακοποίησε, είτε είναι παντρεμένες είτε όχι: "Με εκπλήσσει το να μην επιστρέψουν. Οι πιο πολλές γυναίκες επιστρέφουν και μάλιστα φτάνουν να υποστούν κατά μέσο όρο τρεις έως πέντες επιθέσεις μέχρι να εγκαταλείψουν οριστικά τη σχέση", τονίζει η συγγραφέας και ψυχολόγος Λενόρ Γουόκερ: "Μετά το επεισόδιο ο άντρας εκφράζει τύψεις και ζητάει συγνώμη, η γυναίκα πείθεται και τον συγχωρεί. Έτσι συνεχίζεται ένας κύκλος βίας, εξιλέωσης και ενοχών, γιατί οι περισσότερες δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι ο αγαπημένος τους είναι πραγματικά βίαιος".

Επιπλέον, το θύμα καταλήγει να πιστεύει ότι η κακοποίηση είναι δικό του λάθος. "Ο δράστης κάνει τεράστια προσπάθεια να πείσει το θύμα ότι εκείνο προκάλεσε το βίαιο επεισόδιο", λέει η παιδίατρος και ειδική στα θέμα ενδοοικογενειακής βίας, Ελίζαμπεθ Μίλερ: "Οι φράσεις του τύπου, 'Αγάπη μου, δεν θα συνέβαινε ποτέ αυτό αν δεν με είχες θυμώσει', είναι χαρακτηριστικές αυτών των αντρών".

"Η ιδανική λύση σε τέτοιες καταστάσεις θα ήταν να μπορούσαμε να απομακρύνουμε το θύμα από τον δράστη, αλλά κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο ανεύφικτο, αλλά και αναποτελεσματικό", παραδέχεται η συγγραφέας του βιβλίου "Βίαιοι Σύντροφοι", Λίντα Μιλς: "Μια τέτοια αντίδραση μπορεί να κάνει το θύμα να προσκολληθεί ακόμη περισσότερο στον δράστη". Γιατί, όπως παραδέχονται όλοι οι ειδικοί, η μόνη πραγματική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από το ίδιο το θύμα, όταν εκείνο καταλάβει ότι πρέπει να ζητήσει βοήθεια για να βρει την άκρη του νήματος.

Αν έχεις πέσει κι εσύ θύμα κακοποίησης, κάνε μερικά απλά βήματα για ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση:

Πάρε λίγο χρόνο για να σκεφτείς όσα έγιναν: τα καλά νέα για εσένα είναι πως κανείς δεν έχει προδιαγεγραμμένη μοίρα θύματος στις σχέσεις και στην αγάπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις καμία δικαιολογία για να πέφτεις στους λάθος ανθρώπους διαρκώς και να αποδέχεσαι χωρίς αντιδράσεις την βία και την όποιου είδους κακοποίηση.

  • Ανάλυσε τα λάθη (επιλογές) του παρελθόντος και πάρε τα σωστά μαθήματα.

  • Σκέψου τι θέλεις από μια σχέση ακριβώς (αγάπη και φροντίδα ή ξύλο και κακοποίηση;)

  • Αποδέξου τον εαυτό σου, δείξε σεβασμό σε εσένα, για να δείξουν και οι υπόλοιποι.

    Τι θέλεις εσύ από μια σχέση; Πολλές γυναίκες μπαίνουν σε μια σχέση ή σε ένα γάμο με την ελπίδα να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση του καλού τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπομένουν άρρωστες καταστάσεις, φτάνοντας ακόμα και στην κακοποίηση. Το λάθος βρίσκεται στο ότι ξεχνάς τα δικά σου θέλω ή δεν τα ορίζεις ποτέ.

    Την επόμενη φορά που θα μπεις σε μια σχέση, σκέψου από πριν όσα θέλεις να ικανοποιήσεις μέσα από το νέο δεσμό: διασκέδαση, σεξ, εκπλήξεις, κοινά ενδιαφέροντα και χόμπι ή ακόμα την απόκτηση ενός παιδιού.

    Αγάπησε τον εαυτό σου πρώτα και πάνω απ' όλα: όσο ήσουν με τον Τάκη έτρεχες να σώσεις το περιβάλλον, με τον Μπάμπη δεν έχανες ούτε ένα αγώνα του Θρύλου και με τον Χρήστο απλά υπόμεινες τη βία γιατί του άρεσε. Ο σεβασμός σε εσένα πού πήγε; Μην περιμένεις να αποδεκτούν οι άλλοι τα θέλω και τα ενδιαφέροντά σου, όταν εσύ η ίδια βάζεις τους άλλους και τις επιθυμίες τους πάνω από τις δικές σου, πάντα. Μόνο έτσι, θα βρεις κάποιον που θα σε αγαπήσει πραγματικά για αυτό που είσαι. Άνοιξε τα μάτια σου! Είσαι πολύ νέα για να υποκύπτεις σε συμβάσεις και να χαραμίζεις τον εαυτό σου και τα χρόνια σου!

    Τα στοιχεία από τις τελευταίες έρευνες:

  • Μία στις 4 γυναίκες θα γίνει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της ζωής της.

  • Η κακοποίηση μέσα στη σχέση, είναι ένας από τους κύριους λόγους που όλο και περισσότερες νέες γυναίκες οδηγούνται στην αυτοκτονία.

  • Τουλάχιστον 2 γυναίκες πεθαίνουν από κακοποίηση εβδομαδιαία, ανά τον πλανήτη.

  • 5,3 εκατομμύρια γυναικών κακοποιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

  • Το 30% των Αμερικανίδων, γνωρίζουν κάποια φίλη ή γνωστή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και βίας από τον σύζυγο ή τον αγαπημένο της.

    Από την Κ. Π