Τα 13 κλειδιά για μια καλύτερη ζωή

07.01.2009
Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου αλλά οι μεγάλες υποσχέσεις και οι όρκοι δεν είναι του τύπου σου και τους ξεχνάς εύκολα. Ξεκίνα με μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη νέα χρονιά πραγματικά ενδιαφέρουσα. Κάνε 13 αλλαγές και μια "ζωή και κότα" σε περιμένει.

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου αλλά οι μεγάλες υποσχέσεις και οι όρκοι  δεν είναι του τύπου σου και τους ξεχνάς εύκολα. Ξεκίνα με μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη νέα χρονιά πραγματικά ενδιαφέρουσα. Κάνε 13 αλλαγές και μια "ζωή και κότα" σε περιμένει.

Ο στόχος: να προχωρήσεις διακριτικά αλλά συστηματικά σε μια καινούργια ζωή, που θα έχει απ όλα τα καλά: υγεία, χαρά, δημιουργικότητα, ομορφιά, σεξαπίλ. Αμφιβάλλεις; Δοκίμασε τα παρακάτω και κάθε συννεφάκι θα διαλυθεί...

1. Μην περιμένεις το 2010. Κόψε το κάπνισμα σήμερα!
Σύντομα το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους και στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που δημιουργεί τα ξέρεις. Τα οφέλη από τη διακοπή του όμως; Σύμφωνα με στοιχεία του Αντικαπνιστικού Συλλόγου Ελλάδας:

  • Μέσα σε 20 λεπτά μειώνεται η πίεση του αίματος και πέφτουν οι σφυγμοί, ενώ αυξάνεται η θερμοκρασία των άκρων.
  • Σε 8 ώρες ανεβαίνουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και μειώνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.
  • Σε 24 ώρες μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.
  • Σε 48 ώρες ενισχύονται η γεύση και η όσφρηση.
  • Σε 72 ώρες γίνεται ομαλότερη η αναπνευστική λειτουργία.
  • Έπειτα από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.
  • Σε 1 έως 9 μήνες παύει ο τσιγαρόβηχας, αρχίζει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων.
  • Υστερα από 5 χρόνια μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.
  • Έπειτα από 10 χρόνια οι προκαρκινικές κυψέλες αντικαθίστανται, ενώ μειώνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου. Μια απόφαση είναι...πάρτην επιτέλους.

    2. Στρες; Συγνώμη, δεν θα πάρω!

    Γιατί κάνει κακό στην καρδιά, το κυκλοφορικό σύστημα και γενικότερα στην ύπαρξή σου. Απόβαλέ το από τη ζωή σου με σύστημα: βελτίωσε τις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους και δοκίμασε νέες θεραπείες αντιστρές όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και άλλες εναλλακτικές θεραπείες και ασκήσεις που χαλαρώνουν και ηρεμούν το νου.

    3. Πάρε τα βουνά και τα λαγκάδια

    Τις ηλιόλουστες μέρες απόδρασε στην εξοχή. Το όφελος είναι διπλό: θα πετύχεις την επιθυμητή εκτόνωση και θα ρυθμίσεις τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι. Οι διαταραχές της προκαλούν κακή διάθεση, μειωμένη ενεργητικότητα, όλο αυτό δηλαδή που συνολικά αποκαλείται «χειμωνιάτικη κατάθλιψη».

    4. Τα εφτά κατσικάκια τα θυμάσαι;

    Πρέπει να τρως τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, για να έχεις την επιθυμητή άμυνα σε χρόνια νοσήματα. Εξάλλου, πλήθος μελετών επιβεβαιώνουν ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 28% στις γυναίκες και μέχρι 46% στους άντρες. Ακόμα, με κάθε μερίδα φρούτων και λαχανικών (π.χ. ένα μέτριο σε μέγεθος φρούτο ή ένα μικρό μπολ με λαχανικά) μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής κατά 4% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 6%.

    5. Με τη σανίδα σου και βουρ στο διαδίκτυο

    Κάνε το διαδικτυακό σερφάρισμα καθημερινή αγαπημένη σου συνήθεια. Ψάξε για πράγματα που σ' ενδιαφέρουν, «σκάλισε» ιστοσελίδες, ταξίδεψε όπου σου αρέσει. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι ενήλικοι και κυρίως οι ηλικιωμένοι όσο πιο πολύ εντρυφούν στις νέες τεχνολογίες, τόσο πιο ζωηροί γίνονται νοητικά. Κι αυτό γιατί οι διαδικασίες αναζήτησης στο διαδίκτυο απαιτούν πολύπλοκη δραστηριότητα του εγκεφάλου και ενεργοποιούνται κέντρα που ελέγχουν τους μηχανισμούς των αποφάσεων. Εκτός από τις αναζητήσεις μπορείς κάλλιστα να εκφράσεις το συγγραφικό σου ταλέντο δημιουργώντας ένα μπλογκ τύπου "λίτσα.com" στο οποίο θα εκτονώνεσαι βγάζοντας τα εσώψυχά σου.

    6. Σαν την πιστή Πηνελόπη

    Εκτός του ότι οι απιστίες μπορούν να δημιουργήσουν του κόσμου τα μπερδέματα, εσχάτως Ιταλοί ερευνητές της Ιταλικής Εταιρείας Ημικρανίας αποφάνθηκαν ότι το παράνομο σεξ μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στον/στην άπιστη, με διάρκεια έως και τρεις ώρες! Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: στο 3-4% των άπιστων οι πονοκέφαλοι αυτοί μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε εγκεφαλικό ανεύρυσμα, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις αποβαίνει θανατηφόρο.

    7.Ρίξτε το στον ύπνο

    Πρώτον, ο ύπνος σε βοηθά να ξεκουράσεις επαρκώς μυαλό και σώμα. Δεύτερον, όσον αφορά εμάς τις γυναίκες, ο ύπνος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες το βράδυ έχουν έως και 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, ακόμη κι αν γυμνάζονται σε τακτική βάση.

    8. Πάρε τους δρόμους

    Είκοσι λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά για να βελτιώσεις τόσο τη σωματική  κατάσταση όσο και τη μνήμη σου. Αν ξεχνάς εύκολα, πάρε τους δρόμους κυριολεκτικά. Αυστραλοί γιατροί που μελέτησαν τα αποτελέσματα έρευνας για την επίδραση της απλής σωματικής άσκησης σε άτομα με προβλήματα μνήμης συμφωνούν και σε προτρέπουν να το δοκιμάσεις.

    9. Ανεβαίνω σκάλοπάτια, ανεβαίνω ανηφοριές

    Αν θέλεις να προσθέσεις χρόνια στη ζωή σου,  άρχισε να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες. Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης ανέφεραν ότι όσοι πήραν μέρος στην έρευνα ανεβοκατεβαίνοντας αμέτρητα σκαλιά μέσα σε τρεις μήνες είδαν το λίπος στην περιφέρειά τους και σε άλλα σημεία του σώματος να μειώνεται, όπως επίσης την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη τους.

    10. Μην ξεχνάς να βουρτσίσεις τα δόντια σου

    Μια νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας, στο Trinity College του Δουβλίνου, φέρνει νέα στοιχεία για τις ασθένειες των ούλων και πώς αυτές βάζουν σε κίνδυνο την καρδιά. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τακτική καθαριότητα του στόματος μπορεί να σου σώσει τη ζωή! Υπάρχουν πλέον πάνω από πενήντα μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα των δοντιών σχετίζονται με τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια και επ' αυτού δεν χωρά αμφιβολία.

    11. Κλείσε το «χαζοκούτι»

    Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ, οι δυστυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν 30% περισσότερη τηλεόραση από τους ευτυχισμένους. Χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο από την εν λόγω έρευνα αν η δυστυχία υπεύθυνη για τη ροπή μας προς την τηλεόραση ή η τηλεόραση υπεύθυνη για την δυστυχία. Ωστόσο οι ερευνητές είναι κατηγορηματικοί: όσοι βλέπουν πολλή τηλεόραση δεν απολαμβάνουν άλλα ωραία πράγματα της ζωής, όπως μια φιλική παρέα, το σεξ, τη γυμναστική ή διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο χαρούμενο πραγματικά.

    12. Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι

    Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία συγκαταλέγουν τον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα στα Νο1 αφεψήματα για ευεξία και μακροζωία. Αποδίδουν δε την ευεργετική τους δράση στις πολυφαινόλες, ουσίες που ενεργούν ως ασπίδα προστασίας έναντι πολλών ασθενειών, ανάμεσά τους τα καρδιακά νοσήματα.

    Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ροφήματα μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, προστατεύοντας τα κύτταρα από τη φυσιολογική φθορά που φέρνει ο χρόνος.

    13. Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό

    Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη βιολόγων και ψυχολόγων ερευνητών από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, η επίδειξη αλτρουισμού, πέρα από τις άλλες ευεργετικές επιδράσεις της, αποτελεί χαρακτηριστικό που εξιτάρει το αντίθετο φύλο. Κάνε ανιδιοτελείς πράξεις (αιμοδοσία, εθελοντισμός) και αύξησε την σεξουαλικότητά σου.

    Από την Βιβή Πασπαλάρη, Επιμέλεια Κατερίνα Πατούλια