Τα 7 μυστικά της απόλυτης ευτυχίας

05.12.2008
Τον τελευταίο καιρό όλα σου πάνε ανάποδα, και πιστεύεις πως το δικό σου τρένο για την ευτυχία έχει εκτροχιαστεί. Αυτήν την απόφαση σε βοήθησαν να πάρεις οι δεκάδες απλήρωτοι λογαριασμοί, οι ατέλειωτοι τσακωμοί με φίλους και γνωστούς, ένας εραστής που δεν σε ικανοποιεί - ούτε σαν σχέση, ούτε στο σεξ- και δύο τρία τροχαία που σου κατέστρεψαν την ψυχολογία και το αυτοκίνητο. Μην το βάζεις κάτω. Υπάρχουν 7 συστατικά που θα σε βάλουν στο σωστό δρόμο για την επίτευξη της ευτυχίας, έστω κι αν οδηγείς πατίνι.

Τον τελευταίο καιρό όλα σου πάνε ανάποδα, και πιστεύεις πως το δικό σου τρένο για την ευτυχία έχει εκτροχιαστεί. Αυτήν την απόφαση σε βοήθησαν να πάρεις οι δεκάδες απλήρωτοι λογαριασμοί, οι ατέλειωτοι τσακωμοί με φίλους και γνωστούς, ένας εραστής που δεν σε ικανοποιεί - ούτε σαν σχέση, ούτε στο σεξ- και δύο τρία τροχαία που σου κατέστρεψαν την ψυχολογία και το αυτοκίνητο. Μην το βάζεις κάτω. Υπάρχουν 7 συστατικά που θα σε βάλουν στο σωστό δρόμο για την επίτευξη της ευτυχίας, έστω κι αν οδηγείς πατίνι.

1. Στηρίξου στις πολύ κολλητές σου

Πάρε για παράδειγμα την Κάρυ από το ''Sex and the City''. Έστω κι αν αντιμετωπίζει έναν χωρισμό ή ένα σπασμένο τακούνι είναι γενικά μια ευτυχισμένη γυναίκα. Γιατί; Γιατί ξέρει πως οι φίλες της θα τρέξουν για εκείνη. Άλλωστε η φιλία είναι μια από τις χαρές της ζωής. Ο χρόνος που ξοδεύεις με ανθρώπους που σε γνωρίζουν πραγματικά, μεγαλώνουν την πληρότητα και ευτυχία στη ζωή σου.

Δεν χρειάζεσαι πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Καλύτερα να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μοιράσου τις στιγμές μαζί τους και άκουσέ τους κι εσύ σε περίπτωση ανάγκης.

2. Πρόσθεσε περιπέτεια, αφαίρεσε μονοτονία

Κάνε γρήγορα το παρακάτω: κλείσε τα μάτια και σκέψου την πιο ζωντανή ανάμνηση από τα φοιτητικά χρόνια. Μήπως περιλαμβάνει το ψάξιμο παγωτού 3 τα μεσάνυχτα με τις κολλητές φορώντας πυτζάμες; Ή μήπως θυμάσαι εκείνη την τρελή ημέρα ομαδικού διαβάσματος για την εξεταστική με ανεμιστηράκια και σαράντα βαθμούς Κελσίου στην παραλία;

Δεν χρειάζεται να είσαι φτερό στον άνεμο με τόσες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Απλά που και που κάνε κάτι διαφορετικό και πέρα από τα συνηθισμένα. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως το να κάνεις το σωστό πάντα, θα σε φέρει πιο κοντά στην ευτυχία. Αντίθετα με ό,τι λέγεται, μικρές αλλαγές είναι εκείνες που θα σε οδηγήσουν πιο κοντά στην χαρά.

3. Ναι, το χρήμα δεν φέρνει ευτυχία

Τα λεφτά και ό,τι μπορείς να αγοράσεις με αυτά, δεν φέρνουν την ευτυχία. Μάλιστα, έρευνες έδειξαν πως ευκατάστατοι Αμερικανοί όταν ρωτήθηκαν πόσο ευτυχισμένοι είναι, τα αποτελέσματα έδειξαν πως είναι λιγότερο ευτυχείς από το μέσο άνθρωπο. Όταν έχεις μικρότερες οικονομικές δυνατότητες και λιγότερα αγαθά, είσαι πιο αυτάρκης και με μικρότερες προσδοκίες, άρα και πιο ευτυχισμένη. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι καινούργιο για να αισθανθείς πληρότητα. Φορώντας το παλιό πουλόβερ που σου έπλεξε η αγαπημένη σου γιαγιά, απολαμβάνεις μια στιγμή ευτυχίας ανεκτίμητη.

4. Διάθεσε το χρόνο σου σωστά

Αν το προφίλ σου στο Facebook μας ενημερώνει διαρκώς για το πόσο πνιγμένη είσαι ή αντίθετα για το πόσο ελεύθερο χρόνο διαθέτεις, κάτι δεν πάει καλά. Το να είσαι διαρκώς busy δένει μια θηλιά γύρω από το λαιμό σου. Το ίδιο συμβαίνει και με το απόλυτο κενό. Επειδή κάθεσαι διαρκώς, δεν εκτιμάς τον χρόνο που περνά. Πώς θα πετύχεις την τέλεια ισορροπία; Γέμισε τις ημέρες με πράγματα που σου αρέσουν αλλά και με εκείνα που πρέπει να κάνεις. Για παράδειγμα, βάλε το μάθημα οριεντάλ το βράδυ της Τετάρτης, μετά τους ισολογισμούς που πρέπει να κάνεις για την εταιρία. Στο τέλος της μέρας, αν και κουρασμένη, θα αισθάνεσαι ευτυχής που έκανες την δουλειά, αλλά δεν παραμέλησες το χόμπι σου ταυτόχρονα.

5. Πες ναι στον πειρασμό

Είσαι ο τύπος της αυταρχικής νοσοκόμας Γιανγκ από τη σειρά Grey's Anatomy. Κάνεις πάντα τις περισσότερες υπερωρίες, δεν τρως λιπαρά, δάκρυ κανείς δεν θα σου πάρει, μπορείς να φιλήσεις τον πισινό του αφεντικού σου και θυμάσαι όλα τα γενέθλια απ' έξω. Αν δεν αρχίσεις να κάνεις και κάτι που σου αρέσει πραγματικά, σε λίγο καιρό δεν θα μπορείς να αποδεσμευτείς από την μιζέρια που σε καταπλακώνει. Δοκίμασε να φας και ένα λιπαρό μπέργκερ. Άσε στην άκρη τα χιλιάδες e-mail που περιμένουν απάντηση και χάζεψε άσχετες ιστοσελίδες του διαδικτύου. Σπατάλησε τα χρήματα για τον λογαριασμό του κινητού σε κούρεμα, βάψιμο ρίζας και πεντικιούρ. Η ευφορία που θα αισθανθείς δεν περιγράφεται.

6. Αγάπησε τον εαυτό σου, με τα ελαττώματά του

Άνθρωπος είσαι και σφάλματα κάνεις. Όπως τότε που είπες την πεθερά σου κυρά-Γούλα αντί για κυρά-Γίτσα και έβριζες τον εαυτό σου για μια βδομάδα. Μην είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου. Τα λάθη σου σε καθορίζουν και πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου που τα κάνει. Το ίδιο ισχύει και για ελαττώματα που διακρίνεις στην εμφάνισή σου. Πριν δηλώσεις συμμετοχή στο ''Εξτρίμ μεικ όβερ'', σκέψου καλά αν θέλεις να χάσεις αυτήν την ελίτσα δίπλα στα χείλια. Μήπως είναι δικό της επίτευγμα το πόσο προσέχουν όλοι τα ζουμερά χείλη σου; Έπειτα, πρέπει να χαίρεσαι και να είσαι υπερήφανη με ό,τι πετυχαίνεις. Μικροί ή μεγαλύτεροι θρίαμβοι ανεβάζουν τη διάθεση και σε φέρνουν πιο κοντά στην ευτυχία. Δεν χρειάζεται να κερδίσεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας για να καταλάβεις το πόσο καλά γράφεις. Αρκούν τα καλά σχόλια της μητέρας σου.

7. Σταμάτα να σκέφτεσαι και να μπαίνεις σε διλήμματα διαρκώς. Θα το κάψεις!

Το σκηνικό γνωστό: μπαίνεις σε ένα κατάστημα υποδημάτων δοκιμάζεις ένα ζευγάρι γόβες, σου αρέσουν τρελά και δεν τις αγοράζεις. Φεύγοντας σκέφτεσαι πως μπορεί να βρεις κάτι καλύτερο παρακάτω. Μετά πηγαίνεις σε όποιο κατάστημα βρεθεί στο δρόμο σου, αλλά καμία γόβα δεν μοιάζει με την πρώτη. Στο τέλος, γυρίζεις στο πρώτο κατάστημα και αγοράζεις την πρώτη γόβα. Μετά από λίγο σκέφτεσαι μήπως έπρεπε να ψάξεις λίγο καλύτερα. Σταμάτα να κάνεις τέτοιο κακό στον εαυτό σου. Πάντα θα βρίσκεσαι μπροστά σε σταυροδρόμια. Το φόρεμα ή τη φούστα; Το μπλε ή το ροζ; Τον Λευτεράκη ή τον Κωστάκη;

Με αυτόν τον τρόπο σπαταλάς πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Πάντα θα υπάρχει μια δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη επιλογή που δεν θα διαλέξεις. Η διαδικασία των διαρκών διλημμάτων θα σε κάνει δυστυχισμένη. Η λύση; Όταν αμφιβάλλεις για κάποια επιλογή (πχ. ποιον να διαλέξεις για σύντροφο), σκέψου τα δύο ποιο σημαντικά κριτήρια για εσένα (στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να είναι το χιούμορ και ομορφιά). Αν ένας από τους δύο τα έχει, σταμάτα να αμφιβάλλεις. Χαλάρωσε και πάρε την απόφαση. Τουλάχιστον, θα ξέρεις πως έκανες την επιλογή που πιστεύεις πως θα σε κάνει ευτυχισμένη.