Πώς να πεις «Όχι» όσο πιο ευγενικά γίνεται

26.05.2024
Πώς να πεις «Όχι» όσο πιο ευγενικά γίνεται
Αν σου έχει τύχει να χρειάζεται να αρνηθείς κάτι, από πρόσκληση μέχρι δώρο ή επίσκεψη αλλά δεν θέλεις να πεις ένα ξερό «Όχι», ιδού μερικές ιδέες που μπορεί να σε βοηθήσουν.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως σαφώς και έχεις δικαίωμα να αρνηθείς κάτι που δεν θέλεις, δεν σου ταιριάζει, δεν σε βολεύει, δεν θέλεις. Προφανώς και υπάρχει το θέμα της «υποχρέωσης» όπου το «θέλω» παραγκωνίζεται κάπως, όμως αν δεν μιλάμε για μια τέτοια περίπτωση, ιδού πώς μπορείς να αρνηθείς ΄οσο πιο ευγενικά γίνεται.

7 τρόποι να ζητήσεις συγνώμη χωρίς να την... ξεστομίσεις

Μπορείς να εκφράσεις ευγνωμοσύνη: «Σας ευχαριστώ που με σκέφτεστε, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να συμμετάσχω/να βοηθήσω/να παρευρεθώ».

Μπορείς να προσφέρεις μια εναλλακτική: «Εκτιμώ την προσφορά, αλλά δεν μπορώ να [κάνω αυτό που μου ζητείται]. Ωστόσο, μπορώ να σας βοηθήσω με [πρότεινε μια εναλλακτική ενέργεια].»

Ας είσαι πάντα, όμως ειλικρινής και εγενική: «Συγγνώμη, αλλά πρέπει να απορρίψω την πρόσκληση/αίτημά σας καθώς έχω άλλες δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή».

Καλό είναι να θέτεις όρια: «Πρέπει να δώσω προτεραιότητα στον χρόνο και τις δεσμεύσεις μου αυτή τη στιγμή, οπότε δεν θα μπορέσω να αναλάβω τίποτα επιπλέον. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση».

4 φορές που επιτρέπεται να πεις ψέματα σε μια σχέση

Ένα «λευκό ψεματάκι» για ανειλημένες υποχρεώσεις δεν θα έβλαπτε επίσης: «Θα ήθελα, αλλά δυστυχώς, έχω ένα επαγγελματικό ραντεβού που δνε μπορεί να ανβληθεί», παραδείγματος χάρη.

Τελευταία τροποποίηση στις 26.05.2024 - 19:07