Γιατί η επιλογή να είσαι single είναι μια γενναία πράξη αυτοεκτίμησης

07.08.2023
Γιατί η επιλογή να είσαι single είναι μια γενναία πράξη αυτοεκτίμησης
Το 1960, περίπου το 10% των ενηλίκων δεν είχαν παντρευτεί ποτέ. Το 2012, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 20%. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, οι άνθρωποι που είναι singles θεωρούνται συχνά αποτυχημένοι ή αντικοινωνικοί. Αλλά το να είσαι single είναι συχνά μια επιλογή και μια πράξη φροντίδας για τον εαυτό σου.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να είναι singles και γιατί είναι εξίσου ψυχικά υγιές με το να έχεις έναν σύντροφο.

Δεν θέλουμε να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας

Σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να εκτιμά την οικογένεια και τον γάμο, οι άνθρωποι που είναι singles συχνά αποδοκιμάζονται. Από την παιδική ηλικία, μαθαίνουμε ότι όλοι περιμένουν από εμάς να μεγαλώσουμε, να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδιά. Άτομα που τυχαίνει να μην θέλουν αυτά τα πράγματα, στιγματίζονται και μπορεί να αισθάνονται μεγάλη πίεση από τους συγγενείς τους και ακόμη και από αγνώστους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα αν είσαι single. Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να μην φαίνονται αταίριαστοι με το κοινωνικό σύνολο και συχνά προτιμούν μια καταχρηστική σχέση από τη μοναξιά επειδή είναι πιο κοινωνικά αποδεκτή. Ωστόσο, είναι πολύ καλύτερο για ένα άτομο να βγει από μια καταχρηστική σχέση και να ζει ευτυχισμένο μόνο του παρά να μείνει σε ένα τοξικό περιβάλλον μόνο και μόνο λόγω της γνώμης κάποιου άλλου.

Πώς να προστατέψεις τα νέα όρια σου από άτομα που δεν τα καταλαβαίνουν

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μόνος και στο να είσαι μοναχικός

Ενώ κάποιοι μπορεί να αποκαλούν ένα single άτομο «μοναχικό», συχνά αυτό δεν ισχύει. Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που ένα άτομο δεν επιλέγει απαραίτητα και παραμένει κοινωνικά αποκλεισμένο. Για αυτό, η δική του παρέα δεν είναι αρκετή. Ένας μοναχικός άνθρωπος αναζητά την οικειότητα και νιώθει την ανάγκη της, αλλά δεν τη βρίσκει.

Ένα άτομο που είναι μόνο του επιλέγει να είναι έτσι και μπορεί να είναι πολύ καλά που δεν μοιράζεται τη ζωή του με κάποιον. Προτιμά να απολαμβάνει τη δική του παρέα, έχει χόμπι και ενδιαφέροντα, καθώς και φίλους. Μια μελέτη έδειξε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι δεν ήταν ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που επέλεξαν να είναι μόνοι.

Οι παντρεμένοι ζουν δύο χρόνια παραπάνω από τους singles σύμφωνα με έρευνα

Το να είσαι single συμβάλλει στην ανάπτυξή σου ως ανθρώπινο ον

Οι ψυχολόγοι λένε ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να είσαι σε αρμονία με τον εαυτό σου. Χωρίς να έχεις μια υγιή σχέση με τον εαυτό σου εξαρχής, δεν είναι δυνατό να έχεις υγιείς σχέσεις με τους άλλους. Αποδεχόμενοι τη μοναξιά, οι singles είναι πιο ανοιχτοί στην ανάπτυξη και την εξέλιξη από τους παντρεμένους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τελευταίοι συχνά βασίζονται πολύ στον σύντροφό τους κάτι που μπορεί να αρχίσει να τους ορίζει σε κάποιο βαθμό.

Για μερικούς ανθρώπους που είναι singles, είναι ένας τρόπος να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο. Οι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα να είναι μόνοι τους συνήθως βασίζονται στον εαυτό τους και εμπιστεύονται την εσωτερική φωνή που τους καθοδηγεί. Τους δίνει μεγάλη ελευθερία και την ευκαιρία να σκεφτούν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους και όχι κάποιου άλλου. Επίσης, μπορούν να κάνουν καλύτερες επιλογές επειδή δεν έχουν εξωτερική επιρροή.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.08.2023 - 10:15