Πώς το να εστιάζεις στη διασκέδαση αντί για την ευτυχία θα σε οδηγήσει στη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση

11.01.2023
Πώς το να εστιάζεις στη διασκέδαση αντί για την ευτυχία θα σε οδηγήσει στη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση
Οι συμβουλές ενός ψυχολόγου και επιστήμονα συμπεριφοράς

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η παγκόσμια εταιρεία αναλύσεων Gallup ερεύνησε Αμερικανούς σε 29 διαφορετικές πτυχές της ζωής, από την πολιτική μέχρι τη θέση των γυναικών και το πόσο ευτυχισμένες νιώθουν. Το 2022, μόνο το 38 τοις εκατό των Αμερικανών ισχυρίστηκε ότι ήταν ευτυχισμένο, ένα ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών. Εάν λάβεις μόνο τα στατιστικά υπόψη, αυτό το εύρημα θα ήταν ανησυχητικό. Αλλά αν μιλήσεις με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μπορεί να εκπλαγείς όταν ακούσεις ότι η αναζήτηση της διασκέδασης πάνω από την ευτυχία είναι ένας καλύτερος τρόπος για να περάσεις το χρόνο σου.

10 εύκολοι τρόποι να κάνεις το 2023 την καλύτερη χρονιά σου

«Η δυτική επιδίωξη της ευτυχίας έχει γίνει πολύ προβληματική», λέει ο οργανωτικός ψυχολόγος και επιστήμονας συμπεριφοράς, Michael Rucker. «Δεν είναι επειδή εκτιμούμε την ευτυχία ή προσπαθούμε να ανθίσουμε, αλλά γίνεται υπερβολική ανησυχία με τα πολλά εξωτερικά μηνύματα κινήτρων. Οι άνθρωποι που βλέπουν την ευτυχία τόσο μακριά, καταλήγουν να χρησιμοποιούν το χρόνο για ενδοσκόπηση για να μικρύνουν την απόσταση μεταξύ του σημείου που βρίσκονται και του που θέλουν να είναι».

Αυτό οδηγεί στη μη αποτελεσματική χρήση του χρόνου και σταδιακά αρχίζει να αναγνωρίζεται ως δυστυχία, σύμφωνα με τον Rucker. «Μόλις φτάσεις σε αυτή την καθοδική πορεία, γίνεται μια άσκηση προκατάληψης επιβεβαίωσης και αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα με αυτόν τον αρνητικό τρόπο», λέει. Αντίθετα, ο Rucker λέει ότι θα ήταν καλύτερα να αφιερώσεις χρόνο εστιάζοντας στη διασκέδαση.

Ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος για διασκέδαση και ευτυχία
«Η ευτυχία είναι ένα υποπροϊόν της διασκέδασης», λέει ο Rucker. Όταν κάνουμε πράγματα που θεωρούμε διασκεδαστικά, με την πάροδο του χρόνου, θα αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας ως πιο ευτυχισμένη. «Συνηθίζαμε να βλέπουμε την ευτυχία ως ένα πλαίσιο αιτίας και αποτελέσματος», λέει. «Για παράδειγμα, αν βρω καλύτερη δουλειά, θα είμαι πιο ευτυχισμένος. Αλλά ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, η νευροεπιστήμη μας έχει διδάξει ότι ο εγκέφαλος είναι αλγοριθμικός και πιο προγνωστικός. Καθώς συσσωρεύουμε και καταγράφουμε αυτές τις χαρούμενες εμπειρίες, μπορούμε να προκαταλάβουμε τους εαυτούς μας και να εκπαιδεύσουμε το μυαλό να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα είναι καλά».

Όταν αναζητούμε την ευτυχία, βρισκόμαστε σε μια συνεχή κατάσταση αξιολόγησης, η οποία δεν μας ωφελεί μακροπρόθεσμα. «Μόλις εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας στην αποδοχή της εξουσίας και της αυτονομίας που έχουμε πάνω στον εαυτό μας, η χαρά και η συνολική ευτυχία θα αυξηθούν αργά αλλά σίγουρα αυτόματα», λέει ο Rucker.

Γιατί πρέπει να εστιάσεις σε συνήθειες αντί σε αποφάσεις το νέο έτος

Πώς να εστιάσεις στη διασκέδαση παρά στην ευτυχία
Ο Rucker συνιστά ανεπιφύλακτα να κάνεις έναν έλεγχο του τρόπου με τον οποίο ξοδεύεις τον χρόνο σου και να εξαλείψεις ή να αναθέσεις οτιδήποτε δεν είναι ευχάριστο όπου είναι δυνατόν. «Ανάλογα με το πόσες εξωτερικές ευθύνες έχουμε, γενικά μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο και να πάρουμε πίσω δύο έως πέντε ώρες την ημέρα», λέει.

Μπορείς να ξεκινήσεις κοιτάζοντας το ημερολόγιό σου και αφαιρώντας δραστηριότητες ή εργασίες που δεν είναι πλέον ευχάριστες αλλά συνηθισμένες. «Δεν πρόκειται να προσθέσεις στο πρόγραμμά σου, αλλά να ανταλλάξεις πράγματα που δεν σου φέρνουν χαρά», εξηγεί. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές πρωτοβουλίες ευεξίας στο χώρο εργασίας δεν αποδίδουν – είναι προσθετικές».

Αλλά η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν παρατηρήσεις πόσο υπέροχα νιώθεις αφού ανακτήσεις λίγο χρόνο για διασκέδαση. «Δεν είναι εγωιστικό», λέει ο Rucker. «Σου επιτρέπει να εμφανιστείς ως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου».