4 ενδεικτικά σημάδια ότι μεγάλωσες με έναν αμυντικό γονέα

27.12.2022
4 ενδεικτικά σημάδια ότι μεγάλωσες με έναν αμυντικό γονέα
Και πώς να το διαχειριστείς αυτές τις γιορτές

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για μερικούς ανθρώπους, είτε οφείλεται στο ότι κουβαλούν το ψυχικό φορτίο των γιορτών για όλη τους την οικογένειά, είτε στη δυσκολία στον καθορισμό ορίων. Το να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σου κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν μπορεί επίσης να αναδείξει πολλά πράγματα, ιδιαίτερα αν δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις τους αμυντικούς γονείς.

Η ψυχοθεραπεύτρια Divya Robin εξηγεί ότι ένας αμυντικός γονέας ανταποκρίνεται στις ανάγκες ή τα συναισθήματα ενός παιδιού με αμυντικότητα, είτε το εν λόγω παιδί είναι μικρό είτε ενήλικο. «Αυτή η αμυντικότητα είναι συχνά μια απάντηση στο αίσθημα απειλής ή άβολης αίσθησης με τα συναισθήματα που προκύπτουν για έναν γονέα όταν το παιδί του εκφράζει πώς η συμπεριφορά του γονέα επηρέασε την ευημερία αυτού του παιδιού», λέει. Αυτή η αμυντική συμπεριφορά, προσθέτει, στέλνει σιωπηρά μηνύματα στο παιδί, για παράδειγμα, ότι δεν είναι ασφαλές για αυτό να έχει σωματικές, συναισθηματικές ή ψυχικές ανάγκες ή ότι πρέπει να κάνει τα πάντα μόνο του, κάτι που μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά ψυχολογικά ακόμη και σε ενηλικιότητα.

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το Merriam-Webster

Παρακάτω, η Robin μοιράζεται τα σημάδια ότι μεγάλωσες με έναν αμυντικό γονέα και συμβουλές για το πώς να τα αντιμετωπίσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μεταφέρει την ευθύνη σε εσένα
Ένας αμυντικός γονέας συχνά κάνει το θύμα κάθε φορά που του φέρνεις αναμνήσεις, ειδικά εκείνες που σου προκαλούν πόνο. Ή, μπορεί να αρνηθεί την εμπειρία σου εντελώς. Αυτή η συμπεριφορά στέλνει το μήνυμα ότι η αγάπη είναι υπό όρους, που σημαίνει ότι ο γονιός σου θα σε αγαπήσει και θα σε υποστηρίξει μόνο εάν αποφύγεις να αναφέρεις οτιδήποτε αρνητικό έχει κάνει απέναντί σου.

Δικαιολογεί τις συμπεριφορές του
Εάν δεν ρίξει την ευθύνη σε εσένα ή αρνηθεί την εμπειρία, η Robin λέει ότι ένας αμυντικός γονέας μπορεί επίσης να «δικαιολογήσει» τις συμπεριφορές του αναφέροντας προηγούμενες εμπειρίες και εξηγώντας γιατί φέρθηκαν έτσι αντί να επικυρώσει τα συναισθήματά σου.

Σε διακόπτει όταν μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου
Επειδή οι αμυντικοί γονείς αισθάνονται ότι απειλούνται ή νιώθουν άβολα όταν το παιδί τους εκφράζει τα συναισθήματά του, η Robin λέει ότι σπεύδουν να το διακόψουν όταν μοιράζεται αυτό που νιώθει. Μπορεί επίσης να εμφανίσει γνωστικές διαστρεβλώσεις, όπως να κάνει καταστροφικές υποθέσεις σχετικά με τη συναισθηματική εμπειρία του παιδιού.

Νιώθει ότι ξέρει «καλύτερα»
Εκτός από το ότι σε διακόπτει όταν μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου, η Robin λέει ότι ένας αμυντικός γονέας μπορεί να μιλήσει εκ μέρους σου επειδή ισχυρίζεται ότι «ξέρει καλύτερα». «Αυτό μπορεί να είναι ένας συνειδητός ή ασυνείδητος αμυντικός μηχανισμός για να σε ελέγξει ώστε να μην σχηματίσεις τις δικές σου απόψεις επειδή μπορεί να είναι απόψεις που δεν του αρέσουν», λέει. Και πάλι, αυτό σε διδάσκει ότι δεν υπάρχει χώρος για τη φωνή σου ή ότι η φωνή σου δεν έχει σημασία.

Πώς να αντιμετωπίσεις τους αμυντικούς γονείς την περίοδο των γιορτών
Σε ό,τι αφορά έναν αμυντικό γονέα, η Robin τονίζει έντονα τη σημασία της κατανόησης ότι η αμυντικότητα είναι μια συμπεριφορά, όχι ένα χαρακτηριστικό χαρακτήρα που είναι μια εγγενής πτυχή της προσωπικότητάς τους. Και επειδή είναι μια συμπεριφορά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να την αλλάξει αν το επιλέξει. Να γιατί είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε αυτή τη διάκριση: «Όταν επικεντρωνόμαστε στη συμπεριφορά έναντι του ατόμου, τότε δημιουργείται μια καλύτερη κατανόηση της ρίζας των πράξεών του», εξηγεί. «Αν και οι συμπεριφορές κάποιου μπορεί να μας βλάψουν, δεν μπορούμε να ορίσουμε ολόκληρη την ύπαρξη ενός ατόμου στις συμπεριφορές που κάνει».

Αυτό μας φέρνει στην επόμενη συμβουλή της Robin: Σκέψου πόσο πρόθυμος πιστεύεις ότι είναι ο αμυντικός γονέας να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Κάποιοι μπορεί να είναι ανοιχτοί σε αυτό, αλλά άλλοι όχι. «Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη συνειδητοποίηση για πολλούς ότι η αμυντική συμπεριφορά του γονέα είναι βαθιά ριζωμένη και αν και είναι δυνατό να αλλάξει, μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να το κάνουν», λέει. Από εκεί, μπορείτε να επιλέξεις εάν θέλεις ή όχι να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου σχετικά με το πώς σε επηρεάζει η αμυντική του συμπεριφορά, γνωρίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να ανταποκριθεί με αμυντικό τρόπο.