Μπορούν πραγματικά τα κόκκινα νύχια να σε μετατρέψουν σε αντικείμενο πόθου;

21.11.2022
Μπορούν πραγματικά τα κόκκινα νύχια να σε μετατρέψουν σε αντικείμενο πόθου;
Μια ψυχολόγος εξηγεί το #RedNailTheory, που έχει γίνει viral

Το hashtag #RedNailTheory έχει γίνει viral στο TikTok με χρήστες να ισχυρίζονται ότι το κόκκινο βερνίκι νυχιών μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ανδρών. Αν και η ιδέα μοιάζει με συμβουλή από περιοδικό της δεκαετίας του 1950, η ψυχολόγος Carla Marie Manly, συγγραφέας του "Date Smart" λέει ότι υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτό.

"Σε ορισμένους πολιτισμούς, όπως οι αρχαίοι Έλληνες και οι Εβραίοι, το κόκκινο θεωρούνταν χρώμα αγάπης και πάθους. Μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε να συνδέουμε το κόκκινο -ειδικά τους ζωντανούς βυσσινί τόνους- με τη σεξουαλικότητα, το πάθος και τον ρομαντισμό", λέει η Dr. Manly. "Πολλοί άνδρες βρίσκουν το κόκκινο βερνίκι νυχιών δελεαστικό λόγω της μακροχρόνιας σύνδεσής του με τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες ασυνείδητα βρίσκουν τις γυναίκες πιο ελκυστικές όταν φορούν κόκκινα. Ακριβώς όπως οι άντρες ελκύονται από την ομορφιά ενός λαμπερού κόκκινου σπορ αυτοκινήτου, φαίνεται να έχουν παρόμοια αντίδραση με τις γυναίκες που φορούν κόκκινο βερνίκι νυχιών".

​Γιατί είναι τόσο δύσκολη η αποδοχή ενός κομπλιμέντου;

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχει πραγματική επιστημονική απόδειξη για να το υποστηρίξει αυτό. Σύμφωνα με έρευνα, το κόκκινο χρώμα ενισχύει την έλξη των αρσενικών προς τα θηλυκά σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου (π.χ. πιθήκους) και μια μελέτη του 2008 έδειξε "μια παράλληλη επίδραση στους ανθρώπους". Η έκθεση αναφέρει: "Το κόκκινο, σε σχέση με άλλα χρώματα, κάνει τους άνδρες να βλέπουν τις γυναίκες ως πιο ελκυστικές και πιο σεξουαλικά επιθυμητές".

Πώς να καταλάβεις εάν κάποιος σου λέει ψέματα

Καθώς η θεωρία των κόκκινων νυχιών έχει κάνει τον γύρο της στα social media, πολλοί έχουν αποδώσει τη δύναμη του κόκκινου σε κάποιες... φροϋδικές ρίζες. "Μερικοί άντρες μπορεί σίγουρα ασυνείδητα να βρίσκουν ελκυστικό το κόκκινο βερνίκι νυχιών αν οι μητέρες τους ή άλλες βασικές γυναικείες φιγούρες είχαν την τάση να φορούν βερνίκια νυχιών σε κόκκινο τόνο", λέει η Dr. Manly, αλλά πιστεύει ότι η έλξη συνδέεται περισσότερο με τη δύναμη του κόκκινου χρώματος. Η Julie Kandalec, μια celebrity nail artist και εκπαιδευτικός στη Νέα Υόρκη, συμφωνεί. "Σε ό,τι αφορά τη θεωρία των κόκκινων νυχιών ότι στους άντρες αρέσει το κόκκινο επειδή τους θυμίζει τις μαμάδες τους, δεν νομίζω ότι ισχύει καθόλου γιατί ως επί το πλείστον οι γυναίκες με τις οποίες μεγάλωσα τη δεκαετία του '90 δεν φορούσαν πραγματικά πολύ κόκκινο—μάλλον περισσότερο μωβ".

Πέρα από αυτό το περίεργο στοιχείο, αν θέλεις να δοκιμάσεις το #RedNailTheory, η Manly λέει ότι είναι αρκετά ακίνδυνο, αρκεί να σε κάνει να νιώθεις καλά. "Αν κάποια αντιπαθεί το κόκκινο βερνίκι νυχιών και το φοράει αποκλειστικά για να προσελκύει τους άνδρες, ίσως είναι καιρός να κάνει ένα βήμα πίσω για να επικεντρωθεί στην αγάπη του εαυτού της", λέει. "Εάν παρουσιάζεσαι με τρόπο που σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, μπορεί να κινδυνεύεις να αλλάξεις τον εαυτό σου για να ευχαριστήσεις τους άλλους. Επίτρεψε στον εαυτό σου να ενεργήσει με τρόπους που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα σου - όχι μια εκδοχή του εαυτού σου που δημιουργήθηκε προσεκτικά για να ευχαριστήσει τους άλλους".