Πώς να καταλάβεις εάν κάποιος σου λέει ψέματα | αρμονικη ζωη , ευ ζην , ψυχολογια | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
8:00
14/9/2022

Πώς να καταλάβεις εάν κάποιος σου λέει ψέματα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις όταν δε ξέρεις αν πρέπει να πιστέψεις κάποιον, σύμφωνα με έναν ειδικό επικοινωνίας 

Η επικοινωνιοπαθολόγος και η γνωστική νευροεπιστήμονας Caroline Leaf, λέει ότι υπάρχουν πολλά μοτίβα ομιλίας, οπτικές ενδείξεις και φυσικά σημάδια που εμφανίζονται όταν κάποιος δεν λέει την αλήθεια. 

Πώς να είσαι πιο υπομονετική κάθε μέρα

 

Ποια είναι τα φυσικά σημάδια ότι κάποιος λέει ψέματα;
Σύμφωνα με την Dr. Leaf, δημιουργό του Neurocycle, τα κοινά φυσικά σημάδια ότι κάποιος λέει ψέματα μπορεί να περιλαμβάνουν εφίδρωση, τρέμουλο, τραυλισμό στα μάτια, χρήση μη αντίστοιχων χειρονομιών και υπερβολική ταραχή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι δύο βασικά πράγματα εδώ.

Πρώτον, αυτά τα σημάδια μπορεί να μαρτυρούν ότι κάποιος λέει ψέματα - δεν είναι εγγυήσεις. Άλλωστε, μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο ανήσυχοι και/ή πιο νευρικοί από άλλους. «Συχνά αυτά τα σωματικά συμπτώματα μπορεί επίσης να ισοδυναμούν με κοινωνικό άγχος και έτσι εάν κάποιος κάνει πάντα αυτές τις κινήσεις στην ομιλία του, δεν είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι λέει ψέματα. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο που μιλά συνήθως - εάν αυτά τα φυσικά σημάδια είναι ένα ακανόνιστο μοτίβο στην ομιλία, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα να λέει ψέματα».

Δεύτερον, η Leaf σπεύδει να επισημάνει ότι αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά φυσικά σημάδια που θα μπορούσαν να εμφανιστούν όταν κάποιος λέει ψέματα. Συνολικά, τα φυσικά σημάδια ότι κάποιος λέει ψέματα τείνουν να είναι ενδεικτικά της αποφυγής. 

Οι τεχνικές που μπορείς να ακολουθήσεις για να κάνεις τα όνειρα σου αληθινά

 

Ποια είναι τα μοτίβα ομιλίας που υποδεικνύουν ότι κάποιος λέει ψέματα;
Ενώ ο τραυλισμός μπορεί να θεωρηθεί ένα μοτίβο ομιλίας που εμφανίζεται κάτω από πίεση (όπως, ας πούμε, ενώ λέει ψέματα), η Leaf λέει ότι «Μερικές φορές οι άνθρωποι που λένε ψέματα μπορεί να δώσουν περίπλοκες λεπτομέρειες ή μπορεί επίσης να δώσουν πολύ λίγες λεπτομέρειες», λέει. Εκτός από αυτό που λένε (ή δεν λένε), η Leaf λέει ότι η καμπή παίζει επίσης ρόλο. «Μπορεί να υπάρξει αλλαγή στον τόνο της φωνής τους, μπορεί να μουρμουρίσουν ή να σκοντάψουν στις λέξεις», λέει. Τέλος, η Leaf επισημαίνει ότι όταν κάποιος λέει ψέματα, είναι απολύτως πιθανό να μην μπορεί να διατηρήσει τα ψέματά του. «Μπορεί να ακούσεις διαφορετικές ιστορίες και λεπτομέρειες ιστοριών», εξηγεί.

Ποιες είναι οι οπτικές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι κάποιος λέει ψέματα;
Οπτικά, η Leaf λέει ότι η γλώσσα του σώματος θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης του ψέματος. «Μπορεί να υπάρξει μια ξαφνική αλλαγή στη γλώσσα του σώματός όταν κάποιος αρχίσει να λέει ψέματα - μπορεί να εμφανίζει κάποια νευρικά σημάδια - μπορεί να αποφεύγει την επαφή με τα μάτια ή να καλύπτει το στόμα του - ειδικά αν δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί συνήθως», λέει.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η γλώσσα του σώματος ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει όταν λέει ψέματα και μπορεί και όχι. Συχνά αν διαμορφώσουμε αντιλήψεις βασισμένες μόνο στη γλώσσα του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές κακές επικοινωνίες στις σχέσεις», λέει η Leaf.

Τι να κάνεις αν νομίζεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα
Εάν πιστεύεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα με βάση σωματικά, λεκτικά και οπτικά στοιχεία που έχεις παρατηρήσει, είναι σημαντικό να σκεφτείς για τι μπορεί να λέει ψέματα.

Το ψέμα με κακόβουλη πρόθεση (για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από μια χαρούμενη έκπληξη, όπως μια ανακοίνωση γενεθλίων, αρραβώνων ή μωρού) μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για την ψυχική υγεία καθώς και για κάθε είδους σχέσεις. «Τα μικρότερα ψέματα μπορεί να είναι λιγότερο επιζήμια σε μεγάλη κλίμακα, αλλά εξακολουθούν να είναι βλαβερά και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπιστία στις σχέσεις. Έπειτα, υπάρχουν μεγάλα ψέματα ή προδοσίες εμπιστοσύνης που μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις, οι οποίες στη συνέχεια οδηγούν σε πολλή δουλειά για επιδιόρθωση, αλλά είναι τόσο σημαντικό να διευθετηθεί ο αντίκτυπος του ψέματος».

Εάν πιστεύεις ότι κάποιος λέει ψέματα για κάτι σοβαρό, θα είναι καλό να τον αντιμετωπίσεις και να αποφασίσεις εάν θέλεις να τον ακούσεις. «Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν πει ψέματα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι», λέει η Leaf. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πληγώνονται πραγματικά και να λένε ψέματα για τα συναισθήματά τους ή μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρούς ψυχικούς αγώνες όπως εθισμό ή διατροφικές διαταραχές ή τραύματα και λένε ψέματα για να το καλύψουν. Υπάρχουν, ωστόσο, άνθρωποι που λένε ψέματα για να πληγώσουν τους άλλους ή λένε ψέματα με κακές προθέσεις. Δυστυχώς, το να είσαι ειλικρινής μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά τελικά μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους περισσότερο».

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ