Πώς να αποφύγεις την κοινωνική εξάντληση ως εσωστρεφές άτομο

24.08.2022
Πώς να αποφύγεις την κοινωνική εξάντληση ως εσωστρεφές άτομο
Χωρίς να απομακρυνθείς εντελώς από τους φίλους και την οικογένειά σου

Εάν είσαι εσωστρεφής, μπορεί συχνά να βρεθείς σε δύσκολες κοινωνικά καταστάσεις. Από τη μία πλευρά, ο άφθονος κοινωνικός χρόνος πιθανότατα σε αφήνει αποφορτισμένη από ενέργεια, χωρίς να θέλεις τίποτα άλλο από το να κουλουριαστείς στον καναπέ ή να πας για μια βόλτα μόνη σου. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδανικό για κοινωνικές ευκαιρίες με τον ζεστό καιρό που επιτρέπει πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Μπορεί να θέλεις να συμμετάσχεις τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, μετά από περιόδους απομόνωσης, αλλά επίσης να μην θέλεις να διακινδυνεύσεις την πλήρη κοινωνική εξάντληση. Ευτυχώς, το να πετύχεις το πρώτο αποφεύγοντας το δεύτερο είναι εφικτό ως εσωστρεφής με κάποιο εκ των προτέρων προγραμματισμό και επίκαιρες τακτικές.

Είσαι αναβλητική; Απάντησε αυτές τις 3 ερωτήσεις για να μάθεις

Παρακάτω, θα βρεις συμβουλές από ψυχολόγους για το πώς να συναναστρέφεσαι τους άλλους ως εσωστρεφής, χωρίς να βιώσεις την πλήρη κοινωνική εξάντληση.

1. Να είσαι ειλικρινής για το πώς νιώθεις με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας σου
Το να γνωρίζουν οι άνθρωποι σου ότι ο πολύς χρόνος κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σε εξαντλήσει ή ότι χρειάζεσαι πολλή ενέργεια για να συμμετάσχεις σε μια κοινωνική έξοδο, μπορεί να αφαιρέσει ένα τεράστιο βάρος από εσένα.
«Απλώς να είσαι ειλικρινής», λέει η κλινική ψυχολόγος Laurie Helgoe. «Στους φίλους, θα μπορούσες να πεις κάτι σαν, ‘Ήταν τόσο δύσκολο να αφήσω τον σκύλο μου και τον καναπέ μου απόψε. Καλύτερα να το κάνουμε να αξίζει τον κόπο!’ ή αν συναντάς ένα νέο άτομο, ανάφερε ένα θέμα που αντικατοπτρίζει την εσωστρέφειά σου».

Η ειλικρίνεια θα μπορούσε επίσης να σε βοηθήσει να βρεις μια πηγή σύνδεσης με άλλους που κάνει τη συζήτηση λιγότερο εξαντλητική. «Στο βιβλίο μου, ‘Εσωστρεφής Δύναμη’, προκαλώ τους εσωστρεφείς να σταματήσουν να ζουν σύμφωνα με την υπόθεση ότι όλοι οι άνθρωποι προτιμούν την εξωστρέφεια», λέει η Helgoe. «Τώρα είναι η ώρα να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τουλάχιστον, αν όχι ταυτίζονται, με τις εσωστρεφείς προτιμήσεις».

Εάν αυτό σου φαίνεται άβολο, η Helgoe προτείνει πρώτα να γράψεις τις ειλικρινείς σκέψεις σου σχετικά με την κοινωνικοποίηση σε ένα ημερολόγιο. «Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο άνετη με την πραγματικότητά σου, και να εντοπίσεις το χιούμορ και τις ιδέες μέσα σε αυτήν», λέει.

2. Προγραμμάτισε συγκεκριμένες κοινωνικές και μη κοινωνικές ημέρες
Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό εκ πρώτης όψεως, αλλά η ομαδοποίηση κοινωνικών εκδρομών ή συγκεντρώσεων σε συγκεκριμένες ημέρες μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στον μετριασμό της κοινωνικής εξάντλησης στους εσωστρεφείς, σύμφωνα με την Helgoe.

«Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αφήσεις στον εαυτό σου γεμάτες μέρες που δε θα έχεις καμία κοινωνική υποχρέωση και θα μπορείς να φορτίσεις τις μπαταρίες του οργανισμού σου», λέει. Εκείνες τις ελεύθερες ημέρες μεταξύ των ημερών κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συνεχίσεις να συνδέεσαι με έναν στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας (για τον οποίο δεν χρειάζεται να προετοιμαστείς διανοητικά για να κάνεις παρέα).
Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον χρόνο για ξεκούραση ή δραστηριότητες αποκατάστασης, όπως παιχνίδι με ένα κατοικίδιο, διάβασμα ή παρακολούθηση τηλεόρασης - όλα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να επαναφορτίσεις την κοινωνική σου μπαταρία, λέει η κλινική ψυχολόγος Aimee Daramus. «Άκουσε το μυαλό και το σώμα σου για να δεις τι λειτουργεί για εσένα και τι όχι».

3. Τις κοινωνικές μέρες, άφησε κενά μεταξύ των εκδηλώσεων για επαναφόρτιση
Παρόλο που η ομαδοποίηση κοινωνικών εξόδων σε συγκεκριμένες ημέρες μπορεί να είναι μια έξυπνη κίνηση, απόφυγε να τις στοιβάζεις και άφησε ένα διάλειμμα τουλάχιστον 30 λεπτών μεταξύ των κοινωνικών υποχρεώσεων.

«Αν μπορείς να δημιουργήσεις ένα αρκετά μεγάλο κενό μεταξύ των συναντήσεων, βάλε στόχο να κάνεις στο ενδιάμεσο μια ήσυχη βόλτα ή περιήγηση σε βιβλιοπωλείο, για να δώσεις στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο για επεξεργασία», λέει η Helgoe.

4. Ευθυγράμμισε τις κοινωνικές δραστηριότητες με τις αξίες ή τα ενδιαφέροντά σου
Για τους εσωστρεφείς, οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα φέρνει μαζί της λίγη κοινωνική αποστράγγιση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικά λιγότερο επιζήμιο εάν η δραστηριότητα αντικατοπτρίζει μία από τις βασικές σου αξίες.
Για παράδειγμα, αν εκτιμάς πολύ μια στενή φιλία ή συνεργασία και η παρουσία σου σε μια συγκεκριμένη εκδήλωση θα σήμαινε πολλά για αυτό το άτομο, μπορεί να νιώθεις ότι «άξιζε τον κόπο» να παρευρεθείς ακόμα κι αν η ίδια η εκδήλωση θα ήταν κανονικά εντελώς κουραστική.

Το ίδιο ισχύει για κάθε εκδήλωση που περιλαμβάνει προσωπικό ενδιαφέρον. «Παίξε με τα ενδιαφέροντά σου», λέει η Daramus. «Διάλεξε εκδηλώσεις για τις οποίες γνωρίζεις ότι μπορείς να ενθουσιαστείς». Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνει να δίνεις προτεραιότητα σε γεγονότα χαμηλών τόνων όταν είναι δυνατόν, όπως μια εκδρομή στο σπα ή μια βραδιά κινηματογράφου, τα οποία δεν θα απαιτούν πολλή κοινωνική ενέργεια.

5. Βρες μια αίσθηση ιδιωτικότητας και ηρεμίας γύρω από τους άλλους
Μερικές φορές, μπορεί να διαπιστώσεις ότι, ακόμη και με όλη την ιεράρχηση και τον προγραμματισμό, εξακολουθείς να καταλήγεις σε ψυχολογική εξάντληση. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσεις μια τεχνική αναπνοής για να επαναφορτιστείς ακόμα και όταν περιτριγυρίζεσαι από άλλους ανθρώπους, λέει η κλινική ψυχολόγος Chloe Carmichael. Προτείνει να κάνεις το εξής: «Πάρε μια μεγάλη εισπνοή και αν είσαι μόνη, άφησε τα βλέφαρά σου να κλείσουν καθώς εκπνέεις», λέει. «Στην επόμενη εκπνοή, φαντάσου τα βλέφαρά σου να πέφτουν ξανά κλειστά και στην επόμενη εκπνοή, φαντάσου ότι οι ώμοι σου πέφτουν. Σε κάθε εκπνοή μετά από αυτό, φαντάσου ένα μέρος του σώματός σου να χαλαρώνει και φαντάσου μια κουρτίνα απομόνωσης γύρω σου, δημιουργώντας ένα κουκούλι. Στη συνέχεια, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και άνοιξε τα μάτια σου».

Εκτός από το μέρος των κλειστών ματιών, μπορείς να κάνεις την ίδια ακριβώς άσκηση αναπνοής ενώ βρίσκεσαι με άλλους. «Έχοντας εξασκήσει την άσκηση στην πλήρη μορφή της ιδιωτικά, μπορείς να δοκιμάσεις να ενεργοποιήσεις την ίδια αίσθηση ιδιωτικότητας και χαλάρωσης ακόμα και με ανοιχτά μάτια».