Πώς να είσαι πιο υπομονετική κάθε μέρα

17.08.2022
Πώς να είσαι πιο υπομονετική κάθε μέρα
Σε έναν κόσμο στιγμιαίας ικανοποίησης, η υπομονή είναι μια χαμένη τέχνη

Θυμάσαι όταν για να πάρεις ένα ζευγάρι νέα παπούτσια έπρεπε να πας στα καταστήματα αντί να κάνεις μερικά κλικ στον υπολογιστή σου; Μερικά καθήκοντα και θελήματα ήταν πιο χρονοβόρα παλιότερα, αλλά συνοδεύονταν επίσης από κάτι σημαντικό: Βοηθούσαν στο να καλλιεργηθεί η υπομονή.

Για προφανείς λόγους, αυτό το χαρακτηριστικό του χαρακτήρα βρίσκεται σε παρακμή - η υπομονή είναι πρακτικά στη λίστα των απειλούμενων ειδών όσον αφορά τις αρετές. Με ολόκληρες τηλεοπτικές σειρές διαθέσιμες ταυτόχρονα σε υπηρεσίες streaming και ερωτήσεις που επιλύονται σε δευτερόλεπτα μέσω μιας μηχανής αναζήτησης, ζούμε σαφώς σε μια εποχή υπερσυνδεσιμότητας. Μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεών της; «Υπάρχει ανάγκη για άμεση ικανοποίηση και απώλεια υπομονής», σύμφωνα με μια έκθεση του 2012 από το Pew Research Center. Μια άλλη μελέτη του 2012 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο των χρηστών του Διαδικτύου εγκαταλείπει ένα διαδικτυακό βίντεο εάν χρειάζεται περισσότερα από πέντε δευτερόλεπτα για να φορτώσει. Και αυτό έγινε πριν από μια δεκαετία. Το να δείχνεις αυτοέλεγχο στην υπομονή σε κάνει πιο αφοσιωμένη, με αυτοπεποίθηση και ακόμη πιο υγιές μέλος της κοινωνίας. Μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Personality διαπίστωσε ότι η ικανότητα άσκησης αυτοελέγχου συσχετίζεται με υψηλή αυτοεκτίμηση, καλύτερους βαθμούς και καλύτερες διαπροσωπικές δεξιότητες.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι υπομονετικοί είναι πιο συμπαθείς - περιμένουν τη σειρά τους και δεν διακόπτουν. Εν ολίγοις, «είναι πιο εύκολο να είσαι μαζί τους», λέει η Rona Renner, συγγραφέας του βιβλίου ανατροφής "Is That Me Yelling?". «Η υπομονή σου δίνει τη δυνατότητα να εργάζεσαι ομαδικά, να έχεις καλές σχέσεις με τους άλλους και να προχωράς προς τους στόχους σου».

Πώς να καλλιεργήσεις την υπομονή σου

Ρύθμισε συνθήματα
Η ανθρώπινη ψυχή λειτουργεί όπως ένας υπολογιστής: Είναι πιο γρήγορος στην ανάκτηση των πληροφοριών που χρησιμοποίησε πρόσφατα. Για να έχεις πιο εύκολη πρόσβαση στην υπομονή, επίλεξε μια δραστηριότητα που εκτελείς συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας (να πίνεις νερό, να αγγίζεις το χερούλι της πόρτας, να γυρίζεις μια σελίδα) και να σκέφτεσαι τη λέξη "υπομονή" κάθε φορά που την κάνεις. Συνέχισε κάθε μέρα για μια εβδομάδα, και θα αρχίσεις να παρατηρείς ότι χειρίζεσαι τις καταστάσεις διαφορετικά από ό,τι θα έκανες πριν.

Οραματίσου την επιτυχία
Δεν χρειάζεται να περιμένεις έως ότου βρεθείς σε μια κατάσταση (ας πούμε, σε μια μεγάλη γραμμή ταμείου) για να δοκιμάσεις τον εαυτό σου. «Οραματίσου μια κατάσταση που κανονικά θα σε προκαλούσε», προτείνει η Lori Lite, ειδική σε θέματα γονέων και συγγραφέας του "Stress Free Kids". «Δες τον εαυτό σου να χαμογελά και να αναπνέει καθώς περιμένεις να κινηθεί η ουρά και πρόσθεσε μερικές θετικές δηλώσεις». Για παράδειγμα: «Θα απολαμβάνω αυτό το περιοδικό όσο περιμένω». Το μυαλό σου θα αρχίσει να επεξεργάζεται το σενάριο προσποίησης ως μια πραγματική εμπειρία στην οποία κάνεις το σωστό, βοηθώντας σε να προετοιμαστείς για μελλοντικές επιτυχίες.

Κάνε διαλογισμό
Οι άνθρωποι που διαλογίζονται λένε ότι αισθάνονται πιο ειρηνικοί, αποδεκτοί και ικανοποιημένοι. Και μια μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου του 2011 που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Yale διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά μπορούν να απενεργοποιήσουν μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος. Μια εύκολη τεχνική που μπορείς να δοκιμάσεις οπουδήποτε: Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου να γεμίζεις το μυαλό σου με το αγαπημένο σου χρώμα. Άφησε το χρώμα να πνίξει τη φωνή που σκέφτεται το χθες ή το αύριο.

Κόψε ταχύτητα
Παγιδευόμαστε τόσο πολύ στη βιασύνη που κολλάμε σε αυτή τη λειτουργία. Αλλά οι περισσότεροι ενήλικες δεν αισθάνονται χαρούμενοι όταν βιάζονται και τα παιδιά είναι ακόμη λιγότερο ικανά να το κάνουν με καλή διάθεση. Βάλε μια μουσική υπόκρουση που σου αρέσει και κινήσου με κανονικό ρυθμό. Εάν εύλογα καθυστερείς συνεχώς, πρέπει να ξανασκεφτείς το πρόγραμμά σου. Πιθανότατα πρέπει να αφιερώσεις λίγα λεπτά για κάθε αποστολή ή να σκεφτείς τι μπορείς να αφαιρέσεις από τη λίστα υποχρεώσεών σου. Θα εκπλαγείς πώς το να ξυπνάς μόλις 15 λεπτά νωρίτερα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Μάθε να αποσπάς την προσοχή σου
Η ικανότητα να αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανάται, είτε μέσω της ονειροπόλησης είτε μέσω της ενεργητικής εφαρμογής της φαντασίας σου, είναι μια δεξιότητα που βελτιώνει την υπομονή. Κάτι τόσο απλό όπως η μετακίνηση ενός βότσαλου από τη μια τσέπη στην άλλη μπορεί να είναι αρκετό για να αποσπάσει το μυαλό σου.