Τι είναι το Negging; Πώς να αναγνωρίσεις αυτή τη μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης

22.02.2022
Τι είναι το Negging; Πώς να αναγνωρίσεις αυτή τη μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις και πώς να το αντιμετωπίσεις

Έχεις αλληλεπιδράσει ποτέ με κάποιον που φαινόταν να εκφράζει ενδιαφέρον για εσένα… κοροϊδεύοντάς σε; Αυτή η συμπεριφορά είναι γνωστή ως "negging", και παραδόξως, χρησιμοποιείται συχνά ως μια μορφή φλερτ.

Όλοι επιθυμούμε και αξίζουμε υγιείς, αμοιβαία υποστηρικτικές σχέσεις, αλλά μερικές φορές μπορεί να βρεθούμε μπλεγμένοι με άτομα που μας χειραγωγούν και μας βλάπτουν. Παρακάτω, θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό το είδος συμπεριφοράς αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.

Τι είναι το negging;
Το Negging είναι μια μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης που πραγματοποιείται μέσω "κακοπροέραιτων φιλοφρονήσεων και προσβολών που μεταμφιέζονται ως εποικοδομητική κριτική", λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Amanda Levison. Το Negging γίνεται από άτομα που επιθυμούν να υπονομεύσουν, να μειώσουν και να ελέγξουν τους ανθρώπους γύρω τους, με σκοπό να κάνουν το άτομο να αρχίσει να εξαρτάται από την έγκριση του θύτη για αυτοεκτίμηση. Παρατηρείται πιο συχνά στο πλαίσιο των ρομαντικών σχέσεων, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε φιλίες, εργασιακές σχέσεις και οικογένειες.

Σημάδια & παραδείγματα
Το Negging είναι ύπουλο και μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές. Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις αυτήν τη συμπεριφορά:

Σου κάνουν κακότροπες φιλοφρονήσεις
"Συνήθως δεν πάω για γυναίκες σαν εσένα, αλλά για σένα, θα κάνω μια εξαίρεση"
"Ουάου, είσαι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν το περίμενα αυτό"
"Μου αρέσει πολύ το ντύσιμό σου, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι αυτά τα παπούτσια δεν ταιριάζουν με αυτό"
"Φαίνεσαι ωραία. Υποθέτω ότι σήμερα έκανες επιτέλους μια προσπάθεια"

Σε προσβάλλουν και το ντύνουν ως ερώτηση
"Αλήθεια θα το φορέσεις αυτό;"
"Είσαι σίγουρη ότι χρειάζεσαι μια δεύτερη μερίδα δείπνου;"
"Υποθέτω ότι είσαι πολύ γενναία που βγαίνεις έξω έτσι"

Σε προσβάλλουν και το ντύνουν ως "εποικοδομητική κριτική"
"Ξέρεις, θα ήσουν πιο σέξι αν έχανες 10 κιλά"
"Ένα κούρεμα θα εξισορροπούσε το πόσο ασύμμετρο είναι το πρόσωπό σου"

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν negging;
Το Negging τις περισσότερες φορές γεννιέται από τοξική αρρενωπότητα. Οι άντρες που το κάνουν στις γυναίκες συχνά λειτουργούν με την υπόθεση ότι οι γυναίκες δεν είναι άξιες σεβασμού, βλέποντάς τις αντίθετα ως αντικείμενα που πρέπει να χειραγωγηθούν για δικό τους κέρδος. Οι άντρες γίνονται αδίστακτοι στην επιβολή του εαυτού τους πάνω στις γυναίκες και διαβεβαιώνονται ότι «αξίζουν» τη σεξουαλική επιτυχία με τις γυναίκες.

Το Negging παρουσιάζεται ως η τεχνική φλερτ που είναι ασφαλής για αποτυχία, επειδή γκρεμίζει τις γυναίκες και τοποθετεί τον θύτη ως τον μόνο που μπορεί να τις ενισχύσει. Αλλά στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που αρνούνται τους άλλους είναι συχνά αυτοί που είναι ανασφαλείς με τον εαυτό τους και βλέπουν το negging ως τον μόνο τρόπο που μπορούν να φλερτάρουν.

Πώς να ανταποκριθείς στο negging
Η πιο απλή απάντηση είναι να αγνοήσεις αυτό το άτομο και να σταματήσεις να αλληλεπιδράς μαζί του. Η σπατάλη ενέργειας στην προσπάθεια να ασχοληθείς με κάποιον που δεν μπορεί να σε σεβαστεί μπορεί να είναι εξαιρετικά κουραστική. Εναλλακτικά, μπορείς να αντιμετωπίσεις απευθείας το άτομο και να του πεις ότι δεν σου αρέσει ο τρόπος που σου μιλάει. Ωστόσο, έχε υπόψη σου ότι το άτομο αυτό μπορεί στη συνέχεια να ανταποκριθεί στην αντιπαράθεσή σου με πιο υβριστικές συμπεριφορές.

Δεν είναι ποτέ δική σου ευθύνη να αλλάξεις την καταχρηστική συμπεριφορά ενός ατόμου, αλλά μπορείς να του καταστήσεις απολύτως σαφές ότι αυτό που κάνει δεν είναι εντάξει. Εάν πιστεύεις ότι υπάρχει πιθανότητα το άτομο να μπορέσει να το δεχτεί σωστά, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να πεις κάτι όπως, "Όταν κάνεις ένα τέτοιο σχόλιο, με κάνεις να νιώθω θυμωμένη και πληγωμένη επειδή ξέρω ότι προσπαθείς να με κάνεις να νιώσω άσχημα και να με πληγώσεις γιατί, παρόλο που γνωρίζω το κίνητρό σου, τα λόγια σου εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο".