4 ψυχολογικοί λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από τα οικονομικά σου προβλήματα

21.02.2022
4 ψυχολογικοί λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από τα οικονομικά σου προβλήματα
Το να φτάσεις στη συναισθηματική ρίζα των χρηματικών σου προβλημάτων μπορεί να είναι το κλειδί για να κάνεις σημαντικές αλλαγές

Έχεις συχνά έλλειψη χρημάτων, ή πάντα προσπαθείς να ξεφύγεις από τα χρέη σου; Σύμφωνα με τους οικονομικούς θεραπευτές, πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν είναι πραγματικά οικονομικά προβλήματα, αλλά προβλήματα αυτοεκτίμησης, προβλήματα αποκατάστασης τραύματος ή προβλήματα νοοτροπίας έλλειψης.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου

Το να φτάσεις στη συναισθηματική ρίζα των χρηματικών σου προβλημάτων μπορεί να είναι το κλειδί για να αποκτήσεις τη σαφήνεια που χρειάζεσαι για να κάνεις σημαντικές αλλαγές. Ίσως δεν είναι ότι «δεν τα πας καλά με τα χρήματα», αλλά μάλλον ότι οι γονείς σου δεν τα πήγαιναν καλά σε αυτόν τον τομέα και νιώθεις καταδικασμένη να επαναλάβεις αυτά τα μοτίβα. Ή μπορεί να οφείλεται στο ότι παλεύεις με την αυτοεκτίμηση και το να ξοδεύεις χρήματα σε υλικά είναι ο τρόπος με τον οποίο αντισταθμίζεις αυτό το συναίσθημα ότι δεν είσαι "αρκετά καλή".

Παρακάτω θα δεις τους πιο πιθανούς λόγους για τους οποίους αντιμετωπίζεις οικονομικά προβλήματα:

Ο φόβος της επανάληψης του παρελθόντος
"Ακόμα κι αν μπορούμε να δούμε τα πρότυπα στη συμπεριφορά μας, να καταλάβουμε από πού προήλθαν και να καταλάβουμε ότι μπορεί να μην είχαμε ποτέ κάτι άλλο για εμάς, χωρίς την κατάλληλη δεξιότητα και νοοτροπία για να αναζητήσουμε ή να δημιουργήσουμε νέες στρατηγικές και εργαλεία για τον εαυτό μας, είμαστε προορισμένοι να επαναλάβουμε τα λάθη που έχουμε δει άλλους γύρω μας να κάνουν", λέει η Hanna J. Morrell, μια ολιστική οικονομική καθοδηγήτρια στο Pacific Stoa Financial Wellness.

Αλλά το κόλπο, λέει η Morrell, είναι να αναπροσανατολίσεις την προοπτική σου και να έχεις το θάρρος να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις να ψάχνεις άλλους τρόπους για να κάνεις διαφορετικές επιλογές. Εάν οι γονείς σου δεν ήταν καλοί με τα χρήματα, σκέψου που έκαναν λάθος και κάνε το αντίθετο. Ο τρόπος για να μην επαναλάβεις τα λάθη τους είναι να αναλύσεις ποια ήταν τα λάθη και να προσπαθήσεις να κάνεις διαφορετικές επιλογές.

Μια νοοτροπία έλλειψης
Τι γίνεται αν συνέχεια σκέφτεσαι ότι αυτά που έχεις δεν είναι αρκετά; Δεν υπάρχουν ποτέ αρκετά χρήματα για να πληρώσεις τους λογαριασμούς, δεν είσαι αρκετά έξυπνη για να βρεις μια καλύτερη δουλειά, δεν θα ξεφύγεις ποτέ από το χρέος της πιστωτικής σου κάρτας. "Η νοοτροπία της έλλειψης μας λέει ψέματα, λέγοντάς μας ότι δεν έχουμε αρκετά", λέει η Morrell, η οποία ενθαρρύνει τους πελάτες της να το αμφισβητήσουν ρωτώντας: "Είναι αυτό προσωρινό ή θα ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου με αυτόν τον τρόπο; Ο εγκέφαλός μας σε έλλειψη και κρίση μας λέει ότι θα νιώθουμε πάντα όπως νιώθουμε αυτή τη στιγμή", συνεχίζει η Morrell. "Ότι αυτή η δυσκολία θα διαρκέσει για πάντα. Το να ρωτάς τον εαυτό σου αν θα είναι έτσι για πάντα, απωθεί αυτό το ψέμα ενώ βοηθά στην αλλαγή της προοπτικής. Και με λίγη αλλαγή προοπτικής, μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές."

Η θεραπεύτρια Kelley Kitley πιστεύει πολύ στο ότι ο νόμος της έλξης είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. "Αν πάντα ή συνήθως πιστεύουμε ότι δεν έχουμε αρκετά, τότε θα το προσελκύσουμε", λέει. "Αλλά αν έχουμε νοοτροπία αφθονίας, ίσως προσελκύσουμε την αφθονία και θα της επιτρέψουμε να ρέει". Η Kitley λέει να φτιάξεις μια λίστα με αυτά που εκτιμάς στη ζωή σου. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το κρεβάτι στο οποίο κοιμάσαι, ο καφές που πίνεις κάθε πρωί, η ικανότητα να πας μια βόλτα. Η βασική διαβίωση μερικές φορές θεωρείται δεδομένη. Εάν εστιάσουμε στο "αρκετό" και στην αφθονία, θα αρχίσουμε να το προσελκύουμε στη ζωή μας και θα βρίσκουμε εκτίμηση σε όλα.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Τι θα συμβεί αν το να μπεις σε πολλά χρέη ή οι χρόνιες υπερβολικές δαπάνες δεν έχουν να κάνουν με την αγάπη σου για τα παπούτσια αλλά με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση; Εάν δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, μπορεί να αγοράσεις πράγματα για να νιώσεις καλύτερα. Η Erin Skye Kelly, συγγραφέας του βιβλίου "Get the Hell Out of Debt: The Proven 3-Phase Method that Will Re Radically Shift Your Relationship To Money", λέει ότι οι περισσότερες ανθρώπινες συμπεριφορές μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις βασικούς τομείς:

  • Πράγματα που μπορεί να μην αισθάνονται καλά αλλά είναι καλά για εμάς
  • Πράγματα που νιώθουμε καλά και είναι καλά για εμάς
  • Πράγματα που νιώθουμε καλά αλλά δεν είναι καλά για εμάς
  • Πράγματα που δεν αισθάνονται καλά και δεν είναι καλά για εμάς

Όταν έχεις προβλήματα αυτοεκτίμησης, λέει, είναι συνήθως επειδή έχεις πάρα πολλές συνήθειες που εμπίπτουν στους αριθμούς 3 και 4—στην ουσία, τα πράγματα που δεν είναι καλά για σένα (υπερβολικά έξοδα, χρέη, μη αποταμίευση). "Ο τρόπος για να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου είναι να κάνεις περισσότερες δραστηριότητες ή να δημιουργήσεις περισσότερες συνήθειες που εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 και ", λέει η Kelly.

Μη επεξεργασμένο τραύμα
Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως απώλεια εργασίας, πληθωρισμός, δυσκολία εξοικονόμησης χρημάτων και εργασία ενάντια σε συστημικά ζητήματα. Έπειτα, υπάρχει και το πώς οι άνθρωποι χειρίζονται το άγχος που προέρχεται από αυτά τα οικονομικά προβλήματα. Η ψυχολόγος Annie M. Varvaryan λέει ότι όταν προσθέσουμε ένα στρώμα τραύματος, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο ή ασθένεια, περιπλέκει αυτά τα οικονομικά ζητήματα και το πώς εμφανίζονται στη ζωή σας.

Θα μπορούσες να αντιμετωπίζεις το τραύμα ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα. Εναλλακτικά, θα μπορούσες να τα αντιμετωπίσεις ακολουθώντας μια πρακτική προσέγγιση, όπως να μην ανοίγεις ή να μην πληρώνεις λογαριασμούς. "Οι υπερβολικές δαπάνες και οι παρορμητικές οικονομικές αποφάσεις είναι μηχανισμοί αντιμετώπισης", λέει η Varvaryan. Αποσπούν την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Η αγορά πραγμάτων δίνει στον εγκέφαλο μια ανταμοιβή για να αποφύγει τον πόνο που περνάς. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις εάν τα οικονομικά σου σφάλματα είναι αποτέλεσμα μη επεξεργασμένου τραύματος είναι να προσδιορίσεις τις συμπεριφορές και να καταλάβεις εάν εμπλέκεσαι σε αυτά τα πράγματα ως απόσπαση της προσοχής για να αποτρέψεις τη σκέψη για το τραύμα.

"Μόλις ένα άτομο συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει, θα μπορούσε στη συνέχεια να αποφασίσει εάν είναι χρήσιμο ή όχι στη διαδικασία επούλωσής του ρωτώντας: Θεραπεύομαι πραγματικά αγοράζοντας στον εαυτό μου νέα πράγματα; Τι πρέπει να κάνω για να θεραπευτώ; Πώς θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το να ξοδεύω χρήματα με πιο δομημένο τρόπο για να ανταμείψω τον εαυτό μου χωρίς να αποφύγω τα συναισθήματά μου ή τις προηγούμενες εμπειρίες μου;" λέει η Vavraryan.