Τα σημάδια ανωριμότητας τα οποία μπορείς να ξεπεράσεις σε οποιαδήποτε ηλικία

17.02.2022
Τα σημάδια ανωριμότητας τα οποία μπορείς να ξεπεράσεις σε οποιαδήποτε ηλικία
Εσύ για ποιο από αυτά είσαι ένοχη;

Είτε γελάς με σαχλά αστεία είτε επιμένεις να έχεις πάντα στη διάθεσή σου τα αγαπημένα σου δημητριακά με ζάχαρη, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν τεχνικά να ταξινομηθούν ως ανώριμα - το οποίο έχει μια αρνητική χροιά - παρά το γεγονός ότι είναι εντελώς καλοήθη όσον αφορά στον τρόπο που λειτουργούν στον κόσμο. Ορισμένα σημάδια ανωριμότητας μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή σου —και στις ζωές των γύρω σου— και ίσως να μην γνωρίζεις ότι είναι κάτι που ενδεχομένως σε κρατά πίσω.

Τα σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις άγχος (και δεν το ξέρεις)

Παρακάτω, θα δεις τα σημάδια ανωριμότητας που μπορεί να έχεις, και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις σύμφωνα με τους ειδικούς.

Έχεις γρήγορες συναισθηματικές κλιμακώσεις
Ο καθένας έχει στιγμές πού και πού όταν πυροδοτείται, αλλά αν αυτό είναι συνήθεια όταν είσαι αναστατωμένη, είναι σημάδι ανωριμότητας. Οι γρήγορες συναισθηματικές κλιμακώσεις είναι πιθανό να περιλαμβάνουν τη σκέψη ότι κάποιος σου "επιτίθεται" ή ότι υπάρχει κάποια άλλη γνωστική παραμόρφωση. Δηλαδή, μπορεί να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα ως πιο σοβαρά ή πιο έντονα από ό,τι πραγματικά είναι και ως αποτέλεσμα να αντιδράς σε υψηλό επίπεδο.

Πώς να το ξεπεράσεις: Μια μορφή συμβουλευτικής όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις γιατί έχεις την άμεση ανταπόκριση που έχεις και πώς να τη διοχετεύσεις σε κάτι πιο υγιές..

Τείνεις να κατηγορείς τους άλλους όταν τα πράγματα πάνε στραβά
Σίγουρα, μερικές φορές φταίει κάποιος άλλος όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Αλλά το να ρίχνεις συνεχώς ευθύνες στους άλλους -ακόμα και όταν ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι το θέμα δεν έχει καμία σχέση με αυτούς- σημαίνει ότι δεν είσαι διατεθειμένοη να αναλάβεις την ευθύνη για τις πράξεις σου.

Πώς να το ξεπεράσεις: Η διόρθωση αυτού χρειάζεται βοήθεια από άλλους και εμπιστοσύνη στους άλλους. Αν μια φίλη σου παρατηρήσει ότι είσαι ο κοινός παρονομαστής σε μια μακρά σειρά ακατάστατων χωρισμών , μάλλον αξίζει τουλάχιστον να την ακούσεις αντί να την επικρίνεις.

Δυσκολεύεσαι με τον έλεγχο των παρορμήσεων
Ίσως αυτό σημαίνει να αποφασίζεις να βγεις έξω πριν από μια μεγάλη προθεσμία ή να κάνεις κράτηση για πραγματικά ακριβές διακοπές από στιγμή σε στιγμή. Ωστόσο, το να έχεις πρόβλημα με τον έλεγχο των παρορμήσεων σου είναι μια συμπεριφορά που συνδέεται με τον μετωπιαίο λοβό σου, δηλαδή την περιοχή του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των απαντήσεών σου και την παρακολούθηση του εαυτού σου. Και χωρίς να το καταλάβεις, βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο για τη λήψη ανεύθυνων αποφάσεων για τη ζωή και το μέλλον σου.

Πώς να το ξεπεράσεις: Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει είναι η CBT. Ο θεραπευτής σου μπορεί να συστήσει αυτό που είναι γνωστό ως «προετοιμασία μετωπιαίου λοβού», το οποίο περιλαμβάνει την επίγνωση και το διαλογισμό για να σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι οι αντιδράσεις σου είναι πιθανώς μια απάντηση σε κάτι άλλο που συμβαίνει.

Νιώθεις ότι πρέπει να είσαι το κέντρο της προσοχής
Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να το αναγνωρίσεις, δεδομένου ότι η επιθυμία να είσαι στο επίκεντρο μπορεί να είναι σημάδι ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας. Αλλά υπάρχει ένα φάσμα, και το πότε αυτό γίνεται προβληματικό είναι το κλειδί για να ξεφύγεις από την ανωριμότητα.

Πώς να το ξεπεράσεις: Αν διαπιστώσεις ότι αισθάνεσαι αναστατωμένη όταν η προσοχή δεν είναι πάνω σου, σκέψου τις προσωπικές σου αξίες. Αν είναι σημαντικό για εσένα να νοιάζεσαι για τους άλλους αλλά και πρέπει να είσαι το κέντρο της προσοχής, σκέψου πώς η συμπεριφορά σου θα μπορούσε να μειώνει κάποιον στο περιβάλλον ή τον στενό σου κύκλο.

Βάζεις πάντα τον εαυτό σου πρώτο
Αυτό μπορεί να είναι άλλο ένα σκληρό σημάδι ανωριμότητας. Είναι σημαντικό να διαφοροποιούμε πότε υπάρχει παθολογικός ναρκισσισμός και πότε έχουμε απλώς αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι αρνητική - εκεί που τα πράγματα γίνονται εγγενώς αρνητικά είναι όταν παρεμβαίνουν στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πώς να το ξεπεράσεις: Η επίγνωση είναι η μισή δουλειά. Ένα άτομο πρέπει να γνωρίζει ότι οι συμπεριφορές του είναι επιβλαβείς, αλλά και να νοιάζεται ότι βλάπτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους. Το να ακούς σχόλια από τους ανθρώπους στη ζωή σου και να λαμβάνεις πραγματικά υπόψη τις σκέψεις τους μπορεί να σε βοηθήσει πολύ.

Δυσκολεύεσαι να μάθεις από τα λάθη σου
Όλοι κάνουν λάθη, αλλά το να μαθαίνεις από αυτά —και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να αποφύγεις αυτό το συγκεκριμένο λάθος στο μέλλον— είναι σημάδι ωριμότητας. Απαιτείται ένα ορισμένο επίπεδο διορατικότητας για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να αγκαλιάσουμε τα λάθη μας. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, είναι εύκολο να μπουν σε κύκλους που κάνουν τα ίδια λάθη χωρίς να έχουν επίγνωση ή την ενεργή πρόθεση να μην τα επαναλάβουν, και αυτό είναι σημάδι ανωριμότητας.

Πώς να το ξεπεράσεις: Ένας θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις στρατηγικές για το πώς να σπάσεις τον κύκλο.