Οι στόχοι για ένα πραγματικά πιο ευτυχισμένο και πιο υγιές νέο έτος

27.12.2021
Οι στόχοι για ένα πραγματικά πιο ευτυχισμένο και πιο υγιές νέο έτος
Οι συμβουλές των ειδικών

Οι νέοι στόχοι στην αρχή κάθε χρονιάς είναι μια όμορφη παράδοση, που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Όταν όμως θέτουμε μη ρεαλιστικούς και δύσκολους στόχους, ή στόχους που δεν ταιριάζουν με αυτό που πραγματικά θέλουμε να γίνουμε, η προσπάθεια θα είναι παροδική, και τελικά, η απογοήτευση μας μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

New Year's Resolutions: 4 απλές ιδέες για να ανασυγκροτήσεις τη ζωή σου

Για να προετοιμαστείς για επιτυχία, οι ειδικοί μοιράζονται τους στόχους που μπορείς για έναν πιο ευτυχισμένο και υγιή εαυτό.

Αναβάθμισε το επιδόρπιο σου
"Αν λαχταράς κάτι γλυκό μετά το δείπνο, θα πρέπει να το φας! Αλλά αν θέλεις να μειώσεις τη ζάχαρη και να ικανοποιήσεις παράλληλα τη λαχτάρα σου, μπορείς να αραιώσεις το γλυκό με ξηρούς καρπούς ή σπόρους", προτείνει η Willow Jarosh, συνιδρύτρια της C&J Nutrition. Έτσι, αντί να πιάσεις μια μπάρα σοκολάτας, δοκίμασε αμύγδαλα καλυμμένα με σοκολάτα, μπουκιές παγωμένης μπανάνας βουτηγμένες σε σοκολάτα ή κομματάκια σοκολάτας ανακατεμένα με ποπ κορν, φιστίκια Αιγίνης ή και τα δύο. Εκτός από τη μείωση της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης - η υπερβολική ποσότητα της οποίας έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και άλλα προβλήματα υγείας - θα λάβεις επίσης μερικές φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για μια υγιή καρδιά.

Κάθισε διαφορετικά
Μπορεί να είναι δύσκολο να κάθεσαι λιγότερο, ειδικά αν έχεις δουλειά γραφείου. Αλλά το να κάθεσαι καλύτερα είναι εύκολο. "Οι περισσότεροι κάθονται σε σχήμα C, το οποίο ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη και μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση, τον αυχένα και τους ώμους", λέει η Jenn Sherer, ιδρύτρια του στούντιο Spinefulness στο Palo Alto της Καλιφόρνια. "Και όταν προσπαθούμε να καθόμαστε σωστά, τείνουμε να βάζουμε μέσα το στομάχι μας και να βγάζουμε το στήθος μας προς τα έξω, συσπώνοντας τους μύες μας με τρόπο που μπορεί να μας προκαλέσει ακόμη και άγχος". Προσποιήσου ότι έχεις ουρά και λύγισε ελαφρώς στους γοφούς για να μην κάθεσαι πάνω της, προτείνει η Sherer. Προσάρμοσε επίσης την καρέκλα σου έτσι ώστε τα πόδια σου να ακουμπούν στο πάτωμα (ή σε ένα υποπόδιο) και οι μηροί σου να είναι παράλληλοι με το έδαφος.

Ρύθμισε ξυπνητήρι για την ώρα του ύπνου
Περισσότεροι από το ένα τρίτο από εμάς δεν κοιμούνται τακτικά τις ελάχιστες επτά ώρες που χρειαζόμαστε. Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί νωρίτερα, μπορείς να βάλεις ένα ξυπνητήρι για 45 λεπτά έως μία ώρα πριν σβήσεις τα φώτα, συμβουλεύει η Holly Phillips, συγγραφέας του "The Exhaustion Breakthrough". Μόλις κλείσεις το ξυπνητήρι, ξεκίνησε τη ρουτίνα σου, είτε αυτή περιλαμβάνει ένα ντους, είτε να ετοιμάσεις τα μεσημεριανά γεύματα των παιδιών σου για την επόμενη μέρα. Το ξυπνητήρι μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση για να κλείσεις την τηλεόραση και τον φορητό υπολογιστή σου και να αφήσεις κάτω το τηλέφωνό σου, καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές μπορεί να καθυστερήσει την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, κάνοντας πιο δύσκολο τον ύπνο.

Περπάτησε για κάθε προορισμό εντός ενός χιλιομέτρου
Όσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα μπορείς να χωρέσεις στην ημέρα σου, τόσο το καλύτερο. "Αν κάτι βρίσκεται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, προσπαθώ να περπατάω αντί να οδηγώ", λέει η Michele Stanten, προπονήτρια και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια φυσικής κατάστασης. "Ακόμα κι αν η γειτονιά σου δεν είναι προσβάσιμη με τα πόδια, μπορείς να περπατήσεις από κατάστημα σε κατάστημα σε ένα μεγάλο εμπορικό συγκρότημα ή να παρκάρεις στην τράπεζα ή στο φαρμακείο και να περπατήσεις από εκεί μέχρι τις άλλες δουλειές σου". Το περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να μειώσεις τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τσέκαρε την πείνα σου στη μέση του γεύματος
Η δίαιτα είναι μη βιώσιμη, ειδικά όταν θέτεις περιοριστικούς, μη ρεαλιστικούς κανόνες σχετικά με το τι μπορείς και τι όχι να φας. Για μια καλυτερη υγεία, είναι καλύτερο να παρατηρείς τα σημάδια της πείνας, και όχι να τα αγνοείς. Το να πίνεις νερό ανάμεσα στα γεύματα σου μπορεί να σε βοηθήσει να επιβραδύνεις και να τρως πιο προσεκτικά, όπως και η παύση για έλεγχο της πείνας σου στα μισά του γεύματος. Για να το κάνεις, άφησε το πιρούνι σου, πάρε μια βαθιά ανάσα και αναρωτήσου πόσο χορτάτη είσαι και πόσο περισσότερο φαγητό πιστεύεις ότι χρειάζεσαι για να χορτάσεις.

Όρισε μια ζώνη χωρίς τηλέφωνο
Ο καθορισμός φυσικών ορίων είναι ευκολότερος από το να προσπαθείς να περιορίσεις τον χρόνο που αφιερώνεις χαζεύοντας στο Instagram. Προσπάθησε να κρατήσεις το τηλέφωνό σου κρυμμένο στην τσάντα σου στη δουλειά ή να απαγορεύσεις τα τηλέφωνα στο τραπέζι.

Πρόσθεσε λαχανικά στο πρωινό σου
Το πρωινό συχνά παραβλέπεται ως ευκαιρία να πιούμε και να φας λαχανικά. Δοκίμασε να προσθέσεις πουρέ αβοκάντο στο τοστ σου ή να προσθέσεις μια χούφτα baby σπανάκι ή σοταρισμένες τριμμένες γλυκοπατάτες στα ομελέτα σου.