10 λόγοι για τους οποίους αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη και πώς να ανακτήσεις τη χαμένη ενέργεια

02.08.2021
10 λόγοι για τους οποίους αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη και πώς να ανακτήσεις τη χαμένη ενέργεια
Το να αισθάνεσαι κουρασμένη σε τακτική βάση είναι εξαιρετικά συνηθισμένο. Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών καταστάσεων και σοβαρών ασθενειών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από απλούς παράγοντες του τρόπου ζωής μας. Ευτυχώς, αυτά είναι εύκολα πράγματα για να μπορέσεις να τα διορθώσεις. Παρακάτω θα διαβάσεις 10 πιθανούς λόγους για τους οποίους νιώθεις πάντα κουρασμένη και τρόπους για να πάρεις πίσω τη χαμένη σου ενέργεια.

1. Καταναλώνεις πάρα πολλούς εξευγενισμένους υδατανθράκες

Η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις κουρασμένη. Αντί λοιπόν για αυτούς, επίλεξε τρόφιμα που επηρεάζουν ελάχιστα το σάκχαρο στο αίμα σου.

2. Κάνεις καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση υγιείς ανθρώπους, καθώς και άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή άλλα προβλήματα υγείας. Το να είσαι πιο ενεργή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

3. Δεν κοιμάσαι καλά

Ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος είναι μια κοινή αιτία κόπωσης. Ο ύπνος αρκετών ωρών επιτρέπει στο σώμα και τον εγκέφαλό σου να επαναφορτιστούν, επιτρέποντάς σου να αισθάνεσαι γεμάτη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Δυσανεξίες στα τρόφιμα

Οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν κόπωση ή χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Μια διατροφή αποκλεισμού τροφίμων που σε πειράζουν μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις σε ποια τρόφιμα έχεις ευαισθησία και να τα καταργήσεις.

5. Δεν λαμβάνεις αρκετές θερμίδες

Το σώμα σου χρειάζεται έναν ελάχιστο αριθμό θερμίδων για να εκτελέσει καθημερινές λειτουργίες. Η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και να δυσκολέψει την κάλυψη αναγκών σε θρεπτικά συστατικά.

6. Κοιμάσαι λάθος ώρα

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να διαταράξει τον φυσικό ρυθμό του σώματός σου και να οδηγήσει σε κόπωση. Προσπάθησε να κοιμάσαι το βράδυ ή να ξαναεκπαιδεύσεις το ρολόι του σώματός σου.

7. Δεν λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη

Η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης είναι σημαντική για τη διατήρηση του μεταβολισμού σου και την πρόληψη της κόπωσης. Μπορείς να συμπεριλάβεις μια καλή πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.

8. Ανεπαρκής ενυδάτωση

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας και την εγρήγορση. Φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό για να αντικαταστήσεις τα υγρά που χάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

9. Βασίζεσαι στα ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη και άλλα συστατικά που μπορούν να δώσουν προσωρινή ενεργειακή ώθηση, αλλά συχνά οδηγούν σε κόπωση.

10. Υψηλά επίπεδα στρες

Το υπερβολικό στρες μπορεί να προκαλέσει κόπωση και να μειώσει την ποιότητα της ζωής σου. Η εξάσκηση τεχνικών μείωσης του στρες μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τα επίπεδα ενέργειας σου.