Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους τοξικούς ανθρώπους

07.10.2020
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους τοξικούς ανθρώπους
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και πώς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις

Μέχρι τώρα, θα έχεις σίγουρα ακούσει τον όρο "τοξικό άτομο", καθώς υπάρχουν στη ζωές σχεδόν όλων των ανθρώπων. Τα άτομα αυτά προκαλούν συναισθηματική και ψυχολογική φθορά, ενώ έχουν την τάση να τραβούν την ενέργεια των γύρω τους και να τους χαλούν τη διάθεση.

Σε γενικές γραμμές, τα τοξικά άτομα αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των δικών τους προσωπικών αναγκών και μόνο μέσω των σχέσεων που συνάπτουν, ενώ πολλές φορές φέρονται χειριστικά με σκοπό να κερδίσουν τη συμπάθεια ή και τη συμπόνια των άλλων, φτάνοντας πολλές φορές στο σημείο να θυματοποιούν τους εαυτούς τους.

Δες και αυτό: 5 στοιχεία που δείχνουν ότι δεν σε σέβονται και πώς να θέσεις τα όρια σου

Επίσης, τα τοξικά άτομα χαρακτηρίζονται από έντονη ανασφάλεια και πολύ μεγάλη ανάγκη για αποδοχή και αναγνώριση. Συχνά αδυνατούν να κρίνουν μια κατάσταση αντικειμενικά, είναι ευθυνόφοβα και κάνουν προβολή των δικών τους συναισθημάτων στους άλλους. Έχουν μια φυσική τάση προς την αρνητική διάθεση και τη μιζέρια, την επικριτικότητα, την εξαπάτηση και τη δραματοποίηση. Παρ'όλο που πολλές φορές δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αδυνατούν να βρουν την εσωτερική τους ευχαρίστηση και ηρεμία, με αποτέλεσμα να ξεσπούν στην ευτυχία των γύρω τους. Αν φτάσουν στα άκρα, είναι ικανοί να δημιουργήσουν στους άλλους ενοχές και να τους προβληματίσουν.

Αυτό το είδες; Μήπως έχεις και εσύ το σύνδρομο του απατεώνα;

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τα τοξικά άτομα στη ζωή σου;
- Βάλε και διατήρησε τα προσωπικά σου όρια

- Μην προσπαθήσεις να τους αλλάξεις χαρακτήρα

- Προσπάθησε να μείνεις ανεπηρεάστη από τα λόγια και τις πράξεις τους

- Εάν το πρόβλημα είναι έντονο και επηρεάζει την καθημερινότητα και τη ψυχολογία σου, ζήτησε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου