9 τροφές και ροφήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις έναν καλό ύπνο

06.09.2020
9 τροφές και ροφήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις έναν καλό ύπνο
Ο καλός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη γενική σου υγεία. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, να διατηρήσει τον εγκέφαλό σου υγιή και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Συνιστάται γενικά να κοιμάσαι από 7 έως 9 ώρες χωρίς διακοπή κάθε βράδυ, αν και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να έχεις έναν καλό ύπνο, όπως αλλάζοντας τη διατροφή σου καθώς και ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα τα οποία έχουν ιδιότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλά . Παρακάτω θα βρεις τα 9 καλύτερα τρόφιμα και ποτά που μπορείς να απολαύσεις πριν πας στο κρεβάτι σου, για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πηγή μελατονίνης και μαγνησίου τα οποία ενισχύουν τον καλό ύπνο. Οι δύο αυτές ιδιότητες τους κάνουν τα αμύγδαλα ένα υπέροχο σνακ πριν πας στο κρεβάτι σου.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα μπορεί να είναι μια εξαιρετική τροφή πριν από το κρεβάτι λόγω των υψηλών ποσοτήτων πρωτεΐνης και τρυπτοφάνης που μπορούν να προκαλέσουν κόπωση.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία. Έχει αποδειχθεί ότι το χαμομήλι μπορεί να σε χαλαρώσει και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου.

Ακτινίδια

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε σεροτονίνη και αντιοξειδωτικά. Και τα δύο μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου όταν τα ακτινίδια τρώγονται πριν τον ύπνο.

Χυμός κερασιού

Ο χυμός κερασιού περιέχει την ορμόνη που προάγει τον ύπνο δηλαδή την μελατονίνη και μπορεί να σε βοηθήσει στο να κάνεις έναν καλό ύπνο.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Και τα δύο έχουν ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σου.

Καρύδια

Τα καρύδια έχουν μερικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Για παράδειγμα, αποτελούν εξαιρετική πηγή μελατονίνης και υγιεινών λιπαρών.

Τσάι πασιφλόρας

Το τσάι πασιφλόρας περιέχει απιγενίνη (περιέχεται και στον μαϊντανό) και έχει την ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA). Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι μπορεί να είναι ωφέλιμο για κατανάλωση πριν από τον ύπνο λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI). Το υψηλό Gl μπορεί να προάγει τον καλό ύπνο.

Άλλα τρόφιμα και ροφήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς

Αρκετά άλλα τρόφιμα και ροφήματα έχουν ιδιότητες που βοηθούν τον καλό ύπνο. Για παράδειγμα, μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες θρεπτικών ουσιών όπως την τρυπτοφάνη.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ένα ποτήρι γάλα, το τυρί cottage και το γιαούρτι, είναι γνωστές πηγές τρυπτοφάνης.

Μπανάνες: Οι φλούδες μπανάνας περιέχουν τρυπτοφάνη και ο ίδιος ο καρπός είναι μια καλή πηγή μαγνησίου. Και οι δύο αυτές ιδιότητες μπορεί να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλά.

Πλιγούρι βρώμης: Παρομοίως με το ρύζι, το πλιγούρι βρώμης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με λίγο περισσότερες ίνες και έχει αναφερθεί ότι προκαλεί υπνηλία όταν καταναλώνεται πριν τον βραδυνό ύπνο.